Руска констатация: Украйна узакони блокадата на Донбас

Вредата за Киев ще е огромна, прогнозират издания
16 мар 2017 10:15,
59
Руска констатация: Украйна узакони блокадата на Донбас
Снимка: Reuters, архив

Блокадата на сепаратисткия Донбас "става все по-тотална", защото украинският президентът Петро Порошенко е "принуден да прави отстъпки на радикалите", блокирали от януари жп линии, по които Киев получава въглища от отцепническия регион, констатира "Комерсант".

Вчера Порошенко разкритикува действията на радикално настроени граждански активисти и депутати, довели до инциденти през предходното денонощие. "Гледах това позорно видео. Как биеха полицаи, как се опитваха да им изтръгнат оръжието, как унижаваха бойци от националната гвардия и полицията, разчитайки, че те няма как да посегнат на един неприкосновен избраник!", цитира вестникът държавния глава.

"Действията на блокиращите у нас ще струват скъпо на Украйна, това е очевидно", признал Порошенко и уверил, че държавата "ще прати сметката" и на сепаратистите, и на партиите "Самопомощ" и "Баткившчина", и на другите организатори на блокадата.

За пръв път от началото на украинската криза Порошенко включи в списъка с виновници за ситуацията в Донбас - освен Русия и ръководствата на самопровъзгласилите се републики - политически сили, обявили се поначало за единна Украйна и защитили нейния европейски избор. Той бе принуден да признае, че несанкционираната досега от властите блокада на Донбас не е ускорила, а е забавила връщането на региона в Украйна, подчертава изданието.

Същевременно обаче украинският Съвет за национална сигурност и отбрана (СНСО) наложи пълна блокада върху транспортирането на стоки към и от районите, контролирани от проруските бунтовници. Опонентите на президента, които Порошенко се опита публично да осъди, фактически му натрапиха своя дневен ред - те карат държавния глава да действа все по-противоречиво, коментира "Комерсант".

"Украйна реши да узакони пълната блокада на Донбас въпреки вредите за държавата", обобщава в заглавие "Московский комсомолец".

Вчера бойци от силовите структури влязоха във Върховната рада с искане да бъде спряна блокадата на Донбас, а президентът Порошенко ги подкрепяше в това, наричайки радикалите помагачи на Кремъл. Но само час след закриването на заседанието се разбра, че държавният глава въвежда практически пълна блокада на самопровъзгласилите се републики, разказва всекидневникът.

Сепаратистите заявиха, че Киев нарушава Минските споразумения за уреждане на конфликта в Украйна, и действията му са геноцид спрямо четиримилионното население на размирния регион, напомня той.

"Московский комсомолец" помества коментари на политолози от Украйна и Русия, запитани какво означават "действията на украинското правителство, което първо признава блокадата за ощетяваща страната и нежелателна, а после само затваря всички транспортни комуникации" с отцепниците.

"Решението на СНСО може да бъде оспорено в Конституционния съд, защото това е сепаратизъм, узаконен на държавно равнище", казва Костянтин Бондаренко от Киев. Според него шефът на Съвета Олександър Турчинов се стреми "да докаже, че може да сложи ред в страната", защото "много отдавна" иска да стане премиер на Украйна.
СНСО цели да върне на властта "монопола върху силата, иззет от доброволческите съединения", участвали в блокадата, а междувременно "да свие патриотичния протест", разсъждава украинският аналитик Вадим Карасьов.
"Лявата ръка не знае и не схваща какво прави дясната", казва руският наблюдател Денис Денисов, споменавайки за "шизофрения в украинската власт".

Блокадата според него е пряко нарушение на украинската конституция. "От друга страна, Киев на официално ниво се отказа от териториите на Донецка и Луганска народни републики и от населението им. Досега никоя държава, заявяваща права върху определени територии, не ги е блокирала със свои решения. Така Украйна се опитва да се оттегли от Минските споразумения и да постигне превръщане на ДНР и ЛНР в суверенни държави", добавя експертът. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво значи говорят небивалици, вие виждали ли сте стелитна или каквато и да и да е снимка от Украйна? Изобщо, спомняте ли си последния път, когато гледахте кадри по телевизията от там? Не мислите ли, че ако наистина имаше руски войски там, всички т.нар. "масмедии" щяха да се скъсват да ги въртят, а западните "лидери" щяха още повече да се скъсват да ги коментират? А сега всички мишкуват и от време на време пуснат по нещо за руските хакери (от разсипаната от санкциите Русия). Дали? Или не?
34
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби и Руски Окопант са двама необразовани и неинформирани индиви. С тях спора е излишен те си живеят в руската паралелната система. Говорят куп небивалици само и само да си виждат името в темата.
33
2
 
