Протест в Москва – Алексей Навални и още 100 руснаци в ареста

Протестите обаче продължиха, полицията поиска подкрепления
Обновена: 26 мар 2017 16:49 | 26 мар 2017 16:45,
157
Протест в Москва – Алексей Навални и още 100 руснаци в ареста
Снимка: архив Reuters

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални на протестния митинг срещу корупцията, свикан от него в центъра на Москва, предаде Ройтерс.

Репортер на агенцията видял полицията да арестува Навални на улица "Тверская" и да го качва в полицейски микробус. Няколкостотин протестиращи от опозицията се струпаха около полицейския автомобил и се опитаха да му попречат да откара Навални.

Още по темата

Навални беше арестуван на площад "Маяковски", по трасето на забраненото от властите протестно шествие, съобщи в Twitter неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Франс прес.

Тълпата реагира с викове "Позор!", но не прибегна до насилие спрямо полицаите.

"При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен", написа в акаунта си самият Навални, призовавайки протестите да продължат.

На призива му откликнаха хиляди руснаци, които участваха в протести на различни места из страната въпреки забраната на повечето от местните власти.

Над сто души са задържани от руските сили на реда по време на неразрешен протест в центъра на Москва. Това съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи, предаде агенцията.

"В момента имаме данни поне за сто задържани. Докарват ги в различни полицейски управления" - не само в центъра, но и в други московски райони, уточни събеседникът на ТАСС.

Той опроверга съобщенията на руски медии, че полицията е използвала палки и газ с екстракт от пипер. Според него "патрулите в центъра на Москва не са екипирани със специални средства".

Опозиционерите, излезли на пътното платно, фактически бяха спрели движението по ул. "Тверская". Сили на руската Национална гвардия и полицията за борба с безредици ОМОН настояваха протестиращите да се преместят на тротоара, после започнаха да задържат хора от множеството.

Правоохранителните органи съобщиха, че "един от организаторите на несъгласуваното публично мероприятие в центъра на Москва е задържан за съставяне на протокол за административно нарушение". В момента движението е възстановено и стражите на реда задържат "само онези, които не се подчиняват на законните им искания". Полицията е извикала в района подкрепления, за да се нормализира обстановката. Над "Тверская" постоянно кръжи хеликоптер, който предава данни в оперативния полицейски щаб.

Демонстрациите започнаха в няколко източни града, а за 11 часа по Гринуич беше планиран митинг в Москва, където полицията разположи внушителен брой свои служители.

Опозиционерът и блогър, борещ се срещу корупцията, Навални призова хората на тези протести, след като по-рано този месец изнесе информация, обвиняваща премиера Дмитрий Медведев, че контролира империя за недвижими имоти чрез тайна мрежа от неправителствени организации.

Каченият от Навални в Youtube 50-минутен видеозапис, в който той описва тактиките, използвани от руския премиер, беше гледан над 11 милиона пъти, но до момента няма реакция на него от страна на Медведев.

Навални, който по образование е юрист, критикува от години в блога си корупцията по високите етажи на властта в Русия и обяви намерението си да се яви на президентските избори догодина.

На протест в центъра на град Новосибирск се събраха около 2000 души, които носеха плакати с текст"Не на корупцията", съобщи местният информационен сайт Sib.fm.
Около 1500 души участваха в протести в сибирските градове Красноярск и Омск. На протестна демонстрация в град Владивосток в Далечния изток на Русия се събраха към 700 души, а десетина от тях бяха задържани от националната гвардия, информира местният сайт Прима Медия.

В град Екатеринбург в Урал излязоха на протести около 1000 души, съобщи сайтът Znak.com.

На уебсайта си Навални обяви, че протестни прояви са планирани в 99 града, но властите в 72 от тях се противопоставиха на свикването им под различен претекст - операции по почистване, концерти за църковни камбани или прояви, организирани от поддръжници на Кремъл.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен81Днешният протест в Русия дава лъч надежда.
66
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия пропада от ден на ден. Всичко до което се докосне Путин се сгромолясва. Сгромолясаха се напъните за велика империя, сгромоляса се войската му в Сирия, сгромолясаха се и цените на петрола през последните дни. Всичко това неминуемо ще доведе до сгромолясването и на путинската политическа конструкция. Лошото е че тези които ще наследят Путин ще бъдат същите кухи *** като него, защото в Русия вече няма свободни хора, а само роби.
65
15
 
