Членство в еврозоната: Панацея или прибързано решение?

Европа на две скорости е вече факт, смята Петър Курумбашев
18 мар 2017 10:19,
55

В Европейския парламент винаги сме се борили срещу Европа на две скорости, коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

Според него все още е рано страната ни да излезе с позиция по въпроса, тъй като тепърва дебата по "Бялата книга" предстои.  В разговора с Милена Милотинова участва и колегата му Петър Курумбашев от БСП, който каза, че и в момента в Европа има няколко регионални групи, които работят на различни скорости.

Пример за това са "Вишеградската четворка", БЕНЕЛЮКС и скандинавските държави.

Още по темата

Емил Радев заяви, че пример за Европа на две скорости е и мониторингът за България и Румъния. 

"Имаме стратегия за борба с корупцията и съдебна реформа и всичко, което трябва да изпълним не е за да задоволим исканията по доклада, а заради желанията на българските граждани. И без мониторинг ще продължи борбата с корупцията и съдебната реформа. Мониторингът е в ущърб за България защото се използва и за външен и за вътрешен политически план", заключи Емил Радев.

Петър Курумбашев пък акцентира, че е привърженик на петия вариант от "Бялата книга", който наблягал сериозно на интеграцията в определени области - отбрана и сигурност.

За него също е интересно дали страната ни ще успее да консолидира национална позиция по темата "Европа на две скорости".

"Поставих този въпрос на колегите си и не видях голям ентусиазъм. Може би всички евродепутати очакват политическите си ръководства да излязат първо с такава", заяви Курумбашев.

Радев отговори, че сме длъжни да имаме обща позиция, защото така тя ще тежи повече в Европейската комисия и Европейския парламент. Той отново обясни, че темата е в начален план, а дискусията по нея ще тече в следващите три години. "Нека видим как ще тръгне дискусията, за да може да излезем с обща позиция", каза още евродептатът.

По темата с членството в еврозоната Петър Курумбашев смята, че служебното правителството трябва да подаде документи за влизане в Единния надзорен механизъм ERM ІІ, т.нар. чакалня и даде за пример как служебния кабинет на Стефан Софиянски подал документите за членство в НАТО. 

"Друг е въпросът, че членството в еврозоната не е гаранция за по-висок стандарт или скорост", коментира Курумбашев.

Емил Радев пък смята, че това не е работа на служения кабинет. Неговите задачи са да организира изборите. Според него добре трябва да се прецени момента за влизане в "чакалнята".

"Необходим е дебат от специалисти - дали сме изпълнили всички изисквания, как ще ги изпълняваме и т.н. когато има консенсус и координация, тогава трябва да пристъпим към  тази крачка", заяви Радев.

Още в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR от 17.30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Курс от 1 лев = 100 евро е по-добре от сегашния валутен борд за да обменим повече евро преди смяната.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ли ясно, че в Европа не ни искат, че им омръзна да ги доим и че гледат как да се отърват от нас.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО ИЗИСКВА НАЙ-НАПРЕД ДА СЕ ОТМЕНИ ВАЛУТНИЯ БОРД. ТОВА ОЗНАЧАВА, ЧЕ БНБ ЕЖЕДНЕВНО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ ПЛАВАЩИЯ КУРС НА ЛЕВА. И ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН ТОЙ ЩЕ СТАНЕ 1 ЕВРО - 3 ЛЕВА, ТЪЙ КАТО СЕГА ЛЕВЪТ Е СИЛНО НАДЦЕНЕН. ТОГАВА СПЕСТЯВАНИЯТА ЩЕ ОЛЕКНАТ, НО ПЪК КРЕДИТИТЕ В ЛЕВА ЩЕ СЕ ОБЕЗЦЕНЯТ, КОЕТО Е МЕЧТАТА НА КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ.
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДО ТРЕЗВОМИСЛЕЩ Ти понеже преливаш от компетентност, трябва да те повикат за главен консултант, но може би се страхуват, че си точно от най-простата част от народа.
30
3
 
4
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 7 години
България е орисана да има *** народ и още по- прости политици. Факт от 100 и повече години. Не броя 1944 - 1989 защото тогава беше мракобесие на БКП. В момента и незнайно до кога .. БГ на втора скорост е най-доброто решение за народа. Еврото в БГ ще означава тотален фалит на държавата. Тук както и в управлението е пълно с всезнайковци но тези тук са просто неграмотни и зле информирани докато тези във властта са хората които първи ще започнат ограбването на народа ако се въведе ?-то.
29
0
 
1
 
! Отговори
x до № 17 преди 7 години
17-сложния,не давай квалификации,гледай си своето дередже и не бери кахър за другите!!Ние всичките през неговите очи сме простите а той,богоизбрания е сложния...По-скромно и непосредствено,сложен!!
28
0
 
6
 
! Отговори
factotum преди 7 години
Падне ли борда и се въведе еврото, след като изчезнат за поредне път спестяванията на хората ще има висящи по дърветата политици!
27
0
 
6
 
! Отговори
ЕСХАЧ преди 7 години
Каква еврозона-пак някой ще прави далавера за милиарди за наша сметка. Полша каза ,че в близките 10-20 г няма да приемат еврото. Като гледам как се развиват трябва да следваме техният модел, а не този изгоден за финансовият елит.
26
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 7 години
Центие в България вече скочиха два пъти,тъй като на българския пазар се продават стоки оценени в евро тъй като много от тях са произведени извън държавата.В момента печелят бизнесмени които произвеждат в България на ниски цени,но продават на европейски цени и а плащат ниски заплати в български левове.Тъй като има много корупция,тези бизнесмени не плащат точните данъци.Държавата губи от това,ако се вкара еврото,не само наща държава ще започне да губи,аи европейските държави.Проблеме е при нас.
25
1
 
