Светът настръхна отново след нападението в Лондон

Държавни лидери са обезпокоени, тъжни, съпричастни...
Обновена: 22 мар 2017 22:16 | 22 мар 2017 21:53, Камелия Цветанова
48

Снимка: Reuters

Белият дом осъди атаките край парламента в Лондон и обяви, че президентът Доналд Тръмп следи развитието, предаде АП.

Говорителят Шон Спайсър, каза, че Тръмп е разговарял по телефона с британския премиер Тереза Мей и добави, че САЩ "приветстват бързата реакция на британската полиция".

Още по темата

Спайсър увери Лондон, че може да разчита на пълна подкрепа от страна на Вашингтон.

Президентът на Франция и канцлерът на Германия също изразиха своята подкрепа и солидарност към Обединеното кралство.

"Обезпокоени сме от тероризма", каза Франсоа Оланд пред репортери в община Вилпент край Париж.

Той добави, че Франция, която напоследък бе арена на терористични актове, "знае как страдат британците днес".

В изявление Ангела Меркел пише, че е узнала "с тъга" за случилото се и че мислите й са с "нашите британски приятели и всички хора в Лондон", а особено пострадалите.

Във връзка със събитието в британската столица вътрешното министерство на Италия съобщи, че утре ще има съвещание на ръководителите на правоохранителните и разузнавателните агенции, на което ще се определи равнището на терористичната заплаха в Италия.

Мерките за сигурност в страната вече са силно затегнати заради предстоящата в събота в Рим среща на върха на ЕС заради годишнината от Римските договори.

В петък европейските лидери ще бъдат на аудиенция във Ватикана.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова изрази съчувствие към ранените и съболезнования към роднините на загиналите в Лондон. Тя отбеляза, че Русия не разделя тероризма на категории, а го смята за "абсолютно зло".

В "Туитър" испанският премиер Мариано Рахой написа, че "Испания застава до британския народ, заклеймява атаката край Уестминстър и изразява солидарност с жертвите". Премиерът на Холандия Марк Рюте заяви, че е шокиран от новината от Лондон и че мислите му са насочени към този град.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че няма думи да изрази дълбокото си вълнение от случилото се в Лондон. Той отбеляза, че атаката край британския парламент става в деня на първата годишнина от атентатите в Брюксел.

Председателят на Европейският съвет Доналд Туск заяви, че "Европа застава твърдо на страната на Обединеното кралство срещу тероризма и е в готовност да помогне".

Нападението в Лондон осъдиха също секретариатът на ООН, канадският премиер, множество европейски лидери.

ТАСС цитира изявлението в "Туитър" на турския министър за Европейския съюз Йомер Челик, че Турция осъжда терористичния акт в Лондон и призовава за обединяване на усилията срещу тероризма,ь която е заплаха за всички страни. А премиерът Бинали Йълдъръм отбелязал, че "тероризмът е нещастие за всички, но би било голяма грешка да се асоциира само с мюсюлманските страни".

Четирима души загинаха и най-малко 20 бяха ранени днес в Лондон, когато кола се вряза в пешеходци и нападател намушка с нож полицай до британския парламент.

Загинали са нападателят, прободеният с нож полицай и двама души, блъснати от автомобила на Уестминстърския мост до сградата на парламента.

"Обявихме това за терористичен акт и службите за борба с тероризма разследват подробно днешните събития", заяви най-висшият британски полицейски служител за борба с тероризма Марк Роули.

"Атаката започва, когато движеща се по Уестминстърския мост кола блъска и ранява няколко души, включително трима служители на полицията". "След това кола катастрофира край парламента и поне един човек, въоръжен с нож, продължава атаката и опитва да влезе в парламента", каза помощник-комисар Роули.

Полицията смята, че един и същи човек е отговорен за нападението с автомобила и с ножа.