1
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До БобиВъв този филм (около 200 епизода по 30-40мин.) има освен сателитни снимки на танкове, камиони, градове, и пр., но и видеоматериали снимани от частни лица и качени в интернет.
32
3
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
Не може да се говори за блокада на Донбас, при положение, че региона има поне 300км граница с Русия
31
4
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
В документалния филм ''Армията на РФ в Украйна'' има стотици доказателства за наличието на редовна армия на Русия в Донбас. Интересни са селфитата на руските войници в соцмрежите, където едни и същи момчета снимали се върху танкове преди 2014г. в военно поделение в Русия, ги виждаме същите момчета снимани върху същите танкове в Донбас, но без опознавателни знаци. Има селфита на цели роти.
30
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 43 Ами при гражданска война от граждански опълченци се избива естествено гражданско население. Военното население на Украйна беше избито от населението на руската имперска армия в така наречените котли. Сега руското военно население се върна отатък границата, чеше репа и се чуди закакво беше това, като ни върнаха обратно. Командването на украинското военно население се оказа по-нефелно от руско-бурятското. На бурятите обаче вече им писна.
29
7
 
6
 
! Отговори
руснаците сеят смърт преди 7 години
войната за Косово беше международна операция за спасяването на населнието й от започналия вече геноцид чрез насилственото преселване на десетки хиляди косовари от армията на Милошевич, докато в Крим нито един руснак не беше пострадал, че да предизвика военната намеса на съседна Русия
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледах то това клипче. Докато го извадят танка и после го възстановяваха, Т34-ката си смени поне 3 модификации.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По думите на Турчинов блокадата ще остане в сила, до спиране на огъня и изтегляне на въоръженията. Мисля че украинската позиция е правилна и честна, няма как да се прави търговия под падащи снаряди.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия започва разширение на изток след Иван Грозни, който завладява Волжка България през 1556г
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единствните които спират ордите на Чингиз хан, са Българите на Волга и Българите на Дунав. През това време русите са роби на монголите и въобще не помислят нито за търговия,а само за оцеляване
24
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко ми е ясно, обаче се препечатва само от руския печат, а другата позиция, на украинците се пропуска. Нали е нормално да се даде трибуна и на двете страни в конфликта?
23
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-добре блокада, отколкото да умират деца заради една братоубийствена война
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно беше, че войната между Русия и Украйна ще донесе една 20км минирана ивица между двете държави през която дори и заек няма да преминава
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нема отпускари вече. Пречкат се на захаросания и той не им плаща. Преди ги пращаше напред-назад да ги гърмят от всякъде, ама те почнаха да се ежнявят и той им прати преторианците. Сега, ако дойдат някои ептем заблудени с някой гумконвои, направо го експедира в някой подвал. Иначе Путин държи цялата армия по границата не само с Украйна, защото прехвърлиха сибирските армии, заради договора с Китай. Там Русия си купува време. Сега най-сетне дадоха Байкал.
20
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Рашата и пречи блокадата, защото вече не могат да изпращат "отпускари" с верижни отпускарски транспортни средства.
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп се оказа бедствие. Путин загуби повече от 3 години в подготовка за преговори на широк фронт. И сега, когато е абсолютно готов и по Украйна и Сирия и сближаването с Турция и Сърбия и за всичките там републики, Тръмп се е вторачил единствено в емигрантите и стената с Мексико. А денгите свършват. Даже ком. Китай, който громеше капиталистическият глобализъм се разрева, че го подържа с клетвени декларации. А тоя чвор не ще! С какво ще се борим сега?
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 9К51що се отнася до Русия "санкциите" спомогнаха за развитието на ХВП и селското стопанство и сега много хора в страната са заитересовани те да останат.верно ли бе? Защо тогава ревете срещу санкциите?
17
12
 
5
 
! Отговори
анти вата преди 7 години
про- *** сепаратисти трябва да бъдат блокирани, санкционирани и ограничавани до дупка, докато не бъдат наврени в *** г***з
16
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринРусия праща постоянно хуманитарни помощи.под формата на боеприпаси и военна техника, както винаги.