Беларус протестира: Милицията задържа 400 души, би част от тях

При митинга срещу Лукашенко са арестувани и 20 журналисти
25 мар 2017 21:58,
78
Беларус протестира: Милицията задържа 400 души, би част от тях
Снимка: Reuters

Беларуската милиция взе сурови мерки срещу протестиращи от опозицията, които се опитаха да проведат забранена демонстрация в столицата Минск. Според правозащитна организация силите на реда са арестували над 400 души и много от тях са били бити, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите се надяваха да разширят вълната от недоволство срещу авторитарното управление на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.

Около 700 души се опитаха да организират шествие по главната улица в столицата, но бяха спрени от кордон на силите за борба с безредиците, въоръжена с палки и щитове. След като протестиращите не отстъпиха, силите на реда предприеха арести.

"Те бият участниците, влачат жени за косата до автобуси. Успях да избягам в един двор наблизо", разказа демонстрант.

Още по темата

Татяна Ревяко от правозащитната организация "Вясна" каза за АП, че полицията е задържала над 400 души, а много от арестуваните са били бити и се нуждаят от медицинска помощ.

Милицията отказа да коментира твърденията за арести и побои.

Според Беларуската журналистическа асоциация сред арестуваните има около 20 журналисти.

"Сграбчваха хората безразборно - и млади, и стари. Отнесоха се с нас много грубо", каза за АП кореспондентът на Би Би Си Беларус Сергей Козловски.

Още преди протестиращите да се съберат, милицията нахлу и претърси офисите на "Вясна" и задържа повече от 50 души.

Часове преди началото на антиправителствената демонстрация беше арестуван видният беларуски опозиционер Владимир Некляев.

Некляев е докаран в болница за спешна помощ в град Брест, съобщи ТАСС, като се позова на беларуския интернет-портал tut.by. Той е в неврологичното отделение, се казва в съобщението, като се отбелязва, че болницата не дава сведения за състоянието му.

Опозиционният политик е сред организаторите на днешната неразрешена протестна акция. Милицията в Брест го свалила от влака, с който той се връщал от полската столица Варшава, където участвал в дискусия за положението в Беларус. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
До 43 преди 7 години
1 лв е 1.03 беларуски рубли, деноминацията беше още миналото лято.
47
0
 
7
 
! Отговори
До 48 преди 7 години
Беларус има магистрали пресичащи цялата страна от граница до граница, пътищата дори селските са в идеално състояние, винетки няма, пътни такси се плащат само от автомобилите с чужда регистрация. Знам, че обичате да се мотивирате единствено с информация от интернет, е всичко това можете там да проверите!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V BELARUS MILICIATA BIE, A V BULGARIA POLICAITE GI BIAT - KADE IMA I KADE NIAMA ZAKONI ? 200-300 PLATENI PROVOKATORA SI MISLIAT DA POVTORIAT SLU4ILOTO SE V UKTAINA I DA HVARLIAT DARJAVATA V GRAJDANSKA VOINA, TAKA LI ? ZA TAKIVA BOIAT E NA-MALKOTO NE6TO KOETO POLU4AVAT....
45
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на хората.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
POREDNIAT OPIT DA SE DESTABILIZIRA SUVERENNA DARJAVA I OPIT ZA ORKESTRIRAN PREVRAT OT SLUGITE NA SATANATA !
43
1
 
4
 
! Отговори
Хех преди 7 години
До71 до 64Така им е наредено за да заработят няколко левчета. За това го правят. Симпатиите към руският народ, култура и идентичност веднага биват обявявани за потдръжка на Путин и другите им олигарси, бандити и изнудвачи вкопчили се във власта без да си дават сметка че ние сме в по- лошо положение дори. Там хората в Москва, Петербург и др. големи градове живеят поне 10 пъти по- добре от нас, но за сметка на малките градчета и села които са 100 пъти по- зле от нас.
42
7
 
0
 
! Отговори
до 64 преди 7 години
Не русофоби, а путинофоби сме, нормалните хора. Лошото е, че руснаците живеят бедно, олигарсите са завзели властта, не развиват никакви технологии освен да продават газ и нефт друго няма. А и крадат на едро от България - КТБ и реакторите, че идърпат България назад към техния модел. И защо Путин вече 20 години управлява
41
3
 
1
 
! Отговори
до 65 (не от 60) преди 7 години
Какви глупости говориш? Нали имаше големи демострации срещу Тръмп, някий да е бит и арестуван? Направо дрънкаш като празен варел
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека знаят соросоидилитре че украинския сценарий и хибридните им войни при Лукашенко няма да минат Лукашенко не е Потрошенкол
39
1
 
14
 
! Отговори
Ха преди 7 години
Как е написано само Беларус протестира!?да ама не, само в столицата 200-300 младежи по Украйнски модел обучени в Полша и Литва.
38
8
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Като е толкова хубаво в Беларус, защо не напира никой за там?
37
1
 
12
 
! Отговори
Хех преди 7 години
Браво г-н Лукашенко! Само така ще успееш да спасиш Белорусь от сътбата на Украйна! Не допускай грешките на Янукович. За фашистите - Само бой и изтребване.
36
1
 
11
 
! Отговори
за 60 преди 7 години
Кои са тези държави дето има демокрация ? Aз не знам нито една да има, ако искаш ела пред Белия дом и кажи нещо лошо за Тръмп после ела да ни разкажеш за свободата на словото и демокрацията след нощувката ти в Гуантанамо.
35
2
 
12
 
! Отговори
до русофобите преди 7 години
Кво лошо видяхте от Путин бе кокошки такива?Кво хубаво видяхте от запада , освен отворени граници в Евро съюза?През историята коя държава даде свобода не веднъж на България? Кой разуражи България, запада или Русия? Кой е реална патерица на Турция , която ното един българин не харесва, Русия или Сащ? Айде сега клавиатурни мислители дайте отговори на тези въпроси!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дa им евaмaйкaтa ченгесaрскaпроздa, въже зa тaкивa
33
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59 ""Но имат готини жени. Не са като эападните чуми"Така е още от комунизма. Рускините се жениха за всякакви алхколици и ***,само и само да се махнат от тамошния рай.Имах един съсед алкохолик.Работеше в Коми,редвоно пребиваше жените си и децата си.Три пъти се жени за рускини.Така че,отивай в Беларус,като разберат че си от ЕС,всяка жена ти е в кърпа вързана.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 59Това че българина разбра демокрацията като анархия без закони и правила е друга темс. Има много демократични държави които не са пълна ***.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С тази измислена демокрация народа не само беднее но и простее.Беларус и там изскат Соросодоизация но получават каквото е положено. Но имат готини жени. Не са като эападните чуми
30
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредната държава ориентирана към русия която благодарение на това "просперира".
29
5
 
19
 
! Отговори
до 49 преди 7 години
Само автопарка в Минск е поне с 10 години по-нов от тоя в европейска София, за инфраструктура и обществен транспорт просто не може и сравнение да става.