Последно сбогом с великия Евгений Евтушенко

Руският поет почина в САЩ на 84-годишна възраст
1 апр 2017 21:41,
35
Последно сбогом с великия Евгений Евтушенко
Снимка: Reuters, архив

Руският поет Евгений Евтушенко почина в САЩ на 84-годишна възраст, съобщи ТАСС, като се позовава на неговия приятел Михаил Моргулис.

Моргулис заяви, че Евтушенко е бил в съзнание почти до последните си минути. 

"Слушал е, реагирал е и, естествено, е разбирал, че толкова много хора се вълнуват за него", каза Моргулис, който е научил тъжната вест от сина на поета.

Евтушенко е бил в болница в Тълса, щата Оклахома, от 12 март. През цялото време с него е била съпругата му Мария Новикова. 

Днес с него са успели да се сбогуват и двама от синовете му - Дмитрий и Евгений.

Съгласно последната воля на поета, той ще бъде погребан в Переделкино, край Москва, до гроба на Борис Пастернак.

Евтушенко освен това е помолил да не отменят планираните за 85-ата му годишнина концерти. Той щеше да навърши 85 години на 18 юли.

Продуцентът на концертите Сергей Винников заяви, че на 29 март е разговарял по телефона с Евтушенко, който му е предал молбата си.

"Обещайте ми това. Ще умра със спокойна душа. Искам също да предам молбата си да бъда погребан в Русия, в Переделкино, недалеч от гроба на Пастернак", е казал Евтушенко на продуцента.

Генералното консулство на Русия в Хюстън ще окаже пълно съдействие на семейството на Евтушенко при изпълнението на последната му воля, съобщи посолството на Русия във Вашингтон, предаде БТА.

Евгений Евтушенко е планирал турне в градове в Русия, Беларус и Казахстан по случай 85-годишнината си. 

Първият сборник стихове на Евтушенко е публикуван през 1952 г., когато той става най-младият член на Съюза на писателите на Съветския съюз. През 1963 г. е номиниран за Нобеловата награда по литература. Автор е на над 150 книги, преведени на много чужди езици, отбелязва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
35
 
! Отговори
Допълнение преди 7 години
Баща-прибалтийски немец.4 пъти женен(той,не бащата).5 сина. Един от авторите на "естрадния поетически,(соц) бум".Пише леко, иронично(дори на тема партията).Депутат до края на СССР. Изключително его, явно пречещо му в поезията(идеализираща Маяковски), но и един от малкото, осъдили руските танкове в Чехия. Перестройкаджия в добрия смисъл.А Нобел номинация си има. И много песни по негови стихове-това си е един руски Левчев(обратното е по-вярно).Това не е оня Евтушенко...Почивай в мир...В Русия!