Протест в Москва – Алексей Навални и още 100 руснаци в ареста

Протестите обаче продължиха, полицията поиска подкрепления
Обновена: 26 мар 2017 16:49 | 26 мар 2017 16:45,
157
Протест в Москва – Алексей Навални и още 100 руснаци в ареста
Снимка: архив Reuters

Руската полиция задържа опозиционния водач Алексей Навални на протестния митинг срещу корупцията, свикан от него в центъра на Москва, предаде Ройтерс.

Репортер на агенцията видял полицията да арестува Навални на улица "Тверская" и да го качва в полицейски микробус. Няколкостотин протестиращи от опозицията се струпаха около полицейския автомобил и се опитаха да му попречат да откара Навални.

Още по темата

Навални беше арестуван на площад "Маяковски", по трасето на забраненото от властите протестно шествие, съобщи в Twitter неговата говорителка Кира Ярмиш, цитирана от Франс прес.

Тълпата реагира с викове "Позор!", но не прибегна до насилие спрямо полицаите.

"При мен всичко е наред, няма нужда да се биете за мен", написа в акаунта си самият Навални, призовавайки протестите да продължат.

На призива му откликнаха хиляди руснаци, които участваха в протести на различни места из страната въпреки забраната на повечето от местните власти.

Над сто души са задържани от руските сили на реда по време на неразрешен протест в центъра на Москва. Това съобщи за ТАСС източник от правоохранителните органи, предаде агенцията.

"В момента имаме данни поне за сто задържани. Докарват ги в различни полицейски управления" - не само в центъра, но и в други московски райони, уточни събеседникът на ТАСС.

Той опроверга съобщенията на руски медии, че полицията е използвала палки и газ с екстракт от пипер. Според него "патрулите в центъра на Москва не са екипирани със специални средства".

Опозиционерите, излезли на пътното платно, фактически бяха спрели движението по ул. "Тверская". Сили на руската Национална гвардия и полицията за борба с безредици ОМОН настояваха протестиращите да се преместят на тротоара, после започнаха да задържат хора от множеството.

Правоохранителните органи съобщиха, че "един от организаторите на несъгласуваното публично мероприятие в центъра на Москва е задържан за съставяне на протокол за административно нарушение". В момента движението е възстановено и стражите на реда задържат "само онези, които не се подчиняват на законните им искания". Полицията е извикала в района подкрепления, за да се нормализира обстановката. Над "Тверская" постоянно кръжи хеликоптер, който предава данни в оперативния полицейски щаб.

Демонстрациите започнаха в няколко източни града, а за 11 часа по Гринуич беше планиран митинг в Москва, където полицията разположи внушителен брой свои служители.

Опозиционерът и блогър, борещ се срещу корупцията, Навални призова хората на тези протести, след като по-рано този месец изнесе информация, обвиняваща премиера Дмитрий Медведев, че контролира империя за недвижими имоти чрез тайна мрежа от неправителствени организации.

Каченият от Навални в Youtube 50-минутен видеозапис, в който той описва тактиките, използвани от руския премиер, беше гледан над 11 милиона пъти, но до момента няма реакция на него от страна на Медведев.

Навални, който по образование е юрист, критикува от години в блога си корупцията по високите етажи на властта в Русия и обяви намерението си да се яви на президентските избори догодина.

На протест в центъра на град Новосибирск се събраха около 2000 души, които носеха плакати с текст"Не на корупцията", съобщи местният информационен сайт Sib.fm.
Около 1500 души участваха в протести в сибирските градове Красноярск и Омск. На протестна демонстрация в град Владивосток в Далечния изток на Русия се събраха към 700 души, а десетина от тях бяха задържани от националната гвардия, информира местният сайт Прима Медия.

В град Екатеринбург в Урал излязоха на протести около 1000 души, съобщи сайтът Znak.com.

На уебсайта си Навални обяви, че протестни прояви са планирани в 99 града, но властите в 72 от тях се противопоставиха на свикването им под различен претекст - операции по почистване, концерти за църковни камбани или прояви, организирани от поддръжници на Кремъл.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 7 години
Братко Владо : Обяснявам Ти !: Евентуалните протести са изключително удобен начин да обереш /напечатани/ долари ,евро и паунди ! Просто по-големите непълнолетни трабва да се включват ,активно, в "протести" срещу поне 100 валутни единици / след като са уведомили родителите си / !!! Ако достигнеш 2 мил. "участници" по 100 на всеки протест-това е добър прибъйль !!! Обаче братко- за АКЪЛ СЕ ПЛАЩА !!! ЕЙ ЦЪР-ЦЪР-У !?!
86
1
 
