Порошенко обвини Русия за убийството на Вороненков

Бившият депутат бил сред главните свидетели по делото срещу Янукович
Обновена: 23 мар 2017 15:11 | 23 мар 2017 15:10, Елка Василева
45
Порошенко обвини Русия за убийството на Вороненков
Петро Порошенко. Снимка: архив, Reuters

Украинският президент Петро Порошенко обвини Русия за убийството на бившия депутат от руската Държавна дума Денис Вороненков, предаде ТАСС.

На съвещание с представители на силовите ведомства Порошенко нарече случилото се "акт на държавен тероризъм от страна на Русия, която той (Вороненков) е трябвало да напусне по политически съображения". "Това е явният почерк на руските специални служби, който вече нееднократно се проявявал в различни европейски градове."

Украинският президент отбеляза също, че Вороненков е бил един от главните свидетели по делото срещу бившия президент Виктор Янукович, обвинен в държавна измяна.

Още по темата

Порошенко свърза убийството и с пожара днес в склад за боеприпаси в Харковска област. "Смятам, че не е случайно, че убийството е извършено в същия ден с диверсията в Балаклея в Харковска област", заяви той.

Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко смята, че убийството на Вороненков е свързано с показанията му по делото срещу бившия украински президент Виктор Янукович.

"Цинично убийство на един от свидетелите по делото за държавна измяна срещу бившия президент Янукович. Посред бял беше застрелян бившият депутат от Държавната дума Денис Вороненков, който предостави на следователите от военната прокуратура изключително важни показания по делото. Но Вороненков не е единственият руски чиновник, който е свидетел", написа Луценко във Facebook.

Служител в апарата на украинското президентство заяви, че Порошенко спешно е извикал началника на Службата за сигурност на Украйна Васил Грицак във връзка с убийството на Вороненков.

Началникът на киевската полиция Андрий Кришченко съобщи, че убиецът на Вороненков, който е бил ранен при престрелка, е в болница и е под полицейска охрана.

"Охранителят е ранил стрелялия (по Вороненков) и самият той е бил ранен. И двамата са в болница", каза Кришченко.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков съобщи, че Владимир Путин е информиран за убийството на Вороненков.

Бившият депутат от Държавната дума Иля Пономарьов написа във Facebook, че Вороненков е отивал на среща с него.

"Той отиваше на среща с мен. Нямам думи. Охранителят е успял да рани нападателя", съобщи Пономарьов.

Асошиейтед прес посочва, че след като Вороненков се е преместил в Украйна, руското следствие е повдигнало обвинения срещу него във връзка с бизнес делата му.

Междувременно Москва заяви, че смята изявленията за руска следа в убийството на бившия депутат от Държавната дума Денис Вороненков за абсурдни и изрази надежда, че всички причастни към престъплението лица ще бъдат открити, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Порошенко ! Тоя па кой е ?
30
15
 
2
 
! Отговори
дългата ръка на КГБ преди 7 години
Винаги така действуват: кой уби Луканов?, "видните бизнесмени" И.Павлов.Г.Илиев и др. Не мога да се сетя загл., но имаше една книга за Троцки- избягва в Мексико, но и там го намират хората на Сталин, Берия: мекс. полицаи чуват предс. му думи:'Бери'я", но се чудят какво и мислят "Бери хим"( погреби го)..( и пак се чудят).. А троцки е искал да каже, че хора на БЕРИЯ са го убили...(1939) Комунистите са първите терористи...И продължават...А сега и Ердоган се прилепи към Путин...
29
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Безкрупулен УБИЕЦ е Путин. Устремил се е към бунището на историята.
28
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нищо човешко не се вижда на тая физиономия
27
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Джуджето е много злобно и отмъстително. Много народ уби по този начин : Литвиенко, Березовски и т.н. На всички 100 % е ясно че убиеца е Путин.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КаринаЧе не сте добре с главата "госпожо" е ясно от 2 километра!!! Поне не се излагайте публично!!!! Тука пишат САМО ИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА!!!
25
4
 
20
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 7 години
Става дума за поръчково убийство. Цру е поръчало на СБУ да извърши убийството, за да го припишат след това на руснаците! Доказателството е, че охранителя на Вороненков е служител на СБУ и веднага е ликвидирал поръчковия убиец, за да прикрие следите на СБУ. Същия сценария като при убийството на Кенеди.
24
5
 
24
 
! Отговори
охооо преди 7 години
Оказва се че убития е охраняван от спец службите на Украйна!?защо ли?
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КаринаKARINA, TI SI ZA KARLUKOVO ! PREGLEDAI SE OSNOVNO, PREPORA4AM TI GO OT DOBRA DU6A !
22
6
 
7
 
! Отговори
сега преди 7 години
До КаринаНамали лъжите и дрогата,скъпа.
21
6
 
11
 
! Отговори
я стига преди 7 години
На кой му пука какво е казал този военнопрестъпник ....
20
24
 
21
 
! Отговори
Карина преди 7 години
На късото, зло човече в Кремъл ръцете му са омазани с кръв до раменете! Но, ще дойде Видов Ден и ще го сполети съдбата на Милошевич и Саддам. Всъщност, ако погледнем реално на нещата, той е нанесъл много по-големи щети на човечеството от тези двамата взети заедно!
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Где была Дурицкая?...
18
6
 
20
 
! Отговори
срам и позор преди 7 години
Фашистката хунта в Куев дискриминира един човек в инвалидна количка! Срам и позор за палача Пороченко и за западняшките псевдодемократи!
17
5
 
12
 
! Отговори
А де преди 7 години
Ами този както се беше разбъбрил нищо чудно да беше готов да разкаже и как сегашните фашаги до преди година лижеха руските зад ници, та и двете страни имат доста голяма изгода да го няма този.Като чета от коя партия бил отново се доказва, че това комунистите са най-големите ***!
16
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че Путин е убиец няма никакво съмнение. Това го знаят вече и децата. Даже в нашия квартал ги плашат с него. Световните лидери трябва да го отпишат от бъдещите си срещи. Санкции и изолация. Руснаците сами ще си го свалят. Нормални политици нямат работа с такива. Да си се целува с Ерго и Ким Че Ун.
15
6
 
11
 
! Отговори
Къс преди 7 години
До На ПрасенкоКакъв шлифер бе, Късия и тениска да си облече пак като шлифер ще му стои!
14
5
 
13
 
! Отговори
страна 404 преди 7 години
Украйна (Страна 404) обвини Русия за смъртта на Вороненков, на Хитлер, на Гьобелс, на Химлер, на Гьоринг, на Мюлер от Гестапо, на Пиночет, на Калигула, на Менгеле и на Клаус Барби.
13
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Украинският президент Петро Порошенко..."*** то има ли още такава държава Украйна?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си беше стоял в руски затвор, щеше да си е жив. Но той бяга в Украйна от правосъдието.