Лондонската служба за спешна помощ съобщи, че нейни екипи са оказали лекарска помощ на поне 10 души със сериозни наранявания. Една жена е извадена жива от река Темза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
0
 
! Отговори
друг факт преди 7 години
До фактТЕ ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА И НА БАБА БЕТИ ПРАТИХА ЗЕТ (ЗА СЪПРУГ НА ДАЯНА) АМА НЕЩО НЕ ИМ СЕ ПОЛУЧИ МОЖЕ БИ ТОВА Е НАЧИНА . . .
38
1
 
0
 
! Отговори
Сс преди 7 години
Темата е за Лондон.
37
2
 
2
 
! Отговори
факт преди 7 години
До АнонименПри атентата в черквата Света Неделя загиват 134 души, ранените са 500; повечето от които умират от раните си. # Следователно: ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ТЕРОРИСТИ са в БКП (БСП) и са ОБУЧЕНИ и ФИНАНСИРАНИ от МОСКВА . . . а СТАНИЩЕВ СЕ ИЗВИНИ САМО на МЕСТАН и любовно ГО целуна в устата . . .
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само Брайвик ще оправи нещата.Свобода за Брайвик !
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКак какво? Ще рисуват по тротоарите с тебешир, ще трупат цветя и плюшени играчки и ще говорят как "няма да се поддадат на страха". Типичните следатентаторски евросодомистични дейности.В какво жалко нещо се е превърнала Европа.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След като в Западна Европа има милиони мюсюлмани това ще става ежедневие . Следва граждански войни и размирици . Така и правителствата на тези Държави не разбраха или не искат да разберат простата истина . Затваряне на границата за мюсюлмани. Браво на Тръмп , това е истински Президент .
33
1
 
8
 
! Отговори
Моля ?! преди 7 години
Ама чакайте бе, нали най-голяма заплаха им бяха българите и румънците ?!Май ние не сме толкова страшни...
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще направят сега?Ще вземат ли мерки?Или само ще съжаляват за жертвите?
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Света настръхна България не! То у нас само на ден в София стават по 100-200 ПТП. Почти всеки ден умират хора в катастрофи.
30
2
 
11
 
! Отговори
Европеец християнин преди 7 години
Не искам да са тъжни и съпричастни.Трябва да са ядосани и бесни. да вземат ЖЕСТОКИ мерки за оправяне на положението.
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Израел,събарят до основи къщата на атентатора и роднините му, и ги изселват от Израел веднага,за да не се ползват от паричните средства които ще получат от терористичните организации като награда за атентата,а тук на снимките парамедици правят опити да го реанимират с парите от платените данъци и здравни осигуровки от жертвите!
28
1
 
21
 
! Отговори
Кико преди 7 години
"Светът" незнам, но политкоректните ни лидери един през друг се уплашиха, да не би някой бял, нормален християнин да развие Ислямофобия! Ужас! Представят ли си?!?! Току виж започнали да обвиняват най-мирните хора по света -мюсюлманите, в престъпления, които "нямат нищо общо с исляма"! А що се отнася до белите европейци, християни - политкоректните управници са спокойни за бъдещето им, защото знаят - Корана има план за тях!
27
3
 
26
 
! Отговори
fhvthcu преди 7 години
Заклеймяват... Тъжни били ... Радикалният ислям е обявил война на християнството и нашите ценности. Какво е общото между всичките извършители на терористични актове? Религията, която изповядват. След като лесно можем да артикулираме проблема, ясно е и как да бъде разрешен. Досега не съм чул будист да извърши терористичен акт ...
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
плямпалата плямпат... отврат
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Светът ли? Шепа самозабравили се пост-империи не са СВЕТЪТ. По-точното е, на Света му писна от пост-империите.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това става ТОЧНО 1г. след миналогодишните атентати в Белгия. Случайност?
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една голяма част от света празнува и скоро ще ви дойде на гости.
22
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
R-доганя заплашва Европа, а малко след това - атентат. Съвпадение?....Той не ги заплаши, предупреди ги до какво води политиката им подкрепяща и отглеждаща терористи.
21
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Продължавайте да приемате кюрди и да толерирате пкк
20
5
 
10
 
! Отговори
Папата преди 7 години
Крачета мия! Парасъз и по възможност яко гъбясали. Обожавам ги. Ммм как приятно ухаят само. Оргазъм за обонянието