Путин потвърждава засилено руско присъствие в Арктика

Президентът посети архипелага Франц-Йосифова земя
30 мар 2017 09:30, Елка Василева
39
Путин потвърждава засилено руско присъствие в Арктика
Дмитрий Медведев и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин посети арктическия архипелаг Франц-Йосифова земя, демонстрирайки засилването на руските позиции в този краен северен регион, предаде Асошиейтед прес.

Путин направи обиколка из архипелага, състоящ се от 192 острова, където неотдавна руските военни построиха нов аеродрум и работят над създаването на постоянна военна база там.

Путин инспектира заедно с придружаващите го еколози и местен ледник, използван от учените за изследвания в условията на вечен мраз. Той говори с тях и за усилията за т.нар. "голямо почистване" на Арктика от боклуци и руини, останали от съветската ера.

Президентът бе съпроводен от премиера Дмитрий Медведев и редица министри, занимаващи се с проблемите на Далечния север, сред които и военния - Сергей Шойгу.

По време на вчерашната си обиколка Путин подчерта необходимостта да се защитят руските икономически интереси, както и тези на нейната сигурност, в Арктика. Кремъл постави като свой приоритет утвърждаването на руското присъствие в този регион на фона на засилващото се международно съперничество тук, отбелязва АП.

Смята се, че в Арктика се намират около една четвърт от неразкритите до момента световни залежи на петрол и газ. Самият Путин отбеляза, че по сегашни оценки минералните ресурси на Арктика възлизат на 30 трилиона долара.

В информацията на ТАСС за визитата се казва, че президентът е възложил на министерството на отбраната и на Федералната служба за сигурност да гарантират защитата на националните интереси на Русия в региона "от гледна точка на отбранителната способност на страната", да осигурят нормално функциониране на Северния морски път. "Много обекти на Министерството на отбраната биха могли да имат, както се казва, двойно предназначение и биха могли и са длъжни да помагат на гражданските служби да реализират онези задачи, които стоят пред тях", каза Путин, обръщайки се директно към военния министър Шойгу.

В същото време Путин отбеляза, че "Русия е готова за съвместно усвояване на Арктика с чуждестранни партньори в различни сфери и към широко партньорство с други държави за реализиране на мащабни взаимноизгодни проекти - от усвояването на природни ресурси и развитие на глобалните транспортни коридори до науката и екологията".

Очаква се днес президентът Путин да пристигне в северния руски град Архангелск, за да говори пред участниците в провеждащия се там голям международен форум "Арктика - територия на диалога". Той ще се срещне и с пристигналите за форума президенти на две северни страни: на Финландия - Саули Нинистьо, и на Исландия - Гудни Йоханесон, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

Във форума в Архангелск участват още високопоставени представители на САЩ, Канада, Норвегия, Китай, Великобритания, Германия, Италия, Япония, Швейцария и редица други страни.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще се отърка и той у цивилизацията, иначе от освен Ердоган и Асад никой не иска и да го вижда.Ама и той не е вечен и руснаците не го търпят вече, ама и те и без това намаляват, скоро арктика ще граничи с Китай.
4
9
 
24
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Който владее Арктика, ще владее света. Хвала на Путин!
3
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
142.cm
2
25
 
7
 
! Отговори
Ераст Петрович преди 7 години
"Руските военни построиха нов аеродрум и работят над създаването на постоянна военна база там."Да му мислят белите мечки и моржовете. А инак Русия няма нито средства, нито технологии за каквото и да било икономическо усвояване на Арктика.
1
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този миротворец голям арктик бе. Няма ло да построи база и на луната.