Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?

Ердоган следил противниците си в 38 страни, повечето членки на ЕС
1 апр 2017 12:25,
123
Шпионаж: Турция следила гюленисти в България чрез имами?
Снимка: архив Reuters

Турция е използвала своите имами, джамии и съветници по религиозните въпроси в посолствата и консулствата си, за да следи гюленистите, живеещи в Западна Европа и на други места, включително в България.

Наблюдението е започнало в края на септември и е засегнало 38 страни, половината от тях членки на Европейския съюз.

Още по темата

Това става ясно от публикации в белгийската преса, които се позовават на документи, получени чрез мрежата за сътрудничество на разследващите журналисти в Европа. Същите направиха разкритията за офшорките в Панама и на Сейшелите.

Последователи на Гюлен бяха посочени като врагове на Турция от президента Реджеп Тайип Ердоган, след като той ги нарочи за организатори на опита за преврат срещу него през юли.

Според белгийската преса, докладът написан от религиозния съветник на турското посолство в Брюксел е най-подробният от всички. В някои страни тези доклади излизат извън рамките на обикновеното събиране на информация от открити източници, което е равносилно на шпионаж и намеса във вътрешните работи, пишат медиите.

Съдържанието на документите, видени от белгийски журналисти, се отнася до чистки в джамии, в училища и в дипломатическите мисия, както и до отчети за изпълнението на конкретни действия срещу гюленистката опозиция.

През декември турският ежедневник "Хюриет" разкри съдържанието на доклад от Дирекцията по вероизповеданията (Динает) до парламентарната комисия за разследване на опита за преврат от 15 юли. В него се казва, че са събрани разузнавателни данни и са подготвени 50 доклада за дейността на гюленистите в 38 страни, включително Белгия, Холандия, Германия, Великобритания, Швеция, Финландия и Норвегия Дания, Швейцария, Италия, Полша, Румъния, България, Естония и Литва. Списъкът, публикуван от "Хюриет" съвпада с документите, получени в един от централните белгийски вестници, който е член на мрежата на разследващите журналисти.

Докладът за Белгия е от 8 страници и е изготвен от турското посолство в Брюксел. В него гюленисткото движение е представено като терористична организация. Предоставят се данни за различни организации - образователни, женски, младежки, културни, индустриални, търговски, журналистически и др. Сред тях е и центърът за междукултурни изследвания към Университета на Льовен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.