Спецчастите знаели за терористичния акт в Лондон

Проф. Николай Радулов и Йордан Божилов в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR
25 мар 2017 10:00, Анисия Иванова
32

Спецчастите в Европа и Великобритания са били наясно, че на 22 март ще има опит за терористичен акт. Това коментира в предаването "Брюксел 1" експертът по сигурност проф. Николай Радулов. Според него, ако се
изследват всички терористични актове през последните 20 години, ще се забележи, че на значими дати терористите правят опити за атентати като така честват предишния.

Той допусна също, че атаките са свързани и с изявленията на политици. Проф. Радулов отбеляза, че силите за сигурност са си взели урок от всички атаки до момента и се стараят да работят качествено. Според него капацитетът, който през последните 20 години е бил паднал до нула, сега се възстановява.

"Това какво ще се случи тази година от гледна точна на антитероизъм и заплахите беше известно още през декември. Тогава Европол каза, че очаква нивото на заплахи да е високо, при това тези терористични актове ще са провокирани през интернет. Там ще се отправят послания към широк кръг хора, които се чувстват джихадисти или искат да извършат подвиг в името на джихата", коментира още експерта.

В разговора участва и Йордан Божилов, който е председател на Софийския форум за сигурност. Пред Милена Милотинова той коментира, че се създава впечатление, че извършителите са второ или трето поколение жители на
съответните страни, но техните корени са от Африка или Близкия изток.

Доклад на британските служби показва обаче, че няма единен профил на терориста. "Може да е всеки. Няма единен профил. Ето защо е сложно да се идентифицира и предотврати във времето един атентат", обясни Божилов.

Проф. Радулов коментира, че не се знае какво се случва с бойците, които се завръщат в Европа. Той дава за пример книгата "История на тероризма", където се описва как бойци, завърнали се от Афганистан в Лондон и Париж, нямат работа. Причината -те не могат да работят друго освен да стрелят с автомат.

"Мюсюлманския радикализъм може да доведе до насилие и от другата страна. Затова тук е важно как ще действат службите. Те трябва да действат заедно. Необходими са и социални мерки, а не само силови", каза той.

"На този етап Европа няма разбиране какво да прави с тези, които са радикализирани и се знае, че са били чуждестранни бойци в Сирия и Ирак. Във Великобритания има система за превенция. Тя е фокусирана към
работата на място - селото, малкия град, това е подход", коментира Йордан Божилов.

Радулов обясни, че често срещан случай е авторите на атентати да са с две имена. В повечето случаи, когато се радикализира той си сменя името с мюсюлманско и избира такова на командир на някоя от организациите.

"Актовете са върха на айсберга, но под него се случват не по-малко опасни неща - колко непълнолетни и непридружени се придвижиха от другия край на света. Част от тях изчезнаха. Или са продадени на Запад, или се използват за донори на органи", заключи Радулов.

Още по темата гледайте в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR точно в 17:30 часа.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
няма единен профил на терориста ... Той какво иска, да ги клонират ли?! Аз мога да му кажа, че 99% вероятно терористът е мюсюлманин. Може да се почне от там. След това може да се забрани тази "религия", както е забранен нацизмът. След това може да се вземат мерки от държавата за лишаване от родителски права и възпитание на децата в държавни институции.
20
5
 
1
 
! Отговори
luckyman преди 4 години
ето не само в UK са дошли, защото новите хора носят надежда из европа. Успокойсе UK е само 1 страна нищо повече. Протегнете ръка на своите братя и сестри новите европейци когато имат най много нужда. Ние сме рейнбоу общество и ако ти не искаш да си част от прогреса, тогава прогреса ще запечата твоя род, децата ти нямат място в рейнбоу обществото ни, ще минем и без тях, новите хора носят плодовитост
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко, след атентата всички разбрахме, че го е имало.

