Лукашенко се уплаши – арести за опозиционери, присъди за журналисти

Властта твърди, че протестиращи готвят въоръжени провокации
25 мар 2017 16:10,
223

  Снимка: Ройтерс

Видният беларуски опозиционер Владимир Некляев е арестуван днес часове преди началото на антиправителствена демонстрация в Минск. Това съобщи за Франс прес неговата съпруга, предаде агенцията.

Според Олга Некляева опозиционният политик се връщал от Полша в Минск, но на границата бил свален от влака и задържан в арест в северозападния град Брест. Предвиждало се той да говори днес на митинг, организиран от опозицията в беларуската столица в рамките на продължаващите демонстрации срещу авторитарния режим на президента Александър Лукашенко.

Хиляди се събират в различни градове на страната с искане за оставка на държавния лидер, осъждайки въведен от него данък, дължим от хората, работили под шест месеца в годината. Протестите се развиват на фона на икономическа криза в Беларус.

Властите показаха, че са разтревожени: десетки демонстранти, включително журналисти и водачи на опозицията, бяха съдени след акциите и получиха присъди - от глоби до 15 дни лишаване от свобода.

Лукашенко обвини демонстрантите, че са възнамерявали да подготвят "въоръжени провокации". Държавната телевизия съобщи за открити скривалища с оръжия.

Полицията за пръв път от години разположи в центъра на Минск патрули с автоматични оръжия. Мнозина беларуси смятаха да пристигнат днес в столицата, за да участват в демонстрацията.

Държавните железници - монополист в страната, прекъснаха тази нощ за часове продажбата на билети онлайн поради "технически дейности". Градските власти в Минск заявиха, че евентуалното шествие и митинг на площад в столицата ще бъдат нелегитимни.

Органите на реда възпрепятстват събирането на предполагаемите участници в "Шествието на сърдитите беларуси", съобщи ТАСС.

В зоната край сградата на беларуската академия на науките е разположена специална техника - десетки затворнически коли и водни оръдия, присъстват много бойци от силови структури. Цивилни агенти спират хората, тръгнали към мястото. Няколко десетки души вече са задържани.

Засега никой не закача неколцината възрастни хора наблизо, които разговарят с журналистите и критикуват властта. "От нищо не ме е страх. Защо да се страхувам, щом тъй и тъй живеем в затвор", казва пенсионерката Любов Станкевич.

Протести под надслов "Ден на свободата" са организирани днес в много беларуски градове. Повод е 99-ата годишнина от създаването на Беларуската народна република, съществувала едва няколко месеца. Традиционните протестни акции срещу властта в Беларус на тази дата продължават и започналите през февруари демонстрации срещу указа на Лукашенко за борба със социалния паразитизъм, добил популярност като "указа срещу тунеядците".

За разлика от акциите в други градове "Шествието на сърдитите беларуси" в Минск не е разрешено от властите.
Междувременно нерегистрираната правозащитна организация "Вясна" съобщи чрез Туитър, че хора от органите на реда незаконно нахлули с взлом в офиса й в Минск, "натръшкали всички по очи" и започнали обиск.

Според "Вясна" полицията в Беларус е арестувала вече "57 души, включително чуждестранни наблюдатели", допълва АФП.

Неколкостотин са участниците в разрешена демонстрация, започнала в Брест. Протестират и жителите на Гродно. Подобни акции са планирани днес също в Гомел и Витебск. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
9
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
поредната Украйна всеки който се е повел по лъжите на западната пропаганда е изял дървото ще погладуват, ще ги оберат до голо и ще ги зарежат - точно като Украйнатук идеята да се предизвика Путин да воюва и второ да се прекъсне потока на евтина руска газ за Германия и Европа- на Путин му е през оная работа за Беларус а още по-малко за умиращата ислямизирана западна Европа
117
5
 
