НАТО открива тази година представителство в Молдова

Президентът Додон обаче иска алиансът да се откаже
30 мар 2017 14:07, Елка Василева
28
НАТО открива тази година представителство в Молдова
Павел Филип и Йенс Столтенберг. Снимка: Reuters

НАТО ще открие до лятото офис за връзка в Молдова, съобщиха на обща пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг и молдовският премиер Павел Филип.

Офисът в Кишинев ще бъде изцяло от цивилни служители и ще бъде сходен със структурата на алианса, открита в Москва, поясни Столтенберг.

"НАТО не натрапва нищо на никого, това е доброволно решение на домакините, уважаваме молдовския неутралитет", добави той.

Ръководството на НАТО трябва да се откаже от намерението да открие през лятото офис в Кишинев, заяви обаче пред ТАСС президентът на Молдова Игор Додон.

"Молдова е неутрална държава и нямаме нужда от бюро за връзка с НАТО - подчерта президентът на страната. - Ако то бъде открито, аз като държавен глава и главнокомандващ въоръжените сили ще полагам усилия за закриването му".

Додон добави, че разглежда откриването на офис на НАТО като "предизвикателство за молдовското общество".

През февруари по време на визита в Брюксел той отправи молба към зам.-генералния секретар на НАТО Роуз Готемолър да не се открива бюро за връзка на НАТО в страната му. Същия месец отмени с президентски указ участието на молдовски военни в учение на алианса в Румъния.

През ноември 2016 г. премиерът на Молдова и генералният секретар на НАТО подписаха споразумение за отваряне на бюро за връзка на алианса в Кишинев и молдовският парламент го ратифицира, още преди Додон да встъпи в длъжност. По конституция Молдова има неутрален статут. Повечето й граждани са против влизане на страната в пакта, сочат допитвания.

От 1994 г. Молдова сътрудничи с НАТО в рамките на индивидуален план за партньорство и в Кишинев вече работи информационен център на алианса, припомня агенция ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: НАТОмолдова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
21
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
До ЖороПий си хапчетата и си лягай...Утре като се събудиш любимата ти Рассия ще се е присъединила вече към СССР...-в отвъдното.
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tova shte predizvika Putin za po rezki dvijeniya
2
6
 
17
 
! Отговори
Додо преди 7 години
НАТО преди да "отваря представителства" по-добре да се издължи на САЩ, защото дължи милиарди! Държави, като Германия например, не си плащат контрактуалния годишен дан с години, с вместо това наливат тройно и четворно по-големи суми в ислямизацията на Европа, стимулирайки и криминално подпомагайки огромни маси изповядващи ислям африканци, араби, пакистанци и афганистанци които позират за "сирийски бежанци" да се пренесат в Европа и да я превърнат в септична яма!
1
14
 
32
 
! Отговори
Жоро преди 7 години
Нахалници народа не ги иска нато е сатанистка организация.