Реставрираха Божи гроб в Ерусалим

За 10 месеца са възстановени оригинални детайли по сградата
22

Снимка: Ройтерс

Виж други галерии »
Приключи реставрацията на Божи гроб в храма "Възкресение Христово" в Ерусалим, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Реновираният обект ще бъде официално открит утре в рамките на церемония в присъствието на политици и духовници.

Осъществяването на широкомащабния проект за реновация започна през месец май м.г. Гръцки специалисти демонтираха и реконструираха гробницата от мрамор, която от десетилетия бе поддържана от метална структура след земетресение.

С нея са закрепени мраморни блокове, които бяха започнали да се отделят един от друг под въздействието на дъждовете и на ежедневния приток на хиляди поклонници и туристи. Мраморните плочи, които можеха да се съхранят, бяха почистени, а металната структура - заздравена.

Гробницата е под купол в църквата над пещерата, където според християнската традиция е било положено тялото на Исус Христос след смъртта му. Реставрацията позволи да се възстановят оригинални детайли, свързани със сградата.

Мраморната плоча, покриваща гроба, бе преместена за три дни по време не реставрационните работи през октомври м.г. Тя бе преместена за пръв път от 1810 г., когато била извършена предишната реставрация след пожар.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Божи гроберусалим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е че християнството реално започва близо 200 години след смърта на христос...------------------------------Това не е вярно. Християнството започва с Христос, а през 313 година е обявено за държавна религия на Римската империя. И Христос се пише с главна буква , най-малкото, защото е собствено име.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ ПРИЗНАВАТ ЦЕЛИЯ СТАР ЗАВЕТ, НАПРИМЕР КНИГИТЕ ПАРАЛИПОМЕНОН И ОЩЕ 5-6 СА ОБЯВЕНИ ЗА НЕКАНОНИЧНИ.А ИИСУС ХРИСТОС Е ЕДИНСТВЕНИЯ МЕСИЯ, НЯМА ДРУГИ.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше в БГ Лилето вече да го е санирала !
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 9 век се провежда Трулския събор и на него се канонизират само 39 книги от Стария завет от общо 50.
14
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Пълни глупости са писани отдолу. Християните признават ЦЕЛИЯ Стар Завет и той е в Библията. Никой мюсюлманин не признава Исус такъв какъвто е описан в Библията. И няма християнски МЕСИИ. Има само един Месия - Исус. Ако Божието съвършенство в дадена религия е да избиваш всеки, който не вярва, това което ти вярваш трябва ли да се стремим към него? Заради мислене и говорене без елементарни познания или желание да се разбере каква е истината сме на това положение!
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Юдаизма, Християнство и Исляма имат общи корени, част християните признават светите книги на юдеите, част от мюсюлманите признават християнските месии. За мен е трудно да асимилирам защо се водят религиозни войни, дори и днес в ерата на изобилието на информация. Трябва да се търси общочовешките ценности в религиите, които издигат човека високо и го карат да се среми към Божието съвършенствотво. Войните ни отдалечава от Бог и го кара да се срамува от своите творения
12
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 7 години
Мохамед е използвал ограничените си познанията по юдаизъм и християнство, за да създаде Исляма. Това е все едно аз да ползвам колкото знам за Будизма и да напише моя си версия на тази религия, с цел лична облага. Затова и Исляма може и да има наглед общи неща със нещата описани в Стария и Новия завет, но реално е коренно различен. Вижте тука: youtube/watch?v=95OCsdCJw-c
11
1
 
2
 
! Отговори
DEVSADIVTAME преди 7 години
До АнонименНе знаете какво говорите и вършите и това ще Ви спаси в Съдния ден.Ако не си виждал *** не значи че няма *** а че ти си ограничен!
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мойсей е живял 14век. преди Христа, а Стария Завет е писан 3 века след неговата кончина. Излиза, че юдаизма както християнството е получило свещенните книги векове след като пророците вече са отлетели на небето.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мохамед не е можел да пише и корана в началото се е предавал от уста на уста. Едва век след като умира Мохамед са първите екзепляри на корана.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересното е че християнството реално започва близо 200 години след смърта на христос... Що така? Сигурно след толкова време и историята няма нищо общо с реалноста.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз на литературни герои от стари книги не се моля.
6
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Онова което остава след като човек умре. Това че разни психично лабили още вярват на глупости от преди 2000 години не променя фактите в природата.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Полумесеца се налага в исляма средата на миналия век, заради цитати от свещенните книги, че новолунието символизира уважението към Бог. По принцип юдеизма, християнство и исляма имат общи корени и забраняват поклонението пред идоли, символи и т.н.
4
8
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 7 години
Християнството е култ към слънцето,исляма е култ към луната а юдеизмъм към звездите и планетите.
3
3
 
5
 
! Отговори
risk assessor. преди 7 години
До Бог да го прости"И тялото на Исус ли е реставрирано?"Кое ТЯЛО на Исус бе, антихристе?
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз така и не видях доказателство някакво за съществуването на тез лктературни герои богове на които всички толкова се кланят...да да знам като умра ще разбера да, сигурен съм.
1
12
 
4
 
! Отговори
Бог да го прости преди 7 години
И тялото на Исус ли е реставрирано?