НАТО, икономика и миграция: Темите на Тръмп и Меркел

Той приветства увеличаването на разходите за отбрана на Германия
17 мар 2017 22:22,
30
НАТО, икономика и миграция: Темите на Тръмп и Меркел
Снимка: Reuters

САЩ ще уважават историческите институции, но другите страни трябва да дадат своя справедлив принос в подкрепа на НАТО, заяви американският президент Доналд Тръмп, цитиран от Ройтерс.

На пресконференция след среща с германския канцлер Ангела Меркел Тръмп й благодари "за обещанието на германското правителство да увеличи разходите за отбрана и да работи по отделянето на поне 2 на сто от БВП" за НАТО.

Още по темата

Той заяви още, че не подкрепя изолационизма в търговията, но е за справедливи търговски сделки, съобщиха ДПА и Франс прес.

"Не съм изолационист, поддръжник съм на свободната търговия, но също така и на справедливата търговия. Нашата свободна търговия доведе до множество лоши неща" по отношение на дълга и дефицитите, заяви президентът на съвместна пресконференция с германската канцлерка Ангела Меркел в Белия дом.

Меркел добави, че се надява на подновяване на търговските преговори между ЕС и САЩ и изрази увереност, че това двустранно споразумение ще е от вида, който Тръмп подкрепя, предаде ДПА.

Меркел заяви, че успехите на Германия, както в икономическата област, така и в сферата на мира и сигурността вървят ръка за ръка с европейската интеграция. "Това е нещо, в което съм дълбоко убедена", добави германската канцлерка.

След предишните си остри изявления за търговските позиции на Берлин, американският президент зае по-помирителна позиция, уверявайки, че без съмнение двете страни ще работят наистина добре заедно. "Трябва да кажа, че германските преговарящи свършиха доста по-добра работа от американските, но се надявам, че ще можем да се изравним", добави Тръмп. Ние не търсим победа, всичко, което искаме е равнопоставеност, подчерта президентът.

"Не мога обаче да говоря за други страни. Китай, почти всички други страни, с които правим бизнес, това не е наистина нещо, което можем да наречем добро за работниците в САЩ", каза президентът. Той отново определи Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) като "катастрофа".

Тръмп заяви, че оценява усилията на канцлерката за решаване на конфликта в Украйна и подчерта необходимостта от намиране на мирно решение, отбелязва АФП. Вчера САЩ осъдиха отново окупацията на Крим от Русия и поискаха тя да бъде прекратена незабавно.

Имиграцията "е привилегия, а не право", заяви Тръмп на пресконференцията. Той приветства ролята на Меркел в борбата с тероризма и подчерта, че "сигурността на нашите граждани винаги трябва да бъде на първо място, няма никакво съмнение".

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дрън-дрън, бля-бля