0
 
! Отговори
цоциалист преди 7 години
Драги ми1/"При соца бяхме стигнали 9 милиона и малко2/От 1983 населението на България намалява, има статистика 3/ "27 място по стандарт" , буди гръмък смях, тъй като класации се правят при еднакви условия. В България се чакаше 10 г за апартамент и 15 г за кола,чакането за цветни телевизори и перални , книги и ***, не се брои
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един тамЦените в Осло и Москва са горе долу еднакви. Качеството в Осло е несравнимо по-високо.
84
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алексей Навални - това е истинския руснак.
83
2
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 95,Ти сериозно ли мислиш, че в Осло е по-евтино от в Москва и Петербург? Мита за скъпотията в Москва и Петербург вече е история! Тази година Москва я няма дори и в десетката на най-скъпите градове! Вземи проучи само колко стува една бира в Осло и тогава пак говори!
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там 93 в Осло е по евтино от Москва и от Питер в Медвежа колибка 400 километра след втората пряспа как е е без зна4ение
81
3
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
живее 10 пъти по-добре от средностатистическия руснак! Това е напълно в реда на нещата спрямо обезпечеността на норвежеца и руснака с природни ресурси, понеже на един човек от населението на Норвегия се падат около 15 пъти повече природни ресурси в сравнение с това което се пада средно на един човек от населението на Русия!
80
1
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До (до един там)Да, само дето забраваш, че повечето олигарси в Русия се "пръкнаха" по времето на Елцин, лека му пръст все пак! Путин натири в затвора и принуди да напуснат страната част от олигарсите(Хордоковски, Березовски и др.) и какво стана- западняците се обявиха в тяхна защита! да се върнем обаче на Русия и Норвегия! В Русия казваш вземат 500евро, а в Норвегия- 10000! Като вземем в предвид и разликите в стандарта на живот( в цените) то може да заключим, че средно норвежеца може би...
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците официално казаха 500 арестувани .....
78
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
До Анонимен90според руските медии с све цензурата са 500 до 1000 човека арестуваните. ама тука да си и брик в е потомствен поминък
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕЛИЧЕСТКВЕН ПРОТЕСТТРИНАЙСЕТ МИЛИОННА МОСКВА ДАДЕ ЗА НЕГО СЕДЕМ ХИЛЯДИ ДУШИ (ПО ДАННИ НА СНН)
76
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето каде искат да ни натикат путинофилите-липса на демокрация и гигиантска корупция!
75
5
 
8
 
! Отговори
до еди там преди 7 години
Норвегия инвестира парите в държавата и народа,инвестира в инфраструктура,екология,модернизация,произвоство.В Норвегия се гради бъдещето и хората нямат грижи.Не се занимават с войни,многополюсни светове,ислямски диктатори,хибридни войни и кви ли не глупости.Ти ако беше руснак,какво щеше да предпочитеш,да бачкаш за 500 евро и да мизерстваш,или да взимаш 10 000 евро,всичко на теб и твоето семейство да ти е уредено и да си живееш.А онзи лудия щели да го нападат при положение че има ядр. оръжие за ц
74
8
 
6
 
! Отговори
до един там преди 7 години
Русия е една осма от земната повърхност,най голямата държава в света и най богата на природни ресурси.Освен положението е най стратегическо в целия свят,тъй като граничи почти с целия свят по суша или по море.Ядрена сила,рекетира и експлоатира много държави.Продава оръжие за милиарди.Населението и за тази територия е нищо.В европа има 500 мил гърла,в Русия 140 мил.Проблема е че Путин не работи за руснаците,а за опрделени хора.Да си чул за норжежки милиардери да си купуват отбори,яхти,острови?
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поправка към 84 Последнота дума е "иди0ти"
72
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин е на власт 18 години. Представете си ако това се беше случило в Бг, какъв вой щяхте да наддавате. При това властта му е неогранечена. Няма опозиция, медия, юридическа система която да го контролира. Идеални условия за кражби и лично обогатяване от властта. И светия да е в тази ситуация и той ще краде. И при всичко това ми разправяте че всички били доволни и нямало протестиращи. Не чуствате ли че по този начин дълбоко обиждати и оскърбявате руския народ. Те не са ***.
71
3
 
7
 
! Отговори
един там преди 7 години
До Бемков,Не е правилно да сравняваш положението на норвежеца с това на руснака! Норвегия е страна с малобройно население и въпреки че по количество ресурси отстъпва на Русия, то по ресурси на човек от населението я изпреварва многократно!
70
8
 
8
 
! Отговори
Станой от Ахелой преди 7 години
Влюбен съм във Владимир, богатирът от Сибир, моят идол и кумир на земята носи мир.
69
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
опозицията в русия се състои от по леките случаи от психиатриите по липса на места.само такива патологични случаи могат да повярват на запдното промиване на мозъци
68
7
 
13
 
! Отговори
бемков преди 7 години
От какво да е доволен руснака?Че завзели Крим,че спасили ислямския диктатор Асад,че Таймс избрал Путин за най големия?Каква файда за обикновенния човек.Страната ти е фрашкана с природни ресурси и руснака може да си живея като норвежица или канадеца,а вместо това мизерува.Все едно Бойко да го изберат за свръхчовек,а аз да съм беден,децата ми да пият лосиони,а жена ми да прави дудуци на запад,и аз да съм щастлив.Кво го топли един руснак че в България русофилите се пипат като мислят за Путин?