Членство в еврозоната: Панацея или прибързано решение?

Европа на две скорости е вече факт, смята Петър Курумбашев
18 мар 2017 10:19,
55

В Европейския парламент винаги сме се борили срещу Европа на две скорости, коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Според него все още е рано страната ни да излезе с позиция по въпроса, тъй като тепърва дебата по "Бялата книга" предстои.  В разговора с Милена Милотинова участва и колегата му Петър Курумбашев от БСП, който каза, че и в момента в Европа има няколко регионални групи, които работят на различни скорости.

Пример за това са "Вишеградската четворка", БЕНЕЛЮКС и скандинавските държави.

Още по темата

Емил Радев заяви, че пример за Европа на две скорости е и мониторингът за България и Румъния. 

"Имаме стратегия за борба с корупцията и съдебна реформа и всичко, което трябва да изпълним не е за да задоволим исканията по доклада, а заради желанията на българските граждани. И без мониторинг ще продължи борбата с корупцията и съдебната реформа. Мониторингът е в ущърб за България защото се използва и за външен и за вътрешен политически план", заключи Емил Радев.

Петър Курумбашев пък акцентира, че е привърженик на петия вариант от "Бялата книга", който наблягал сериозно на интеграцията в определени области - отбрана и сигурност.

За него също е интересно дали страната ни ще успее да консолидира национална позиция по темата "Европа на две скорости".

"Поставих този въпрос на колегите си и не видях голям ентусиазъм. Може би всички евродепутати очакват политическите си ръководства да излязат първо с такава", заяви Курумбашев.

Радев отговори, че сме длъжни да имаме обща позиция, защото така тя ще тежи повече в Европейската комисия и Европейския парламент. Той отново обясни, че темата е в начален план, а дискусията по нея ще тече в следващите три години. "Нека видим как ще тръгне дискусията, за да може да излезем с обща позиция", каза още евродептатът.

По темата с членството в еврозоната Петър Курумбашев смята, че служебното правителството трябва да подаде документи за влизане в Единния надзорен механизъм ERM ІІ, т.нар. чакалня и даде за пример как служебния кабинет на Стефан Софиянски подал документите за членство в НАТО. 

"Друг е въпросът, че членството в еврозоната не е гаранция за по-висок стандарт или скорост", коментира Курумбашев.

Емил Радев пък смята, че това не е работа на служения кабинет. Неговите задачи са да организира изборите. Според него добре трябва да се прецени момента за влизане в "чакалнята".

"Необходим е дебат от специалисти - дали сме изпълнили всички изисквания, как ще ги изпълняваме и т.н. когато има консенсус и координация, тогава трябва да пристъпим към  тази крачка", заяви Радев.

Още в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
2
 
! Отговори
Гледат, а не виждат преди 7 години
Можем да влезем в чакалнята и да сме там с години без да приемаме еврото (като Дания). Но докато няма работеща съдебна система и прокоратура - съответно имаме корупция, да разчитаме на "свободен" лев, без да е вързан за някоя валута е равносилно да си докараме поредния фалит и национална катастрофа. През последните дни наблюдаваме отново отклоняване от темата корпуция и героизирането на Доган, и то от лица близки до ГЕРБ
13
0
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
Разширението на еврото в ЕС, му дава по-голямо търсене и по света. Ако БГ имаше десет пъти по-голяма икономика, отдавна щяхме да сме в еврозоната. Колкото повече икономика има зад еврото, толкова по-голямо доверие ще има по света. Затова загубата на Британия не е толкова страшна за еврото и ЕС.
12
4
 
2
 
! Отговори
Мъкааа преди 7 години
Прости хора сте, прости и ще си останете...затова пенсиите са ви ниски, затова никога няма да излезете от провинциалното мислене, затова винаги някой друг ще е виновен че не сте доволни от живота ви...
11
2
 
