Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?

Ердоган следил противниците си в 38 страни, повечето членки на ЕС
1 апр 2017 12:25,
123
Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?
Снимка: архив Reuters

Турция е използвала своите имами, джамии и съветници по религиозните въпроси в посолствата и консулствата си, за да следи гюленистите, живеещи в Западна Европа и на други места, включително в България.

Наблюдението е започнало в края на септември и е засегнало 38 страни, половината от тях членки на Европейския съюз.

Още по темата

Това става ясно от публикации в белгийската преса, които се позовават на документи, получени чрез мрежата за сътрудничество на разследващите журналисти в Европа. Същите направиха разкритията за офшорките в Панама и на Сейшелите.

Последователи на Гюлен бяха посочени като врагове на Турция от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като той ги нарочи за организатори на опита за преврат срещу него през юли.

Според белгийската преса, докладът написан от религиозния съветник на турското посолство в Брюксел е най-подробният от всички. В някои страни тези доклади излизат извън рамките на обикновеното събиране на информация от открити източници, което е равносилно на шпионаж и намеса във вътрешните работи, пишат медиите.

Съдържанието на документите, видени от белгийски журналисти, се отнася до чистки в джамии, в училища и в дипломатическите мисия, както и до отчети за изпълнението на конкретни действия срещу гюленистката опозиция.

През декември турският ежедневник "Хюриет" разкри съдържанието на доклад от Дирекцията по вероизповеданията (Динает) до парламентарната комисия за разследване на опита за преврат от 15 юли. В него се казва, че са събрани разузнавателни данни и са подготвени 50 доклада за дейността на гюленистите в 38 страни, включително Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и Норвегия Дания, Швейцария, Италия, Полша, Румъния, България, Естония и Литва. Списъкът, публикуван от "Хюриет" съвпада с документите, получени в един от централните белгийски вестници, който е член на мрежата на разследващите журналисти.

Докладът за Белгия е от 8 страници и е изготвен от турското посолство в Брюксел. В него гюленисткото движение е представено като терористична организация. Предоставят се данни за различни организации - образователни, женски, младежки, културни, индустриални, търговски, журналистически и др. Сред тях е и центърът за междукултурни изследвания към Университета на Льовен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
2
 
! Отговори
! преди 7 години
?
52
0
 
8
 
! Отговори
Осман преди 7 години
До Това е верно...72% от световните запаси на бор, се намират в Турция. Турците разполагат и с 90% от световните запаси на бор.
51
0
 
4
 
! Отговори
Това е верно... преди 7 години
Наистина , поне 60% от световните запаси на така наречения боракс (бор) , се намират в Турция. Имам познат в рудника който работи там.
50
2
 
5
 
! Отговори
Не ми е ясно преди 7 години
Не ми е ясно какво е гюленист, но знам че Местан така изпързаля Ердоган, че няма да му се размина за това това унижение!
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ХА-ХА-ХАААААААА...В ТУРЦИЯ СА 80% ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЗЕРВИ...-------------------смешкооо, ***. дали не са 1000% от световните резерви там?преди да пишете, помислете малко. В случай, че не можете да мислите, не пишете...........***, чети повечко бре! Преди да пишеш чети!Ако четеше щеше да знаеш, че наистина над 80% от известните находища на химна.елемент бор се намират в Турция.
48
3
 
6
 
! Отговори
РУСОФИЛЬ ГУРБЕТЧИЕВЪ преди 7 години
ХУБАВО ГИ ВИЖТЕ ТЕЗИ НА СНИМКАТА ! ВСИЧКИ СА ГЛАВОРЕЗИТЕ НА ТУРСКИЯ НАРОД !
47
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо ли си мисля, че никакви "гюленисти" не са "издирвали", ами са водили идеологическа подривна дейност спрямо българските държавност и са събирали информация на терен, с оглед на бъдещи "посещения", "референдуми" и "морална" подкрепа на мохамедани за повече "права и свободи"???? Защото вълкът козината си мени, но нравът - не, а това е реалната дългосрочна политика на Турция към нас!
46
1
 
7
 
! Отговори
С просто око преди 7 години
Какво има да следят - който си купи книга е враг! Щом може да чете е враг! И изобщо всеки, който не е с него,е враг!
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се забрани в Бг. имамбаялдъ.
44
3
 
9
 
! Отговори
Ганьо преди 7 години
До ХА-ХА-ХАААААААА...В ТУРЦИЯ СА 80% ОТ СВЕТОВНИТЕ РЕЗЕРВИ...-------------------смешкооо, ***. дали не са 1000% от световните резерви там?преди да пишете, помислете малко. В случай, че не можете да мислите, не пишете.
43
0
 
8
 
! Отговори
Вай-вай... преди 7 години
Отиде Гаранти козата, барабар с архидиковите мераци!
42
4
 
8
 
! Отговори
да ходи някъде друга преди 7 години
Мюсюлманската религия не е подходяща за българите.Просто това положение неприлично за мъже и то пет пъти на ден, че и да си блъска човек главата в земята . . .
41
0
 
6
 
! Отговори
Анадол преди 7 години
Да се неначуди човек,защо му създават зорове на тоз добър чиляк Ердоган?
40
3
 
7
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
аз съм Гюленист хайде да дойде имама да му оскубя козята брада, смешници такива да бият чело в земята и да не ми се правят на голямата работа
39
3
 
4
 
! Отговори
zzp nl преди 7 години
Na 16 april davola erdogan takiv samar ste mu plesnat na zurlata mu napravo ste poluchi sirtsebiene na dupaka,a pisesti te te tuk kircaliyski ak trove togava ste im vidite skapanite im fiziyinomiyi.
38
1
 
14
 
! Отговори
До Ястреба преди 7 години
Виж си *** и не се занимавай с Българите!
37
5
 
8
 
! Отговори
100% ТURK преди 7 години
А в момента Лондон се тресе от сблътъци и стълкновения. ....!!!Над 2000 полицаи се бият в буквалния смисъл с протестантите.Да видим прозрачната евро медийна пета колона , щехя отрази ли или ще я скатае тази новина. ...
36
0
 
15
 
! Отговори
до ХА-ХА-ХААААА преди 7 години
И като се събуди видя, че си спал на отворен прозорец, краката отвити, а дупето захапало чаршафа с полумесеца. :)
35
7
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Ердоган е щастлив след изборите в България.Досега си имаше само един пощенски гълъб за Европа - Бойко Методиев Борисов.Вече ще си има цяло ято канарчета в лицето на Волен, Валери и Краси Каракачанов. :)Хвала на такивИ "патриоти" !
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде е новината тука?! Турция разбира се че ще следи всеки който застрашава националните и интереси! Ай сиктир, дами и господа - поредната (не)новина за Турция, изсмукана от задно отверстие!