Близо 1,7 млн. прелетни птици избити в Кипър

Бракониери ги ловят и ги продават на черния пазар
17 мар 2017 11:23, Елка Василева
9
Близо 1,7 млн. прелетни птици избити в Кипър
Снимка: Birdlife Cyprus

Ръководството на британската военна база в Кипър беше подложено на критика заради неспособността си да попречи на бракониерите да унищожават огромен брой прелетни птици на територията на базата.

В доклад на учени се посочва, че през 2016 г. в Кипър са били унищожени около 1,7 милиона птици. При това в британската военна база, заемаща територия от около 100 кв. км, са били убити близо 800 000 пернати.

По данни на Британското кралско дружество за защита на птиците и организацията Birdlife Cyprus пътят на почти половината от всички птици, мигриращи от Африка, Европа и Азия, минава през нос Пила в Кипър.

И точно там бракониерите ловят най-много птици, пише Би Би Си.

След това продават птиците на черния пазар, от които се приготвят деликатесни блюда. 

Всяка птица се продава по едно евро. В същото време ястие от 12 птици струва около 60 евро в ресторант.

Съобщава се, че бракониерите залагат в храстите тънки мрежи, които са практически невидими и включват записи на чуруликане за примамка.

В подобна мрежа според изследователите може да се уловят около 400 птици.

Учените обвиняват британските военни в нежелание да прочистят територията на базата от храстите, което дава възможност на бракониерите да ловят птици там.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
5
 
! Отговори
равновесие преди 7 години
изяли птичките, дето ги чакаме да люпят тука, накрая ще ловят само марокански скакалци
5
2
 
4
 
! Отговори
от Кипър преди 7 години
Само дето никой не казва,че в Кипър това е национален спорт,при който на всичкото отгоре пилетата се ядат!Нещо обикновено е да видиш местен с пушка как ги трепе!И на никой не му пука!
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
М дам а после ветрогенераторите убивали птиците .... то щото хората сигурно им прощават както се вижда.. Колко е тъжно да се стига до там да се унищожава природата за да се изкарват едни пари. Няма друго животно на Земята което да не живее в някаква симбиоза с останалите освен човека. На него му дай да руши в името на собственото си благо... и да има хора които помагат но те се борят с последиците от човешката дейност а не с причините и това докато един ден не се самоизтрием от лицето на Земята
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в кипър строго се спазват законите, а хората са много религиозни. преди години бях свидетел как за едно птиче, некой беше натопил чорбаджията, се лежи три дена в ареста на полицията, докато се плати няколко хиляди лири /тогава/. там ако изнасилиш бг-ка може да ти се размине, ама пиле никога!
2
1
 
27
 
! Отговори
Явор преди 7 години
Дано да се избием, преди да сме избили останалата част от света. Човекът е най-скапаното същество във вселената.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един ден целокупно ще си платим за дребните тарикатлъци, без изключение...