2
 
! Отговори
дивергент преди 7 години
До Курумбашев,.В ядрото ще останат ОНЕЗИ , които "ТЕГЛЯТ" напред.може ли да ми дефинираш, какво предтавлява е това "напред", визуално да ми го опишеш това "напред" как изглежда и какво има там? Хората са вкарани в една омъгьосана спирала, без да си дават сметка за безумието в което участвата...
10
0
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До светнатA немога ли да изтегля евро в еврозоната и да ги инвестирам в икономика извън еврозоната - пак следва разтеж. Пример - немските инвеститори в Полша, Чехия, Словакия(до 2016), Унгария и пр.
9
1
 
3
 
! Отговори
Курумбашев, преди 7 години
не се "тюхкайте" : сегашният служебен външен министър с малко думи, но УМНО каза: 1.Това са дебати.2.Всяка държава да прецени:АКО не спазва общата политика( вж. махленските закани на К.Нинова, че "НЯМА ПЪК"!),ще отпада в по-далечен кръг( ясно защо: защото ДЪРПА НАЗАД).В ядрото ще останат ОНЕЗИ , които "ТЕГЛЯТ" напред.Но това не значи, че "ОПЪРНИЧАВИТЕ" ще получават еврофондове( и ЛОГИЧНО; за КАКВО?ЗАЩОТО ПРЕЧАТ? Точно затова не приемат Турция, защото ПРЕЧИ и се "звери".( човек не иска такива хор
8
0
 
2
 
! Отговори
дивергент преди 7 години
До светнатБез евро няма ниски лихви по кредити ( от порядъка на 1-2% )..че кой иска кредити ве? То това е проблема - никой неще!Без ниски лихви няма растеж на икономиката-"Растеж" на икономиката, т.е. необсновано поскъпване на цените е нужно само и единствено на лихварите, за да могат да им се покриват лихвите.
7
4
 
3
 
! Отговори
светнат преди 7 години
Без евро няма ниски лихви по кредити ( от порядъка на 1-2% )Без ниски лихви няма растеж на икономиката.Точка.Всичко друго е глупаво упражнение по говорене.
6
0
 
5
 
! Отговори
дивергент преди 7 години
Готвят се да ви окрадат брутално , за да поемат въздух лихварите. 60 GB - сухи пиксели държат белите якички - тежест голяма, която трябва да се разтовари...запасете се с повечко вазелин, че "пътят на Гърция" или "пътят на Кипър" - са трънливи
5
7
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Единствения път за повишаване на доходите е към еврото. Валутния борд намали доходите под нивата на оцеляване. Да работим със световна валута е най-доброто за икономиката. Не случайно всички предпочитат долари, евро, франкове никой не иска левове. Става въпрос за доверие а не за празни приказки. Даже Т.Ж. събираше валута през Кореком.
4
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Единствения път за повишаване на доходите е към еврото. Валутния борд намали доходите под нивата на оцеляване. Да работим със световна валута е най-доброто за икономиката. Не случайно всички предпочитат долари, евро, франкове никой не иска левове. Става въпрос за доверие а не за празни приказки. Даже Т.Ж. събираше валута през Кореком.
3
2
 
8
 
! Отговори
ПАТРИОТ преди 7 години
Турция размахва пръст и заплашва цяла Европа. Турски министър призовава да се гласува за партия ДОСТ, турски посланик участва в агитация за партия ДОСТ, а от вчера турски кмет иска повече гласове, за да има мнозинство и да се въведе турският език като официален в България.Днес господин Борисов заявява: Нека да смекчим тона към Турция. Неговата позиция е ясна, тя не е изненада. Турската му връзка е ясна още от посещението при Ердоган. ГЕРБ ПРОДАДОХА НАД 40% ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА БГ НА ТУРСКИ ГРАЖДАНИ
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално е собственика на ФЕЦ и ВЕЦ корумбашев да иска еврозоната. Борбата е, че като приемем еврото фискалния резерв ще бъде плачкосан както всичко друго през прехода - после дългове, навеждане и гръцкия сценарии
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква Еврозона какви пет лева. С тези пенсии и заплати от по 200-300 евро НА МЕСЕЦ какви ще ги дъвчем. Ами то в Западните държави това е дневната надница . Срам .