Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?

Ердоган следил противниците си в 38 страни, повечето членки на ЕС
1 апр 2017 12:25,
123
Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?
Снимка: архив Reuters

Турция е използвала своите имами, джамии и съветници по религиозните въпроси в посолствата и консулствата си, за да следи гюленистите, живеещи в Западна Европа и на други места, включително в България.

Наблюдението е започнало в края на септември и е засегнало 38 страни, половината от тях членки на Европейския съюз.

Още по темата

Това става ясно от публикации в белгийската преса, които се позовават на документи, получени чрез мрежата за сътрудничество на разследващите журналисти в Европа. Същите направиха разкритията за офшорките в Панама и на Сейшелите.

Последователи на Гюлен бяха посочени като врагове на Турция от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като той ги нарочи за организатори на опита за преврат срещу него през юли.

Според белгийската преса, докладът написан от религиозния съветник на турското посолство в Брюксел е най-подробният от всички. В някои страни тези доклади излизат извън рамките на обикновеното събиране на информация от открити източници, което е равносилно на шпионаж и намеса във вътрешните работи, пишат медиите.

Съдържанието на документите, видени от белгийски журналисти, се отнася до чистки в джамии, в училища и в дипломатическите мисия, както и до отчети за изпълнението на конкретни действия срещу гюленистката опозиция.

През декември турският ежедневник "Хюриет" разкри съдържанието на доклад от Дирекцията по вероизповеданията (Динает) до парламентарната комисия за разследване на опита за преврат от 15 юли. В него се казва, че са събрани разузнавателни данни и са подготвени 50 доклада за дейността на гюленистите в 38 страни, включително Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и Норвегия Дания, Швейцария, Италия, Полша, Румъния, България, Естония и Литва. Списъкът, публикуван от "Хюриет" съвпада с документите, получени в един от централните белгийски вестници, който е член на мрежата на разследващите журналисти.

Докладът за Белгия е от 8 страници и е изготвен от турското посолство в Брюксел. В него гюленисткото движение е представено като терористична организация. Предоставят се данни за различни организации - образователни, женски, младежки, културни, индустриални, търговски, журналистически и др. Сред тях е и центърът за междукултурни изследвания към Университета на Льовен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко Борис също е ердоганис а не тюленис.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Снимката от коя зоологическа градина е?
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малееееее като гледам снимката на статията и тръпки ме побиха. Все ииииинтелигентни физиолномии.
30
1
 
14
 
! Отговори
РЕАЛНО преди 7 години
99% от турците са rюленисти -щото имат гюле в кривите kpaтуни
29
9
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
ТУРЦИЯ ЩЯХНЕ ДА ПРЕВЗЕМАМЕ,ТЯ ПРЕВЗЕЛА ЕВРОПАХА-ХА-ХА-ХАААААААААААААААААААААААОСМАНСКА РАБОТА :)))))))))))))))
28
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая в Турция ще останат на свобода само имамите, Ердоган. Йълдъръм и войската като висшите генерали също са набутани по затворите. Хубава работа ама турска-ромска.
27
3
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
А АКО СИ ТРЪГНА ОТ БЪЛГАРИЯ, БРОЯТ НА ТРЕТОПОЛОВИТЕ СПАДА СЪС 100%ХА-ХА-ХААААААААААААААААА
26
13
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХАААААААА преди 7 години
В ТОЗИ САЙТ САМО ТРЕТОПОЛОВИ ,ХА-ХА-ХАААААААААААААААААВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ СТАВА ЕВРОПЕЙСКА
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ердоган ще вкара в затвора всички... гюленисти. кюрди, умерената турска опозиция дето реши да му прави преврат абе всички в затвора Мачкай Ердо и учи Европа на демокрация .
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Другите говорят, ние ПРАВИМ!" (Р. Т. ЕРДОГАН)ТОЗИ ЧОВЕК МИ СТАНА ФЕН...ЗАЩОТО ДО СЕГА ДРУГИТЕ САМО ГОВОРЕХА И СЛЕД ИЗБОРИТЕ НИКВИ ГИ НЯМАШЕ...А ЕРДО ОТ 15 ГОДИНИ НАПРАВИ ТОВА, КОЕТО Е КАЗЪЛ...И ПРОДЪЛЖАВА...ПОМНА КАТО СТАНА КАНДИТ ЗА ОБЩИНСКИ КМЕТ НА ИСТАНБУЛ:-)ТОГАВА ТЕЗИ, КОИТО ЗНАЯТ САМО ДА ГОВОРЯТ КАЗАХА: "ЪХ ОТ НЕГО И СЕЛСКИ КМЕТ НЯМА ДА СТАНЕ":-):-):-):-):-) ТЕЗИ СЕГА НИКВИ ГИ НЯМА, В КОЯ ЛИ МИША ДУПКА СЕ СКРИХА
23
1
 
15
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ТАКА, АЗ ИЗБРЪСНАХ ДУПЕТО, ЛАКИРАХ НОКТИТЕ, СЛОЖИХ ГЛАНЦА,ОТИВАМ НА ЛОВ ЗА МЪЖЕ, ПОЖЕЛАЙТЕ МИ УСПЕХ! :)))
22
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕРДО СИ ЗНАЕ РАБОТАТА...ДНЕС ЕРДО Е В ДИЯРБЕКИР...ГРАД С ГОЛЯМО КЮРДСКО НАСЕЛЕНИЕ:-):-):-):-)
21
4
 
13
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ПЕЧАТА НА 16 АПРИЛ ЩЕ СЕ УДРЯ ЯКО...В ЛИЦАТА НА ЗАПАДА, ЦРУ, ПКК, СИОНИСТИТЕ, ВЕЧЕ И ВЪРХУ ЛИЦАТА НА ОБЕДИНЕНИТИ СМЕШНИЦИ, КОИТО ПЪК ДАЖЕ И НЕ СА ДУПКА В КАВАЛА:-):-):-):-):-)
19
4
 
2
 
! Отговори
Шорош преди 7 години
Драги антишорошоиди, днес гледам макдоналсите пълни. Хората поръчват и не питат за цената. Продавам им миниатюрни хамбургери и шепа картофи пържени в машинна смазка, а те са доволни. Най-обичам да прибирам обратно жълтите стотинки които ви давам за заплати с такива хитри трикове като макдоналс.
18
3
 
5
 
! Отговори
д преди 7 години
Запада отдавна се нуждае от подобен враг като Турция и Ердоган .... Предстои голяма война ........... Отдавна търсеха нов Садам ,нов Милошевич ..С Путин няма как ,онзи има копче и е доста умен и действа като янките .... Пък и даже ги харесва . И ето ти някакъв сатрапин дето обижда и плаши западните граждани .Ллеллеел ,ето ви Осамата с власт . САЩ направо уцелиха пак новата освободителна мисия.
17
1
 
3
 
! Отговори
До 22 преди 7 години
Такива като теб
16
3
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
Диктата не винаги е лоша форма на управление, но винаги завършва с кръв и гражданска война. Това ако стане в съседна Турция горко ни.
15
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А И ЗАПАДНИТЕ МЕДИИ ВКЛЮЧИТЕЛНО ДНЕС БГ, ЗАЩО НЕ ПИШАТ И ПОКАЗВАТ НОВИТЕ ПРОТЕСТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ:-):-):-)ТАМ ПОЛИЦАИТЕ СА УБИЛИ ТОЗИ ПЪТ ЕДИН КИТАЕЦ!!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Празни приказки и всички знаят че Ердоган ще падне точно за 1 час без подкрепата на САЩ.