НАТО открива тази година представителство в Молдова

Президентът Додон обаче иска алиансът да се откаже
30 мар 2017 14:07, Елка Василева
28
НАТО открива тази година представителство в Молдова
Павел Филип и Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО ще открие до лятото офис за връзка в Молдова, съобщиха на обща пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и молдовският премиер Павел Филип.

Офисът в Кишинев ще бъде изцяло от цивилни служители и ще бъде сходен със структурата на алианса, открита в Москва, поясни Столтенберг.

"НАТО не натрапва нищо на никого, това е доброволно решение на домакините, уважаваме молдовския неутралитет", добави той.

Ръководството на НАТО трябва да се откаже от намерението да открие през лятото офис в Кишинев, заяви обаче пред ТАСС президентът на Молдова Игор Додон.

"Молдова е неутрална държава и нямаме нужда от бюро за връзка с НАТО - подчерта президентът на страната. - Ако то бъде открито, аз като държавен глава и главнокомандващ въоръжените сили ще полагам усилия за закриването му".

Додон добави, че разглежда откриването на офис на НАТО като "предизвикателство за молдовското общество".

През февруари по време на визита в Брюксел той отправи молба към зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър да не се открива бюро за връзка на НАТО в страната му. Същия месец отмени с президентски указ участието на молдовски военни в учение на алианса в Румъния.

През ноември 2016 г. премиерът на Молдова и генералният секретар на НАТО подписаха споразумение за отваряне на бюро за връзка на алианса в Кишинев и молдовският парламент го ратифицира, още преди Додон да встъпи в длъжност. По конституция Молдова има неутрален статут. Повечето й граждани са против влизане на страната в пакта, сочат допитвания.

От 1994 г. Молдова сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство и в Кишинев вече работи информационен център на алианса, припомня агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: натомолдова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В статията е казано ,че болшинството от молдовците не искат НАТО.Кой изпълнява волята на народа,Президента или премиера?
23
1
 
0
 
! Отговори
логиков преди 7 години
Според Русия държавите граничещи с нея,трябвало да бъдат буферни зони между нея и запада,няма значение какво мислят жителите на тези страни.Иначе Путин праща военните и танковете да трепят,както трепят в Украйна и Грузия.Може и да се разцепи независимата държава и да се анексира някое парче земя,щото на 140 милиона руснаци не им стигали една осма от сушата,тясно им било.
22
0
 
5
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
Полза от това "мероприятие" ще има всеки друг, но не и молдовците!
21
0
 
4
 
! Отговори
До аз преди 7 години
Как да не е работа на президента след като той е главнокомандващ войските.
20
4
 
1
 
! Отговори
аз преди 7 години
До смЕхТи си смешен! Прочети статията! Само президента се опъва! При това - не е негова работа дали ще се открие или не! Имат си официална покана от правителството и си имат подписано споразумение! Така, че - хората ги искат!
19
2
 
6
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Егати наглеците хората не ги пускат в селото, а тия питат за къщата на попа НАТО така са се "загрижили", че направо ще ги удушат от грижи.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Додо, тебе бай са те "ислямизирали" вече от кръста надолу...
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тоя е човече на Масква като нашия хубавец.
16
1
 
1
 
! Отговори
do 12 преди 7 години
това за измъкването от калта ми харесва особено като си избрахте генералчето за 3ти път ....
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дидим да не бяга и той в масква?
14
1
 
3
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
А анексията на Добруджа, населявана с 96% българи?!
13
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В днешно време само един агресор анексира чужди територии без обявена война - Русия. Румънците,не са военно престъпници да анексирват чужди територии. Ако не беше НАТО руснаците щяха да правят големи мизерии сега в източна Европа.
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шигиевa руснaците и кривaтa им " логикa" дерaт се зa " руския мир", a тия " молдовци" реaлно сa румънския мир, въпросa е зaщо още не сa aнексирaни от Букурещ, кaкто Крим от Рф- то?
11
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това източния блок сме големи ***. Хората се опитват да ни измъкнат от калта и режима. Ние упорито бягаме на обратно. То не може да сме толкова загубени. Скоро ,ще им писне ,ще си затворят границите и ще правим консерви за зимата. То хубост на сила не става!
10
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гаврата с руската кочиина продължава.
9
13
 
8
 
! Отговори
ха-ха-ха-ха... преди 7 години
И тоя е отявлен путлераст, сложен от Жужака. Той така най-обича - я какъв лакей си сложи в Чечня
8
9
 
7
 
! Отговори
асс преди 7 години
тия ако знаят на какъв сядът....
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Германия няма как да "се издължи" на САЩ, щото нищо не и дължи. Увеличението на разходите по отбрана до 2% от ГЕРМАНСКИЯ БВП, ще отиде за въоръжение на германските сили с германски оръжия. Ама тръмпистите сте, колкото про.сти, толкова и кресливи и примитивни. Лесно се управлявате с по един туит на ден :)))
6
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДодоДодо,чака годо?
5
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДОДОН ТОВА Е МОЛДОВСКИЯ РАДЕВ - ЕВРОФОБ И РУСОФИЛ.