Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!

Владимир Кара-Мурза разказа пред US сенатори как се е разминал със смъртта
Обновена: 30 мар 2017 08:32 | 30 мар 2017 08:16,
68
Руски опозиционер: На 2 пъти Кремъл едва не ме отрови!
Снимка: Reuters, архив

Руски опозиционен активист и отявлен критик на президента Путин разказа снощи пред американски сенатори в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като е бил отровен с вещество, което неговите лекари все още не могат да идентифицират, предаде Асошиейтед прес.

Свидетелствайки пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Кара-Мурза каза, че е оцелял като по чудо в кампанията на руското правителство да запуши устите на политическите си опоненти. Официалната диагноза, която му е поставена, е "токсично въздействие от неопределено вещество". Кара-Мурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират, поради което се наложило той да бъде поставен в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва. Този епизод бил подобен на случая с мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Кара-Мурза пред тази сенатска подкомисия е част от по-широко разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят". Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия, след като американските спецслужби стигнаха до извода за намеса на Москва в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Целта на сенатските слушания, според Греъм, е да се инициира създаването на специален фонд за "борба срещу Русия" в бюджета на САЩ. Парите от него ще се използват за финансиране и помощ на страни и организации, "даващи отпор на режима на Путин, който се опитва да унищожи демокрацията по света", казва сенаторът.

Кара-Мурза е вицепрезидент на частната фондация "Открит Русия", която се оглавява от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Кара-Мурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов. Няколко седмици преди да започнат новите му здравни проблеми, Кара-Мурза изпрати писмо до сенатската комисия по външните работи с остри критики срещу правителството на Путин.
Руските медии открито го наричат предател заради обръщането към към западните институции, посочва АП.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
35
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Не съм чувал ГРУ да е тровило някой два пъти ;)
3
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не Путин, водката не прощава!
2
4
 
30
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Тровили го с неустановено вещество....Намесили се в президентските избори по неустановен начин и т.н. Обаче парите за "борба с Русия" ще са реални,както и лицата,които ще ги вземат....
1
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Разказал пред сенатори" - ясно, платен актьор. Ще му се кариера в Холивуд.