Аман от пишман експерти - като си толкова знаещ, можещ и отворен - ще не се обади в Лондон или поне в нашето МВР да им съобщиш?
18
0
 
7
 
! Отговори
14 преди 4 години
Какво е това "вишисти"? Такива, дето са учили "вишу" ли?
17
0
 
19
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Спецчастите искали да предотвратят терористичния акт в Лондон, но нямали желание.
Пълни лузъри. Знаят, че някакъв дивак се е бил за ИД и го пускат в държавата си. Като има сведения (достоверни обаче) не се допуска и се лишава от гражданство. Да си ходи в Турция или Сирия. Напълниха Европа с джагали и туземци.
16
23
 
3
 
! Отговори
kiro преди 4 години
Цивилизования свят трябва да унищожи руската коч.ина и терористите ще изчезнат завинаги. Ако не го направят западняците, Китай ще изтрие от картата на света центъра на световния тероризъм кремъл.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама не ги закачайте, те щетите от терористите са малко! Почнете да реагирате чак когато станат повече от местните и всеки тегли ножа на съседа немюсюлманин за славата на аллаха някоя нощ по призива на ходжата. Примери дал господ.
14
2
 
8
 
! Отговори
трол горянин преди 4 години
Аз също гледам филми от ФАЩ и използвайки статистиката мога със сигурност да ви кажа че през почивните дни ще има загинали по пътищата в РБ , няма да са над 60-годишни нито под 16 , 80% ще са мъже от тях 90% ще са с предишни нарушения , ще са хора които пият алкохол почти сигурно няма да са вишисти( нищо лично)и като се има предвид изборите ще са хора които не живеят по постоянен адрес и ще пътуват до изборната секция повече от 30км , но по-малко от 100.
Сега остава да откриете печелившите.
13
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Те ти, булка,

Каква интеграция ма булка, такова животно като българина може ли да го интегрираш, а и никой не иска да го интегрира, българите са слугите - миячите и чистачите на Острова, не трябва да се интегрират с господарите, всеки арабин и пакистанец стои по високи от един българин в Англия.
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кажете го ясно - престъпно бездействие! Цел - създаване ужасен образ на терориста и точене на още 500 милиарда за уж сигурност! Русия губи от цената на горивата, но износът на оръжия драстично расте.
11
1
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 4 години
Ей, сър Гейстън Сороски омъжили се?.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея европейски служби са предназначени не толкова за ефективност, а за протоколи, върху които се изписват и усвояват огромни пари - за обучение, униформи, техники, логистики, командировки, хонорари, анализи, прогнози, директиви и в тоз ред бумащини, файлове и бюрокрации. Препращат си разни мъгляви писма, факсове, регламенти, щипят се колежките /и колегите от трети пол/ докато стигнем до ето тук!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9
Предизборната агитация днес е забранена, драги!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо не знаели и не са питали руснаците защото англетата са само влюбени в себе си че имат много пари и са владели света .. но скоро Путин ще го владее.
7
0
 
4
 
! Отговори
Те ти, булка, преди 4 години
интеграция!
6
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спец частите са знаели за атаката но нищо не са могли да направят. Айде бе . Вие за балаци ли ни вземате ?. Ах сик тир.
5
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямате никакво чувство за как го рече тук един по образован - Емпатия!? Поставете се на мястото на терориста! Години наред гледа и вижда, и слуша как цивилизования Запад разрушава неговия добър ислямски свят. Приласкава мюсюлманите с различни съблазни, учи децата да си сменят пола, мъжете да уважават жените, да им дават права и употребяват алкохол, всички да се дрогират, а жените да излизат дибидюс голи.Арапска пролет, бомби над арапския свят и човека реагира така щото няма бомба...
4
1
 
13
 
! Отговори
Ентерполк преди 4 години
Следим ги отдавна да видим до къдя ще стигнат и събирахме доказателства...!
3
0
 
13
 
! Отговори
123 преди 4 години
Е как няма да знаят като те са в системата..
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може да са знаели, което е малко вероятно, по-скоро са допускали подобно нещо! Но е сравнително лесно да отгатнеш датата на подобно събитие, а трудната част е КЪДЕ! Обект на такова нападение може да е всеки обществено значим обект, а за превенция вероятно са необходими всички налични полицейски, пък и военни, сили за да се покрият всички вероятни цели. Е те това е невъзможно! Все едно да се обяви военно положение, което, при тази ситуация в Европа и по света, може да трае вечно...