12
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ ПРИНУДИХА КРЕМЪЛ ДА ПРИБЕГНЕ КЪМ КОРУПЦИЯ И ДРУГИ НЕРЕГЛАМЕНТИРАНИ МАФИОТСКИ ДЕЙНОСТИ ! ТОЕСТ САНКЦИИТЕ ИМАТ ЕФЕКТ ,КРЕМЪЛ СЕ ЧУДИ ОТ КЪДЕ ДА ИЗКАРА ДЕНЬГИ / ПАРИ / ! САНКЦИИ ДО ДУПКА ДОКАТО ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА НА РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ !
64
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МишоПоследното.
63
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай Вова! Мачкай ***, нека цвилят от яд!
62
6
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
До Станой от АхелойСтаной, ти май не си от Ахелой.Нещо което не е свързано с по-горната ми мисъл. Не съм на ясно как ги градиш твоите разсъждения но се вижда, че или нямаш представа какво се случва в Русия или си просто платен, или си просто умопомрачен хейтър.
61
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Българин в МоскваОткога на Карлуково казват Москва?
60
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските окупатори уж бяха много доволни от мършата Путин пък се бунтуват срещу него. Това е недопустимо. ОМОН нямат ли картечници и фаготи да респектират протестиращите. Какъв е тоя Нелегални, щом е нелегален веднага трябва да се ликвидира по сталинския закон и процедура.
59
10
 
12
 
! Отговори
Българин в Москва преди 7 години
Снимката на новината е от "Reuters" (fake news).Колко са долни медиите. Ужас. Митингът на Навални е съгласуван от кмеството на Москва в парк "Сокольники". На снимката хора на Nавални блокират автобус от градския транспорт на най-натоварената улица в Москва Тверская и не го пускат да тръгне. Много ясно, че ще ги арестуват. Въпросът е тези арестувани вандали защо не са на митинга, в парк "Сокольники", който е на 10 км от улица Тверская. Това са вандали търсещи сензации.
58
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политик който стои на власт репресирайки народа ,убивайки опозиционери се нарича ДИКТАТОР.Д владееш по голямата част от сушата ,да разполагаш със земните богатства а народът ти да мизерува пропит във отчаяние ,спирт и препарат за вана ? Алооу сваляйте го този
57
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По добре да сме мулти-етническа държава на втора скорост в ЕС и да работим чистачи на запада за 1000 евро заплата отколкото да мизерстваме като руснаци. Щом са ни сложили да сме мулти-етнически на втора скорост значи така трябва, такъв е животът, в Брюксел знаят най-добре какво е нужно за България и се опитват да ни помогнат, защото членството ни в ЕС е най-прекрасното нещо което някога се се е случвало на България.
56
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При соца България беше сред 30 те най-разивити икономически страни в света и на 27 място в света по жизнен стандарт. Населението стигна 10 милиона. Днес в ЕС населенито е 6 милиона, повечето са над 60 години и 2 милиона са малцинства. След 10 години в ЕС България е първа в света по смъртност на населението и по бедна дори от африканските страни.
55
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е политически труп - факт, до седмица две режимът му ще падне. Десетки милиони руснаци излизат в Москва и цяла Русия да протестират срещу Путин. Със сигурност може да се твърди, че времето на диктатора Путин изтече. Руснаците искат да живеят свободно както в ЕС и Америка, руснаците мразят Путин и Русия и всеки руснак мечтае да живее като американец или западно-европеец.
54
6
 
4
 
! Отговори
58 преди 7 години
Човече,говоря ти за праг на бедност от 1200 евра,тоест ако имаш такъв доход ти си СОЦИАЛНО СЛАБ и започваш да кандидатстваш по разни те им социални програми,или ще ти доплащат завис и колко члена ти е семейството,или ти поемат 50 процента от наема ако си на квартира,получаваш отстъпки за ток ,вода.Да корупция има но тя не се усеща
53
2
 
5
 
! Отговори
старци и баби преди 7 години
България и при соца беше отзад преди Албания и Румъния. Стига сте лъгали младите, защото ние помним.
52
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48".Победата на руският народ срещу Путин ще е победа на ЕС и лично на България"Започва да става тревожно:Има хорица ,които въобще не знаят на кой свят се намират.Каква победа бе *** с ***.Руският народ е изцяло зад Путин.Путин издигна Русия.Това го отчитат всички на запад.Значи победата ще бъде лично на България-***.Тази България ,без суверенитет,без земеделие,без промишленост.Най бедната в Европа.Това стана защото нямаме нашият Путин,а ни управляват предатели
51
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е бедна защото е в ЕС. ЕС донесе само мизерия. И мизерията все повече се задълпочава и все по-зле ще става докато сме в ЕС, вече открито заявиха от Брюксел, че България е на втора скорост, второ качество членка, второ качество хора - слуги и чистачи на запад и пазар за техните стоки, никаква икономика, никакво селско стопанство.
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 51Никой не протестира в ЕС защото в страните основателки на ес,прага на бедност е 1200 евра,сега разбра лиНе можах да разбира само - има ли или няма корупция в Европейските институции? И явно никога не си излизал на запад - там да живееш с 1200 евро е все едно с 300 лева в България.
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАГУБЕНЯЦИ СА ЯВНО ПУТИНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ ЩОТО АКО БЯХА ЧИТАВИ ОТДАВНА ДА СА ГО ИЗРИНАЛИ ДЕСПОТА МАСОВ УБИЕЦ ПУТЬОН!
48
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е бедна защото е във про руския обсег ве каваааал,нали това ти казвам бе заплееес.Тук няма праг на беднос,средната заплата ти е 200 ера ако си намериш работа