ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно

Европарламентът настоява за удължаване на списъка със санкции
16 мар 2017 18:54,
468
ЕС единен: Русия анексира Крим незаконно
Снимка: Архив, Reuters

Европейският съюз е единен в отказа си да признае анексирането на Крим от Русия, защото то е незаконно. Това заяви еврокомисарят Джулиан Кинг по време на дебат в Европарламента в Страсбург.

Кинг заяви, че ЕС "остава решен да прилага политиката си за непризнаване на незаконната анексия на Крим и подкрепя суверинитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна".

На 18 март се навършват 3 години от навлизането на руските войски в Крим и Севастопол, които бяха дотогава част от Украйна.

Според ЕС напоследък се наблюдава влошаване на ситуацията с човешките права в Крим, както и на броя на изчезналите хора, които се проявяват като противници на анексията.

Европейският парламент гласува днес с мнозинство от 451 на 73 гласа резолюция, в която се осъждат действията на Русия в Крим. Документът заклеймява решението на Русия да нахлуе в Крим и да даде на гражданите на полуострова руски паспорти.

В документа, подкрепен от всички парламентарни групи, с изключение на крайната левица и крайната десница, се настоява за незабавното освобождаване на 31 политически затворници и за отказ от практиката на руските власти да ги местят в отдалечени райони на Русия, където нямат връзка със семействата и адвокатите си. Евродепутатите заклеймяват и преследването на кримските татари, както и разтурянето на техния парламент – Меджлиса.

Резолюцията настоява за разширяване на списъка от лица, чийто доходи в европейски банки са замразени и нямат право да пътуват в ЕС. В момента това са 150 души и 37 компании. ЕС удължи техните санкции в понеделник с 6 месеца.

Те призовават страните членки да проучат дали има възможност за създаване на международен формат за преговори, който да започне работа по връщането на Крим на Украйна, както и да вземат страната на Киев в делото срещу Москва в Международния наказателен съд.

Междувременно Европейската комисия обяви, че отпуска още 600 млн. евро на Украйна за подкрепа на икономиката ѝ. С това европейската помощ за страната от 2014 г насам ще достигне 2,8 милиарда евро – най-голямата, давана някога на държава, която не е член на ЕС. Парите ще отидат за закърпване на дупките в украинския бюджет.

Във вторник се очаква комисията за международна търговия на Европарламента да даде зелена светлина на друго предложение за увеличаване с от 50 до 100% на квотите за внос на украинска земеделска и промишлена продукция в ЕС. Агрокомисията на ЕП вече гласува в началото на седмицата против удвояването на квотите за внос на пшеница и царевица, тъй като те свалят цените за сметка на европейските производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


468
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност претекстът за учението в Чернобил е израелският ракетен обстрел на АЕЦ в Ирак като, видиш ли ти, в Чернобил решили да тестват какво би станало при изключено електрозахранване на АЕЦ-а и блокирани, не само автоматично, но и ръчно! водни охладотелни оръдия.ННН, да, бе, да!
230
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Непосредствено след "злополучното учение" в Чернобил следва сривът на цените на петрола и газа, след което войната в Югославия и на финала разпадът на СССР.Далече съм от идеята, че всичко е режисирано, но е факт, че без Чернобил и без войната в Югославия днес светът щеше да е различен.
229
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
"Междувременно Европейската комисия обяви, че отпуска още 600 млн. евро на Украйна за подкрепа на икономиката ѝ."Демек ЕС/ЕС ще продължи да налива милиони,в джобовете на местните предатели,които майдана постави на власт.Едни айдуци подкрепят други,нищо ново.
228
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много интересни са фактите около аварията в Чернобил."Някой" сериозно е работил за премахване на защитните механизми при авария.Да, възможно е да е ННН на Валери Петров т.е. Някой Некадърник Наш, но...е възможно да е пипано интелигентно.Факт е, че след аварията за 6 месеца СССР "олеква" с 50 млрд $.Много интересен факт е ракетния обстрел на Израел на АЕЦ от същия тип в Ирак преди инцидента...
227
1
 
6
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До SpaceXВ Украйна не е обявено военно положение,защото устава на МВФ забранява финансиране на страни във война,а не заради нещо друго!То Украйна няма да види полза от тия пари,ама управляващите яко ще си натоварят семера,а после дори да се наложи да бягат,ще са задоволени доживотно!
226
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво е мнението на ЕС за Косово?А за Кипър?За това единодушно си мълчат.
225
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важно ЕС какво мисли за Крим. Важното е какво мисли за Крим Ердоган. Путин само неговите лиже.
224
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Единна Русия" , управляващата партия в Русия има всички белези на национал-социалистическа партия . Това крайно-дясно ли е ?
223
4
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
Space X единствения ни гарант Кърджали да не стане турско се казва Путин! Затова трябва да сме в добри отношения с Русия. Защото в момента Ердоган и Путин имат общ враг- ЕС но когато той падне ще има ново преначертаване на границите и е меко казано добре да сме с Русия
222
2
 
0
 
! Отговори
гого преди 7 години
спейсама как бе, Турция, НАТО, атлантизма, ти кво говориш, член пети, кой ще те окупира ....нещо обърка тоците
221
2
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 7 години
2017 ЕС се разпада, Натиснат от Изток Запад и Юг. Имената на 3мата няма нужда да споменавам
220
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Палячовци.
219
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се разпада, Русия увеличава територията си!
218
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия губи милиарди, докато държи Крим...Руснака винаги е бил лош търговец ;)Крим ще излезе мнооого скъпо на алкоголиците от Москва :)Но най-скъпо ще е за крепостниците, които пият по цял ден и се наричат Руснаци :)Жалка нация...подчинена на алкохола
217
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порошенко се моли: Господи, помогни Крим да се върне!Господ: Глyпаkо, Крим вече се върна, сега остава да върнете и парите.
216
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Янукович отказва да подпише указ за асоцииране към ЕС следва преврат организиран от САЩ. Днес Холандия каза НЕ на асоциирането на Украйна.
215
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът за принадлежността на Крим не съществува заяви прессекретарят и ръководител на администрацията на президента на Русия Дмитри Песков - съответно е невъзможно да бъде обсъждан.
214
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна никога няма да бъде член нито на ЕС, нито на НАТО, дори асоцииран член няма да бъде, дори и безвизов режим няма да получи колкото и да ги залъгват с безвизов режим.
213
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия обедня още ;)Тя никога не е била богата, винаги е била блато.
212
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Попитали радио "Ереван". Кога Украйна ще си върне властта върху Крим? отговор бил бърз и кратък . Когато самата Украйна е част от Русия.