ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно

Европарламентът настоява за удължаване на списъка със санкции
16 мар 2017 18:54,
468
ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз е единен в отказа си да признае анексирането на Крим от Русия, защото то е незаконно. Това заяви еврокомисарят Джулиан Кинг по време на дебат в Европарламента в Страсбург.

Кинг заяви, че ЕС "остава решен да прилага политиката си за непризнаване на незаконната анексия на Крим и подкрепя суверинитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".

На 18 март се навършват 3 години от навлизането на руските войски в Крим и Севастопол, които бяха дотогава част от Украйна.

Според ЕС напоследък се наблюдава влошаване на ситуацията с човешките права в Крим, както и на броя на изчезналите хора, които се проявяват като противници на анексията.

Европейският парламент гласува днес с мнозинство от 451 на 73 гласа резолюция, в която се осъждат действията на Русия в Крим. Документът заклеймява решението на Русия да нахлуе в Крим и да даде на гражданите на полуострова руски паспорти.

В документа, подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на крайната левица и крайната десница, се настоява за незабавното освобождаване на 31 политически затворници и за отказ от практиката на руските власти да ги местят в отдалечени райони на Русия, където нямат връзка със семействата и адвокатите си. Евродепутатите заклеймяват и преследването на кримските татари, както и разтурянето на техния парламент – Меджлиса.

Резолюцията настоява за разширяване на списъка от лица, чийто доходи в европейски банки са замразени и нямат право да пътуват в ЕС. В момента това са 150 души и 37 компании. ЕС удължи техните санкции в понеделник с 6 месеца.

Те призовават страните членки да проучат дали има възможност за създаване на международен формат за преговори, който да започне работа по връщането на Крим на Украйна, както и да вземат страната на Киев в делото срещу Москва в Международния наказателен съд.

Междувременно Европейската комисия обяви, че отпуска още 600 млн. евро на Украйна за подкрепа на икономиката ѝ. С това европейската помощ за страната от 2014 г насам ще достигне 2,8 милиарда евро – най-голямата, давана някога на държава, която не е член на ЕС. Парите ще отидат за закърпване на дупките в украинския бюджет.

Във вторник се очаква комисията за международна търговия на Европарламента да даде зелена светлина на друго предложение за увеличаване с от 50 до 100% на квотите за внос на украинска земеделска и промишлена продукция в ЕС. Агрокомисията на ЕП вече гласува в началото на седмицата против удвояването на квотите за внос на пшеница и царевица, тъй като те свалят цените за сметка на европейските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Крим не е анексиран , а хората в него 90% руснаци казаха , че не желаят да имат нищо общо с Украйна на референдум. Крим от векове е руски , а Украйна е измислена държава. В Крим е града герой на Русия Севастопол и там са разположени ВМС на Русия и за нищо не биха го дали на когото и да е . Народът на Крим си живее прекрасно което се видя по ТВ АЛФА където Сидеров бе приет преди години от президента на Крим. Русия свързва Крим с мост, прекарва далекопроводи за ток и хората са ОК.
290
5
 
8
 
! Отговори
до 404 преди 7 години
Е,някои по-по-следващи поколения могат и да видят как Китай анексира Русия,но повярвай ми,ти няма да имаш този шанс.
289
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Следващите поколения ще са свидетели: КИтай анексира разкапаната Русия!
288
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До вън рус. окупатори Идете да се оплачете на Хрушчов-един луд и *** колхозник, който абсолютно незаконно подарява част от Русия на Украйна. И това го приемате за нормално! А ако южната ни съседка поиска да й подарим югоизточна България, ще се съгласите ли? Ще дадете ли Кърджали?
287
4
 
2
 
! Отговори
начи преди 7 години
анексирам-гепя зорлем
286
3
 
1
 
! Отговори
ROSSIQ преди 7 години
MESTQ NESCHTASTNICI
285
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма да питам кой анексира Косово. Ще питам кой знае какво означава анексия?
284
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Косово не само е анексирано,но някой построи най-голямата военна база на Балканите.Познай кой е от три пъти!
283
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Така еКорнелка ще премахне санкциите когато Ердюкян се настани тука.Вече действа по въпроса.
282
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дори и радеф призна, че Крим е на Украйна...де юре.
281
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е анексирал Косово?
280
1
 
14
 
! Отговори
Хех преди 7 години
То пък защото анекстирането на Косово беше много законно. Ако я караме така и в България ще се появят квартали (както в Швеция, Франция др.) където полицията официално призовата по- бледите хора изобщо да не влизат за да не "провокират???!!!" по- тъмните "хора". Ако някой оспорва съществуването на такива квартали - Да гледа френската нац. телевизия и ВВС. Така ще станем чужденци в собствената си държава (ако не сме станали вече)
279
2
 
10
 
! Отговори
киреза преди 7 години
САМО ЮРИДИЧЕСКИ НЕГРАМОТНИЦИ ИЛИ ОТЯВЛЕНИ ЛЪЖЦИ МОГАТ ДА ПИШАТ ЗА АНЕКСИЯ И Т.Н.....ЧЕТЕТЕ ИСТОРИЯ И ТОГАВА ПИШЕТЕ......
278
1
 
5
 
! Отговори
James преди 7 години
Evreyogeyoviti sa ludi I maloumni
277
10
 
4
 
! Отговори
Така е преди 7 години
Някой да е очаквал нещо друго? А нашата Корнелка ще премахва санкциите.Егати......
276
1
 
16
 
! Отговори
баба НИНА преди 7 години
КРИМ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ НА УКРАЙНА,КОГАТО МОЙТА СТАНЕ НА 20 ГОДИНИ.ПО СКОРО УКРАЙНА ЩЕ СЕ НАЦЕПИ КАТО ЗРЯЛА ДИНЯ.ДАВАТ ИМ МИЛИАРДИ Е ПОТЪВАТ В БОГАТАШИТЕ,КАКТО ПРИ НАС КРЕДИТЕ,ДОКАТО КУПЯТ ВСИЧКО.
275
4
 
15
 
! Отговори
ТЪПЧЕВ преди 7 години
А ЕС АНЕКСИРА БИВШИЯ СОЦ ЛАГЕР,С РАЗЛИЧНИ МАЙДАНОВЦИ,КУПЕНИ ПОЛИТИЦИ И СТАНАХА СОБСТВЕНИЦИ НА МИЛИОНИ СЪДБИ,НО АРАБИТЕ ЩЕ НИ ГО ВЪРНАТ.КОЙТО ПРАВИ ЛОШО НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ.
274
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Русия не се беше намесила в Крим ,сега Крим щеше да е като Донецка и Логанска област в руини , браво на Русия , МИРОТВОРЦИ , а Европейската комисия да го ду//ха
273
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРИМ Е РУСКИ / КАЗАХ
272
2
 
12
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ЧЕ Т О СЛЕДВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА САМО ТОВА ЛИ Е НЕЗАКОННО,ПИТАМ АЗ ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ.