Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!

Владимир Кара-Мурза разказа пред US сенатори как се е разминал със смъртта
Обновена: 30 мар 2017 08:32 | 30 мар 2017 08:16,
68
Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!
Снимка: Reuters, архив

Руски опозиционен активист и отявлен критик на президента Путин разказа снощи пред американски сенатори в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като е бил отровен с вещество, което неговите лекари все още не могат да идентифицират, предаде Асошиейтед прес.

Свидетелствайки пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Кара-Мурза каза, че е оцелял като по чудо в кампанията на руското правителство да запуши устите на политическите си опоненти. Официалната диагноза, която му е поставена, е "токсично въздействие от неопределено вещество". Кара-Мурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират, поради което се наложило той да бъде поставен в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва. Този епизод бил подобен на случая с мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Кара-Мурза пред тази сенатска подкомисия е част от по-широко разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят". Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия, след като американските спецслужби стигнаха до извода за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Целта на сенатските слушания, според Греъм, е да се инициира създаването на специален фонд за "борба срещу Русия" в бюджета на САЩ. Парите от него ще се използват за финансиране и помощ на страни и организации, "даващи отпор на режима на Путин, който се опитва да унищожи демокрацията по света", казва сенаторът.

Кара-Мурза е вицепрезидент на частната фондация "Открит Русия", която се оглавява от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Кара-Мурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов. Няколко седмици преди да започнат новите му здравни проблеми, Кара-Мурза изпрати писмо до сенатската комисия по външните работи с остри критики срещу правителството на Путин.
Руските медии открито го наричат предател заради обръщането към към западните институции, посочва АП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
5
 
24
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
Тоя е гати малоумния "опозиционер". Ако искаха да го ликвидират , КГБ има много други начини и то супер ефективни.
23
7
 
19
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Поредната порция от хибридната война срещу Русия.
22
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименИма човек има проблем, няма човек няма проблемабе това само отлага проблема, като води до количествени натрупания, а те както знаем - водят до качествени изменения.
21
7
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Комшията си е сменил рутера. Питах го за паролата ама ме излъга, че не я знаел.Като не знае как той самия ползва нет? Това са евтини номерца. Разбрах че лъже. Ходих в магазина дето си плаща гсма и там ми пуснаха 300 мб на макс после на 128 байта. И телефона ми става като рутер и мога да влизам с лаптопа.
20
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормална картинка за Русия. Прекрасен пример за руски "ценности". Смешно е как разни защитници на великата федерация скачат да плюят по САЩ. Драги, Русия икономика няма. Само БВП на Калифорния е по-голям от този на цяла Русия. В Русия има само мизерия и изнемощял от мъка народ, който се напива с лосион за баня. Свобода на словото- забрави. Има там малко газ, който ги крепи да не се сринат. Да беше по един показател равна на някоя развита страна, разбирам да се перчите колко велика била, ама то..
19
3
 
30
 
! Отговори
638 неуспешни атента преди 7 години
Цру е най-голямата, най-яко финансираната и най-смешната терористична организация в света. С 638 неуспешни атентата срещу Фидел Кастро!
18
2
 
13
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 години
До професорДругарю професор, пребройте колко минуса ще получите и така по емперичен път ще достигнете до извода че умозаключенията ви са грешни, а експериментът - неуспешен.
17
2
 
25
 
! Отговори
Одисей преди 7 години
В Илиада, Одисей убива предателя Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
16
27
 
1
 
! Отговори
Професор преди 7 години
До ПУТИНГосподин Местан работи за Евроатлантическата ориентация на България. Голям Българин и Патриот.
15
4
 
16
 
! Отговори
СС преди 7 години
КГБ (ФСБ) черпи с чай с плутоний, не с неизвестни вещества. :)
14
28
 
9
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Комплексиран е от ниския си ръст и интелект. Затова трови наред. Аз никога не бих отишъл в Русия.
13
6
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Само да напомня за ЦРУ и Фидел Кастро и за това колко пъти се опитаха да го пратят горе така ,че това си е практика на всички които го могат и не виждам къде тук е новината особено пък за такъв запъртък.
12
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бащата на този човек е изключителен ум и автор на доста книги, от които нито една не е издадена у нас. Една от тях е много актуална -"Европеизмът-детската болест на нашата интелигенция". Тя разбива на пух и прах доста наши и евро митове. Другата му значима книга е "Манипулация на съзнанието", в която подробно се разглежда как ни манипулират отвсякъде.
11
6
 
23
 
! Отговори
Хибридна война преди 7 години
И заради този пияница и предател се пишат статии!?до къде я докарахме.
10
6
 
28
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
Абе кой ще се занимава с тази ***,и вижте къде се оплаква при господарите си,голям смях.
9
5
 
27
 
! Отговори
ПУТИН преди 7 години
Другарю Кара-Мурза, никой не ви трови, просто намалете малко Бояришник-а, че ще поставя акциз и на него. Вие работите за интересите на Русия колкото Лютви Местан работи за България.
8
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква опозиция е тоя, някой познава ли го, гласувал ли е за него или какво. Всяка *** в русия като го спипат за нещо и вика аз съм опозиция. идиотска държава
7
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трона на бащицата-господар се клати и с отрова не може да спре падането.
6
2
 
18
 
! Отговори
КГБ преди 7 години
СМЕРШ!
5
26
 
7
 
! Отговори
Професор преди 7 години
Жужето е опасно.