Равносметката: Жертвите при атентата в Лондон - 5, ранените са 40

Нападенията с коли са трудни за предотвратяване
Обновена: 23 мар 2017 06:10 | 23 мар 2017 06:05, Александър Попов
92
Равносметката: Жертвите при атентата в Лондон - 5, ранените са 40
Снимка: Reuters

Убитите в нападенията, станали вчера в Лондон на моста Уестминстър и в района на парламента, са вече петима, предадоха световните агенции. Сред тях има един полицай, трима цивилни, както и самият нападател, който бе ликвидиран край парламента, уточнява Асошиейтед прес. Новината съобщи Марк Роули, командващ звеното за борба с тероризма към Скотланд ярд.

Той каза, че ранените, според новите данни, са 40.

"Няма да правя коментари относно самоличността на нападателя. Но ние отдаваме приоритет на версията, че той може да е бил вдъхновен от ислямисткия тероризъм", каза Роули.

Вчера мъж, облечен в черно и с брада, вряза колата си в пешеходци на моста Уестминстър в Лондон. После се насочи към парламента на Великобритания, където се блъсна в заграждения. Там той изскочи от колата, размахвайки нож и намушка с него един полицай, преди да бъде ликвидиран.

Още по темата

Заради нападението депутатите останаха часове наред блокирани в парламента.

Британската полиция съобщи, че в идните няколко дни по улиците на британските градове ще бъдат изкарани допълнителни въоръжени полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Бъкинганският дворец пък съобщи, че британската кралица Елизабет Втора е отложила планираното откриване на новата централа на Скотланд ярд, предаде АП.

Това трябваше да се случи днес, но от съображения за сигурност, породени от терористичната атака в Лондон, визитата на кралицата в новата централа на Скотланд ярд е отложена, се казва в съобщение на двореца. На церемонията Елизабет Втора трябваше да бъде придружавана от съпруга си принц Филип.

Нападенията с коли срещу пешеходци са лесни за организиране и трудни за предотвратяване, обобщават ДПА и Ройтерс по повод атентата вчера в Лондон. На територията на Европа в последните няколко години бяха извършени няколко подобни нападения, припомня ДПА.

На 19 декември 2016 г. радикализираният тунизиец Анис Амри открадна полски камион и го вряза в множество на коледен базар в Берлин. Загинаха 12 души. Разследването показа, че Амри е бил последовател на Ислямска държава, която пое отговорност за атаката.

На 28 ноември 2016 г. студент от щатския университет на Охайо вряза кола в група пешеходци. После излезе от колата и атакува хората с касапски нож. 11 души бяха ранени. Ислямска държава пое отговорност за тази атака.

На 14 юли 2016 г. мъж вряза камион в множество на крайбрежния булевард в Ница и отне живота на 86 души. Над 200 души бяха ранени. Ислямска държава каза, че нападателят е неин последовател.

На 20 юни 2015 г. двадесет и шест годишен мъж вряза кола в хора в град Грац и уби трима души, а рани 34 души. После съд прецени, че психическото му състояние не позволява той да бъде съден.

На 30 април 2009 г. мъж се опита да вреже автомобила си в открит автобус в холандския град Апелдорн, с който пътуваше кралското семейство. Той не успя да рани нито една от знатните персони, но уби 7 души и рани 10 души, наблюдаващи преминаването на кралската фамилия по повод празник на монархията.

Нападенията с превозни средства излизат евтино, не се нуждаят от специална подготовка, могат да бъдат извършени от всеки, казва френският депутат социалист и експерт по борбата с тероризма Себастиен Пиетрасанта. Той припомня, че тези нападения често пъти са дело на един човек и могат да бъдат и спонтанна проява, предаде Ройтерс.

Някои от нападенията от този тип имат ужасяващи последици - като това в Ница, където убитите бяха десетки, а ранените стотици. Ислямска държава насърчи читателите на своето онлайн списание Румиях да извършват точно този тип нападения.

Атаките с коли, камиони и други превозни средства са познато явление в Близкия изток. През 2008 г. палестинец вряза булдозер в коли на улица в Ерусалим преди визита на тогавашния американски кандидат-президент Барак Обама. Ранени бяха 16 души.

През януари на настоящата година палестинец вряза камион в група израелски военни в Ерусалим и уби четирима от тях. Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че вероятно нападателят да е бил вдъхновен от ИД.

Според Жан-Шарл Бризар, президент на Центъра за анализи на тероризма, нападения с коли и камиони са ценени много от терористите, защото са по-смъртоносни от нападенията с нож и мачете.
Според Тайсън Баркър, програмен директор на германския мозъчен тръст Институт Аспен, е трудно да се предвиди какви ще са последиците от лондонската атака. Нападението срещу социален център в Сан Бернардино през декември 2015 г. накара Доналд Тръмп, по онова време кандидат-президент, а сега вече президент на САЩ, да обещае забрана за мюсюлманите да влизат в страната. Нападението в Берлин пък накара Германия да промени политиката си на видеонаблюдение и мерките по отношение на подозрителните кандидати за убежище.

Говорителят на министерството на вътрешните работи на Саудитска Арабия Мансур ат Турки неотдавна предупреди, че когато ИД и Ал Каида бъдат разгромени в Сирия и Ирак, то никой не знае къде ще отидат техните бойци.

Мисля, че навлизаме в следваща фаза на тероризма, която е чрез социалните медии и на така наречените терористи единаци, предупреди той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
27
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Нещата ще се оправят когато се появи европейския вариант на Тръмп. Да тръгнат камионите по улиците и да почнат да събират всичко това което е с брада, ч алма или бурка и след това на кораба и айде в Африка.
5
1
 
33
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Исляма е мирна религия. Цветя, шербет, небетшекер ..........Най-много вярващия да заколи някой неверник, като прасе!Иначе е мирна религия???И да взриви някоя и друга бомба. Иначе е мирна религия.
4
1
 
22
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Краят на статията е интересен:Говорителят на МВР на Саудитска Арабия Мансур ат Турки предупреди,че когато ИД и Ал Кайда бъдат разгромени в Сирия,не се знае къде ще отидат техните бойци"Ами ще отидат където ги пратят шефовете им от СА и Израел!Макар че най-правилното е да бъдат унищожени до крак....Впрочем,забелязвате ли как когато ислямистите са в тежко положение, израелската авиация започва усилено да бомбардира сирийската армия!!!!!
3
5
 
17
 
! Отговори
Найджъл Фараж преди 7 години
Брюксел е виновен. И българите.
2
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Млък! Да не съмм чул да се каже нещо лошо за мюсюлманите в UK! Абу Изадин, окървавил Лондон, не е проблем. Проблем са българите и румънците.
1
4
 
42
 
! Отговори
Категоричен преди 7 години
Соц. страните на Балканите бяха естествена преграда срещу ши*б*ания ислям. В стремежа си да грабят и присвояват, западняците разрушиха мирния живот на милиони хора. Но и преградите рухнаха. Мюсюлманите нахлуха в Европа. Сега събират плодовете от мръсотиите си!Ще ги трепят у дума им.Българите имаме доста поговорки: Каквото си дробил, това ще сърбаш. Каквото повикало, това се обадило.