Експрезидентката Пак с привилегия – голяма килия

Иначе тя ще бъде третирана наравно с всички останали
31 мар 2017 15:30, Елка Василева
8
Експрезидентката Пак с привилегия – голяма килия
Пак Гън Хе. Снимка: архив, Reuters

Облечена в зелен комбинезон, облеклото на подследствените в Южна Корея, дните на отстранения от власт бивш президент Пак Гън Хе в Центъра за задържане в Сеул ще започват в 6.30 ч сутринта и ще приключват в 21 ч.

Единствената привилегия пред другите, от която ще се ползва 65-годишната Пак, ще бъде малко повече пространство и тоалетна и душ в отделно помещение в рамките на нейната килия, заявиха бивши служители на места за лишаване от свобода и прокуратурата.

Човек от центъра за задържане заяви, че й и е определена единична килия, но отказа да даде повече подробности, пише Ройтерс.

Още по темата

В началото на месеца Пак живееше в огромния комплекс на официалната президентска резиденция, известен в Южна Корея като Синият дом. По-късно тя се премести в частното си жилище в луксозен сеулски квартал, след като конституционният съд потвърди импийчмънта срещу нея за участие в заговор с дългогодишната нейна приятелка Чхуе Сун Сил за набиране на милиони долари за фондации от южнокорейските конгломерати.

Пак и Чхуе отричат да са вършили нещо нередно.

Пак беше докарана в центъра за задържане в покрайнините на Сеул в ранните сутрешни часове на днешния ден, след като окръжен съд уважи искането на прокуратурата за издаване на заповед за арест. С пребледняло лице, придружавана от две служителки на полицията, Пак беше със спусната коса, без характерната за нея прическа кок "шиньон" поради липсата на фиби, на които няма право.

В центъра тя мина през проверка на самоличността и обикновен медицински преглед, а служителите в центъра й направиха снимка за досието, каквато е процедурата за всички задържани.

Пак ще бъде държана в предварителния арест до 20 дни, докато трае разследването срещу нея и евентуално бъде подведена под отговорност по обвинения, за които може да получи поне десет години затвор.

Като бивш президент вероятно ще я настанят в килия, която ще е по-голяма от килиите с площ от 6,56 кв. м на държаните при строг режим останали обвиняеми по същия скандал, сред които ръководителят на конгломерата "Самсунг" И Дже Йон.

"Мисля, че Пак ще бъде в по-добра килия", каза Ким Кюн Су, бивш прокурор, разпитвал двамата президенти от времената на управлението на военните, Чун Ту Хван и Ро Де У, след арестуването им през 1995 г. за държавна измяна и корупция.
"И ще има по-голяма килия от другите."

Като се изключи килията, за Пак ще важат същите правила за всичко от ежедневните яденета до проверките, казаха бивши прокурори и служители на затвори.

Това включва ставане около 6.30 ч. сутринта и лягане в 21 ч. и ще може да гледа телевизия през деня, но само един-единствен канал с предварително записани предавания, разрешени от министерството на правосъдието.

Броят на посетителите е ограничен до един на ден, но задържаните имат право на неограничено време за свиждания с адвокатите си.

Корейската изправителна служба, която управлява затворите и местата за задържане в Южна Корея, поддържа определени видове менюта, които се редуват, и по правило трябва да предоставят по 2500 калории на ден.

Днес Пак ще получи обикновен обяд, включващ ориз, кълнове от боб, прясно зеле и водорасли, което струва 1,443 вона (1,30 долара), показва менюто на столовата на затвора.

Една от привилегиите, от които Пак ще трябва да се откаже, е прическата шиньон.
Задържаните в предварителния арест имат достъп до фризьори, но услугите, които те предоставят, се ограничават единствено до подстригване. Козметиката в центъра за задържане са ограничени до най-елементарното като лосиони.

Бои за коса също няма.

Пак няма да има право да разполага с фиби за коса, казаха адвокати, запознати със системата на изправителните учреждения в Южна Корея.

Заедно с нея в затвора ще са приятелката й Чхуе и наследникът на "Самсунг" И, който е обвинен в даване на подкупи на Пак за корпоративни услуги, а също и водещи президентски съветници, замесени в скандала.

77-годишният И Сун Кил, бивш служител на министерството на правосъдието, ръководил Центъра за задържане в Сеул, когато президентът Ро бил там, каза, че на Пак са дали по-голяма килия с отделно помещение за къпане и тоалетна, докато другите разполагат само с умивалник и тоалетна, които са вътре в килията.

И Сун Кил заяви, че служителите на центъра са преустроили стара килия, обзавеждайки я с бюро и легло за бившия президент, но и за нейната килия ще важи същият режим на ежедневни проверки, както за другите.

"Ще бъде третирана наравно с всички останали", каза той.

И Дже Йон от "Самсунг" не разполага в килията си с душ, само с умивалник, както и матрак на пода, на който да спи.

Бившият прокурор Ким каза, че Пак ще бъде облагодетелствана до известна степен от това, че е бивш президент, но няма да има привилегии.

"Тя е на 65 и е жена, така че от тази гледна точка за нея ще се полагат грижи, но междувременно срещу нея ще се води щателно разследване въпреки възрастта и статута й на бивш президент", заяви той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: Южна КореяПак Гън Хе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
18
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Ами Първанчето и Р.Овч. за сделките с братска Рассия кога???
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма и широка килия за Баце Тикваро и Цецо Цървула. Там да до играят табла и да връщат гепеното. На всеки върнат милиард по една година от присъдата 20 години да се намалява. Не вращат ли, да си пукнат там.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
привилегията си е привилегия. и когато измрат,пак ще са в скъпи ковчези.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Za kvo ide rech...niama tunga munga..
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей, изгориха *** за няма нищо.Мани ги тия корейци, нищо не разбират от бизнес и управление.Да беше дошла у нас, не килия- дворец щеше да имаш. Даже два, и охрана от държавата барабар.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние нямаме ли големи килии? Даже и един брой Винету ще сложим вътре!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите ще са в червено и с по една роза между зъбите;)