3
 
! Отговори
аа преди 7 години
за еврото: ами човек трябва да се учи от чуждия опит. Във всички държави, в които е въведено, цените скачат два пъти. Това са фактите. А иначе - аз съм за, в един момент, би било добре за България.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1 700 000 пенсионери , 700 000 учащи ,800 000 държавна администрация , 70 000 служители на МВР , 300 000 безработни , 200 000 на обща хранилка ... от втора скорост директно превключване на задна .
23
4
 
2
 
! Отговори
европа преди 7 години
Всичко е много просто.Ако сега взимаш заплата,например 500 лева,ако имаме евро ще взимаш заплата 500 евро.Тоест,ще забогатеем двойно.При самото влизане на България в еврозоната,ЕЦБ ще налее много,ама много пари в държавата.Еврото и долара са най изпоузваните световни валути,тоест хората по света искат да имат евро,а не левове,Проблема както коментираха и другите,е корупцията в България и нашия голям батко който не спира да източва България.
22
0
 
0
 
! Отговори
Еххххх мечти, мечти преди 7 години
НИКОГА НЯМА ДА НИ ДОПУСНАТ ДО НЕЯ. ПОРАДИ МНОГО ПРИЧИНИ, НО НАЙ ВЕЧЕ ЗАРАДИ ФИНАНСОВАТА ПОЛИТИКА НА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ БАНКИ И ТЕХНИТЕ ПЕЧАЛБИ ТУКА. НАЙ-МАЛКОТО ТРЯБВА ДА НАМАЛЯТ ПРОЦЕНТИТЕ ПРИ ВСИЧКИ ДОГОВОРИ И РЕД ОЩЕ НЕЩА. ЩЕ ЗАГУБЯТ ЛЕЕЕЕГАЛНИТЕ ПЕЧАЛБИ ОТ МИЛИАРД КАКТО БНБ ОБЯВИ. И МНООООГО ДРУГИ ПРИЧИНИ-ЕЛЕКТРО ДРУЖЕСТВА, ВОДА, ТОПЛОФИКАЦИИ, ВЪГЛИЩА, И ДРУГИ НАШИ ПРИРОДНИ БОГАТСТВА КОИТО ВИНАГИ СА В РЪЦЕТЕ НА ЧУЖДЕНЦИ И ЧУЖДИ ПРАВИТЕЛСТВА.ПО ЛЕСНО ЩЕ ИМ Е ДА ПЛАТЯТ НА УМНИИИИИ И КРААААСИВИ
21
0
 
0
 
! Отговори
Сравнение преди 7 години
А сравнението ти със Сингапур е просто нелепо..това е да сравняваш кон с кокошка ( сравни им БВП-то)...пак ти казвам разсъждаваш като теоритик, не можеш да съпоставяш една теория в коренно различни ситуации. Ситуацията в Сингапур не е същата както в БГ.
20
0
 
3
 
! Отговори
Продължение преди 7 години
Проблема че нямаме производство идва оттам, че ние нямаме държавна политика за развиването му. Голяма част от икономиката се "държи" от хора като Пеевски, а именно подобни хора имат интерес да няма борд и да няма контрол над банките. Ако имахме обаче силна промишленост - тогава имахме интерес от свободна валута, себестойността на стоките би била по-ниска и износа би бил по-висок - съответно по-високо БВП. Но при сегашната конюнктура - слаба промишленост доминирана от олигарси, не виждам смисъл
19
2
 
5
 
! Отговори
До Циганин преди 7 години
Много е малко мястото за писане, но накратко: Не валутния борд е виновен, че нямаме производство, напротив, той дава стабилност, от която се нуждаят инвеститорите, за да идват и откриват заводи, с реални работни места, което да вдига БВП, това обаче не е достатъчно, поради факта, че нямаме съдебна система, поради което имаме огромна корупция. А Ако нямахме валутен борд и не бяхме в ЕС, това което стана с КТБ щеше да доведе до масова паника и теглене на пари от всички банки - нова '97
18
0
 
6
 
! Отговори
до 22 Циганин преди 7 години
Говориш като теоритик...нашите условия не са за свободна валута, ние имаме икономика основана на услуги, не на производство, нямаме работеща съдебна система, всичко това са предпоставки при едно махане на борда да затънем отново. Мисли малко практически, нали си ром...
17
0
 
6
 
! Отговори
светнат преди 7 години
до 15 юбералесИмах такъв случай преди две години.Немска банка се съгласи да ни отпусне кредит срещу 2,2% годишна лихва и гаранция от Българска банка. Българската ни банка ни поиска 3,8% за гаранцията + 130% обезпечение с ипотека и залог на активи.Ми....какво да ти кажа, теглих им една майна и забравихме за случая.
16
0
 
0
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Или валутен борд или в еврозоната. В противен случай през 10г. ще фалира по една банка.
15
0
 
7
 
! Отговори
До Циганин преди 7 години
Полша има индустрия, производство и то силно. Те използваха еврофондовете за да строят заводи, които добавят реално БВП, а не къщи за селски туризъм, хотели, пречиствателни станции и фотоволтаици като нас. Те имат конкурентноспособна икономика и за момента им е от полза да имат собсвена валутна единица. Отделно и много важно - нямат олигархия и корупция като нашата, готова всеки момент да открадне парите на хората.