4
 
! Отговори
sd преди 7 години
не се притеснявайте, руснаци. и батька Лукашенка ще свърши като садам, кадафи, милошевич, чаушеску. Белорусия живee с руски пари, а парите на рашка-какашка свършват.
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
О о о оооо! Думата- Со.ро..сои.ди е цензурирана . Значи съм уцелил в 10-ятката Со.ро..со.*** .....протестиращите . В 10-ятката .
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зяпачите бяха повече от протестиращите ,,700 -800-900 *** в Минск . А иначе разбрах ,подреден ,чист ,красив град . Явно има ред ,държавност .
114
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ихаааа...:) смея се с глас. данък за безделници, за онези, работили под 6 месеца в годината. харесва ми този лукашенко, тук държавата ако го въведе, тъмно виолетовите ще са най-големите данъкоплатци..:) и редица други индивиди..
113
0
 
13
 
! Отговори
))))) преди 7 години
"Северозападният град Брест"? Брест е най-югозападният град в Беларус!!!! Защо неграмотници пишат статии?
112
4
 
11
 
! Отговори
? преди 7 години
Как може нахлуването на органи на реда да бъде незаконно?
111
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това да не е Червеният Гербер да се уплаши и да избяга на Козяк. Батката не мож уплаши . . Само ги дебне да се издънят и ще ги разпърди и то демократично и чисто . Е после ще има соп.оли . А те вече се издъниха .Заловиха лагеристи с обучения за бой на Мегдана ,оръжие .Има опит Батката . Как спипа камионите с пари ,вестници ,оръжие ,,алкохол от Полша преди години .
110
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ! 137мачкани и (о)нищожавани=язък за ходенето на училище, ако си ходил де
109
5
 
23
 
! Отговори
! преди 7 години
Живея в Беларус и твърдението, че тук е диктатура е напълно невярно. Диктатура е спрямо престъпниците, те наистина са мачкани и онищожавани, аз лично нито веднъж не съм се сблъсквал с нещо подобно на диктатура.
108
4
 
17
 
! Отговори
! преди 7 години
Живея в цантралната част на Минск и от този сайт разбрах за подобни размирици, сами преценете доколко това е вярно.
107
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕтоИ дано белорусите не се поддадат на опозиционните ***-извинявай, обаче аз не виждам никаква "опозиционност" в решението на хората да протестират срещу един безумен закон. Мустакатия сам си го прави това, как може да приемаш такъв закон? Ама къде се намира тоя, бе, как може да облагаш с данък човек, който няма работа? Ами намери му работа ве, ***? Ама в капдържавата не позволено нали?Абе как я мислите тая работа - хората да ви дават социализам, а държавата на тях - капитализъм
106
7
 
16
 
! Отговори
Ето преди 7 години
И дано белорусите не се поддадат на опозиционните ***, който ще сеят единствено хаос и разруха в държавата.
105
4
 
1
 
! Отговори
123 преди 7 години
I tam se zapochna. Niama da gi ostaviat. A i ne triabva.
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички мераклии за хубав живот да отиват в Беларус, ами стига са го рекламирали.
103
10
 
10
 
! Отговори
Петър преди 7 години
Беларус е стабилна държава, с по-високи заплати от българските, по-ниски цени на храни, ток, бензин, няма безработица, има работещо селско стопанство и индустрия.
102
2
 
6
 
! Отговори
учуден преди 7 години
До Голата истинаТая нямя да я бъде--Не може една държава да не осигурява никаква база на индивида, и да искаш индвида да има ангажимент към държавата. Която държава иска това, значи иска социалистическо отношение към себе си, от страна на индивида, но капиталистическа отношение от нейна страна, към същият този идивид!И аз казвам - тая няма да я бъде!
101
4
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До Анонимен''Болшая советская енциклопедия''
100
7
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
След капитулацията на Русия в ПСВ (януари 1918г.) Беларус обявява независимост на 25.03.1918г. Това е ''Дзень волi'' - ден на свободата. Но през декември 1918г. червената армия завзема Минск и окупира страната. През пролетта на 1919г. беларусите се вдигат на въстание (Слуцкото въстание), но са избити от руската армия - загиват 7000 въстаници. Това е денят който беларусите са избрали да демонстрират независимостта на Беларус от Русия.
99
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До юбералесЯ дай източник и линк.