САЩ: Възможни са военни мерки срещу Северна Корея

Пхенян: Южна Корея се превръща във аванпост на ядрена война
17 мар 2017 12:23, Елка Василева
60
САЩ: Възможни са военни мерки срещу Северна Корея
Рекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Вашингтон не изключва военни мерки срещу Северна Корея, ако тя заплашва Южна Корея и разположените там американски войски, заяви американският държавен секретар Рекс Тилърсън, цитиран от агенция Йонхап.

„Не желаем да довеждаме нещата до военен сблъсък, на ако Северна Корея предприеме действия, застрашаващи Южна Корея и американските войски, в отговор ще бъдат предприети мерки“, цитира агенцията думите на Тилърсън след разговорите му с южнокорейския външен министър.

Тилърсън също така призова Китай да се въздържа от ответни мерки след разполагането на противоракетната система THAAD в Южна Корея. По-рано беше съобщено, че в Китай спрямо южнокорейски кампании се налагат икономически мерки за натиск в отговор на започналото вече в Южна Корея разполагане на американската система за прехващане на ракети на КНДР.

В КНДР оценяват разполагането на американския ракетен комплекс THAAD в Южна Корея като противоречащо на националните интереси на страната, което я превръща в американски аванпост на ядрена война. Това се казва в статия, публикувана в централния севернокорейски вестник „Нодон синмун“. Изданието критикува Сеул, който в сложна вътрешнополитическа ситуация „засилва конфронтацията със съотечествениците си на Север, осигурявайки си подкрепата на САЩ“.

Органът на Централния комитет на Корейската трудова партия предупреждава, че в отговор на разполагането на комплекса THAAD в Южна Корея КНДР ще засилва своя потенциал за ядрено сдържане в количествено и качествено отношение. Вестникът предлага на южнокорейския народ да „изхвърли зад борда намиращите се на власт предатели, готови да въвлекат корейската нация в ядрена война“.

Решението за разполагането на системата за противоракетна отбрана THAAD в Южна Корея беше взето още от предишната американска администрация начело с Барак Обама през 2016 г. След серия ракетни изпитания в КНДР Вашингтон и Сеул решиха да ускорят работата в тази насока. Против разполагането на тази система активно се обявяват Русия и Китай, които защитават своите национални интереси, пише ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
2
 
! Отговори
KIM CHEN UN преди 7 години
ELATE MI STRAXLIVI KRAVARI MUUUUU LUD SUM PO WAS
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
затова янките бутнаха ю.корейската президентка
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварите пак ще бъдат бити и е..бани
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиNA 60 KM OT GRANICATA E SEUL ,AMA S DRUGOTO SAM SAGLASEN....
44
2
 
3
 
! Отговори
:) RAMBO.JOHN преди 7 години
AMERIKA OTNOVO SE STREMI KAM RAZPALVANETO NA KONFLIKT, OKOLO GRANICITE NA RUSSIA I KITAI. VRAGOVETE NA AMERIKA NIKOGA NIAMA DA SVAR6AT, ZA6TOTO AMERIKA IMA POSTOIANNA NUJDA OT VREGOVE ZA DA OPRAVDAVA TRILIONNIAT SI BOENEN BUDJET. ELEMENTARNO I PROSTO !
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колкото и да се въоръжаватсветът вече е друг и те не могатда върнат времето назад.Светът видя колко са наивни.Има предсказания за ядренавойна и се пита само кога ще избухне.Във всеки случай ядрена война щеизтрие от лицето на земята американската псевдодемокрация.
42
0
 
3
 
! Отговори
Правопис преди 7 години
"Южна Корея се превръща във аванпост на ядрена война."Кога се пише в и във?
41
7
 
4
 
! Отговори
р преди 7 години
Очаквам до дни Сеул да бъде сринат от ядрената мощ на С.Корея.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До#43Опазил ме Господ да ви давам акъл, преди да сте минали лечение.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #31Колко скоро? Преди се надявате да и по Коледа? Само *** човек би се надявал в С. Корея да има промяна без намеса на Китай.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 42не дaвaй aкъл, a си смени дилърa, щото едно смислено изречение не можеш дa нaпишеш
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До#40Вземи си студен душ... Каквото става в бедната ти главица, може само на кино да го видиш.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #30,,Човек и добре да живее, умира..." Сорос и той е добре засега...
35
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
севернокорейскaтaмaймунa си игрaе с огъня, a с Тръмп мaйтaп не бивa, щото кaкто се дуеш и зa минути стaвaш нa лунен пейзaж! Aмерикa днес е нa Белия вожд, a не нa обонго! Дрaстичното вдигaне нa военния бюджет вече е фaкт, кaкто обещa Президентa, сегa дa му мислят левaндулите от кремъл, щото китaйците вече си зaровихa глaвaтa между крaкaтa от " курaж"!))))
34
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 7 години
"Бог да пази..." . А забрави ли, че те не вярват бог. Ще ги пази Ким. Той е техния бог. Може и на Ленин да се помолят.
33
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
На тия там не им омръзна десетилетия да сипят заплахи и "дрънкат оръжия" !
32
4
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Демек пак износ на демокрация, ами хайде веднъж да внесат нещо при тях, я комунизъм социализъм будизъм шовинизъм ционизъм, просто за разнообразие войната този път да е на тяхна територия
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ преди да започнат военнидействия и вече са загубиливойната. Никой не ги иска.
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом и самият американскипрезидент не чете и не даваинтервюта на мейнстрийммедиите и комуникира с народапрез туитер картинката е ясна.
29
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бог да пази Северна Корея.Достойни хора и ще разкажатиграта на американските ***.Ерик Рубен да си купи билет засамолета и чао. Не искаме дани се прави на даскал.