Споразумение: Русия подава ръка на кюрдите в Сирия?

Руското военно министерство отрича за подобна сделка
20 мар 2017 22:00,
39
Споразумение: Русия подава ръка на кюрдите в Сирия?
Снимка: архив Reuters

Русия се договори с кюрдските Сили за защита на народа да изгради военна база в контролиран от тях район в Северозападна Сирия и ще обучава техни бойци като част от борбата с тероризма, заяви днес кюрдски говорител, цитиран от Ройтерс.

Споразумението с Русия е било сключено вчера, а руски войски с бронирана техника вече са пристигнали на мястото в окръг Африн, каза говорителят, цитиран от БТА.

"Споразумението влезе в сила днес", каза Редур Кселил. По думите му "то е първото по рода си".

Той не каза колко руски войници са пристигнали в Джандарис, където се изгражда базата.

Говорителят заяви, че Джандарис по-рано е бил обстрелван от турските сили през границата.

Малко по-късно обаче Военното министерство на Русия опроверга информацията.

"Няма планове за разполагане на нови руски военни бази на територията на Сирия", се казва в съобщение на военното министерство, съобщи ТАСС.

Сключването на подобна сделка би разгневило Турция, която смята силите за продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК).

Преди време Турция започна настъпление по част от сирийската граница, за да предотврати по-нататъшни завоевания на силите, които контролират територии в Североизточна Сирия и северозападния район Африн.

Силите за защита на народа са съюзник на САЩ в борбата с "Ислямска държава" в Сирия и играят важна роля в подкрепяното от Вашингтон настъпление срещу сирийския град Ракка, крепост на джихадистката групировка.

Силите за защита на народа на практика служат като армия на автономните, ръководени от кюрди райони, появили се в Северна Сирия с оттеглянето на държавната власт през 2011 г., съпътстващо избухването на сирийската гражданска война. Те са финансирани от администрациите на тези райони.

Не само Турция, а и кюрдските власти в Ирак се противопоставят на групировката, чиито отношения със сирийското правителство са по-нюансирани въпреки историческата вражда, като и двете страни предимно избягват конфликта в шестгодишната гражданска война, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
4
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Забравихте! Имахме /известен брой/ тежки ракети / с които държахме Турция в ШАХ/ ,но дойдоха американоидите и ги разфасоваха !!! Така си смъквахме гащите/шортите/ в час по физическо възп. -да ни се види дупето !!!
26
3
 
2
 
! Отговори
знай преди 7 години
До ... EЕЙ МНОГОТОЧИЕТО не бързай бе ще дойде и вашият ред и БГ ще разпарчетосана трай бе не бързай че бързата *** слепи ги ражда!
25
4
 
4
 
! Отговори
... преди 7 години
Радвам се като гледам статии, как туците са преебани. Кеф ми става. Обаче в случая не се радвам много. Всеки път въоръжаване на крайна групировка за да помогне да се приключи с крайна групировка свършва зле. Почнахме в Афганистан и се местим все по на запад. Следващата ще е Турция след това кой? България, Сърбия, Гърция? Навсякъде има малцинства, ако тръгнем да ги въоръжаваме докъде ще стигнем? Някой си изкарва пари от това, че простаците се избиват, като им продава смърт под името свобода.
24
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7============25 години се насилваме да повярваме, че турските интереси са ни по от полза, неже ли руските.......Целта на руската пропаганда е да вкара българите в някаква хипотетична ситуация на избор между Русия и Турция. ИЗБОР НЯМА! В плановете и на двете бивши империи, които бленуват да върнат бившето си величие, мястото на България е на васално княжество, Задунайска губерния или турски вилает. Изборът на България е направен преди 10 години и това е ЕС!
23
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Членска карта 7Ще ти посоча само съдбата на Иранската кюрдска република през 1946, за да ти демондтрирам руския интерес и цената, която кюрдите са платили защото са повяряли в руските лъжи.
22
9
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 25Защото са по-умни от нас и могат да оценят, чии интереси са близки до техните и чии не. Ние вече 25 години се насилваме да повярваме, че турските интереси са ни по от полза, неже ли руските.
21
8
 
16
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 7Вече 25 години си свободен от руския ботуш... Това до къде си стигнал си е твой проблем... По вашите сметки вече трябваше да сме Швейцария на Балканите.... Само за справка, на 25-тата година от второто подаване на ръка, България беше във върхова форма, а следващите 10 години бяха най-добрите в историята й. Нашите дядовци, не хленчеха по времето на тяхната младост(само защото са били млади), както днес пробутвате опорна точка.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"...с оттеглянето на държавната власт през 2011 г., съпътстващо избухването на сирийската гражданска война."--------------Спорни формулировки. Представителите на сирийската държавна власт бяха избивани и изтласквани от настъпващите сили на международни терористични банди. Типична гражданска война наблюдаваме в Украйна, не в Сирия.
19
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Флирта на руснаците с кюрдите продължава десетки години и много е чудно защо кюрдите продължават да им вярват.
18
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези кюрди се сприятеляват със всеки, който им даде оръжие да бият турците. По - добри бойци има само във филмите за рамбо. Само оръжие им дай и скоро турчетата ще завият от мъка... А руснаците май им писна да ги мотаят турчетата нещастни и изоставени...
17
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези кюрди, се продават на всеки който им плати, труженичките на магистралата са по достойни
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В крайна сметка има ли споразумение или не, аман от подобни статии
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се разбере, ама ако следваме логиката на досегашните събития кюрдите ще са от страната на мушката на пушката.
14
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган няколко пъти го предупредиха какво ще стане ако спре турски поток и ядрената централа, той ги използва за да пчели време. Е, напечели се на време.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По скоро приготвят пушки за аскера ;)
12
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХихихохихххххххххВ казармата имаше един лаф ,че началника с едната ръка гали,а с другата х%й вади.Путин обясни на Ердо Иведик кой е началника:-))))
11
5
 
14
 
! Отговори
Социолог преди 7 години
Едни кюрди срещу други кюрди (Пешмерге срещу ПКК ) на пултовете САЩ и СССР както в доброто старо време ....
10
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Часовник цъка вече за голямата мустаката уста :) Първо САЩ ги въоражиха сега и Русия !Скоро върху Турция,ще надвиснат тъмни облаци . Но хората там сами си го предизвикаха с избора на крайно фанатизиран политик. Винаги почва добре на приказки и свършва катастрофално на практика.Тик так тик так
9
6
 
30
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Хахаха, Ердоган дали най после ще проумее, че Русия няма вечни приятели, само вечни интереси (например към проливите).
8
5
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите са наши братя по съдба. Да са жияи и здрави и успех в борбата!