На Холандия ще са нужни поне 4 партии за правителство

Завърши броенето на гласовете от парламентарните избори
16 мар 2017 21:50, Анисия Иванова
11
На Холандия ще са нужни поне 4 партии за правителство
Снимка: БТА

В Холандия бяха преброени всички гласове във вчерашните парламентарни избори, в които победи управляващата Народна партия за свобода и демокрация (НПСД)на премиера Марк Рюте, предаде ТАСС.

Избирателната активност е била 80,4 процента. Партията на Рюте е получила 33 от 150-те места в новия парламент, което е с осем по-малко отколкото в предишния.

Министърката на здравеопазването, социалното благополучие и спорта от НПСД Едит Схиперс бе натоварена да проучи възможностите за съставяне на управляваща коалиция, съобщи председателката на парламента Хадиджа Ариб.

"Схиперс ще пристъпи към работа незабавно и ще представи доклада си в сряда", каза Ариб. За 23 март е насрочено заседание на парламента, на което да се обсъди докладът на Схиперс.

Според експерти ще са нужни поне четири партии за постигане на необходимото мнозинство от 76 гласа за съставяне на новото правителство, отбелязва ДПА.

Смята се, че основа на новия кабинет ще са НПСД /33 места/ , "Християнско-демократически призив" (19 места) и "Демократи-66" (19 места). Липсващите пет места могат да дойдат от леви формации като "Християнски съюз" или "Зелените леви". Втората увеличи парламентарното си присъствие от 4 на 14 места. Експерти призовават да не се изключва и възможно участие на досегашния коалиционен партньор на Рюте - Партията на труда, която загуби 29 от досегашните 38 места, но остава с девет при необходими пет, отбелязва ТАСС.

Витае обаче съмнение дали ще е възможно младият харизматичен лидер на "Зелените Леви" Йесе Клавер да приеме икономически либералната програма на Рюте. Същото важи за левия "Християнски съюз" и за силно екологично настроената "Партия за животните". Тези две формации имат по пет места, точно колкото са нужни на Рюте, отбелязва ДПА.

Изключва се вариантът за съюзяване с Партията на свободата на антиимигрантски и антиислямски настроения депутат Герт Вилдерс, въпреки че тя се класира втора с вероятни 20 места. В края на предизборната кампания Рюте категорично отхвърли възможността да управлява заедно с Вилдерс, а лидери на други големи партии също изключиха подобен вариант, отбелязва ДПА.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
risk assessor преди 7 години
Ляво- толерастката радост май ще се окаже прибързана!:))Холандците ги чака тюрлюгювеч-коалиция, същата , каквато ни чака и нас след изборите!
7
2
 
0
 
! Отговори
risk assessor преди 7 години
До ****Имат и Сенат- горна камера от 75 души. Имат и крал с не знам колко антураж на бюджетна издръжка!
6
1
 
1
 
! Отговори
г 7 преди 7 години
На България и е нужна само БСП........... Долу псевдо патриотите на Ердоган и фалшивите европейски от ГЕРБ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Лйтви измамм преди 7 години
Виж в Турция гласуват за да имат един депутат който ще им забрани всичко...ще ги върне в 18 век :). Като за начало ще спре интернет След това стадото лесно се управлява...
4
2
 
7
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Обаче вече си имат и холандско ДПС!Айде да им са честити ислямистите в парламента!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рюте победил :-) :-)*** има само 33 места в парламента!! :-) :-) :-) Изтичат в канала глобалистите...
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нужен им е един Бойко да им санира дигите и тогава ще видят , колко е суров живота. Лафка ще им продава спасителни пояси.
1
3
 
23
 
! Отговори
**** преди 7 години
Хонландците 20 милиона,и150 депутати,а ние останахме един файтон хора,и хрантутим 240 кърлежи които не вършат никаква работа,а само зделки си уреждат,те и за това напират да са депутати,заради далаверата.