ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад

Сирийците трябва да решат бъдещето на страната си
3 апр 2017 17:15, Анисия Иванова
126
ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад
Снимка: Reuters, архив

Външните министри на страните от Европейския съюз потвърдиха на днешната си среща в Люксембург позицията на ЕС, че сирийският президент Башар Асад не може да остане на власт след политическия преход, за който те призовават, предаде Франс прес.

В четвъртък САЩ признаха, че за тях оттеглянето на Асад вече не е приоритет и те търсят нова стратегия за уреждане на избухналия преди шест години конфликт в Сирия. Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли дори каза, че страната й по-скоро се фокусира върху желанието да работи с Турция и Русия за намиране на дългосрочно политическо решение в Сирия, отколкото върху съдбата на Асад.

"Запазваме досегашната си позиция, не смятам, че за Асад има бъдеще, макар че това трябва да реши сирийският народ", заяви холандският външен министър Берт Кундерс, пристигайки на заседанието в Люксембург.

В заключенията от месечната си среща министрите от 28-те страни в ЕС днес напомниха това, което заявиха и през октомври миналата година - че при сегашния режим траен мир в Сирия е невъзможен.

Необходим е истински политически преход. Франция и за миг не може да си представи, че в края на политическия процес, когато ще става въпрос за граденето на бъдеща Сирия, тази страна може да се управлява от Асад, отговорен за сегашното положение, за смъртта на над 300 000 души, за затворниците, измъчваните, за разрухата в страната, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

"След шест години и половина война изглежда абсолютно нереалистично да се мисли, че бъдеща Сирия ще представлява същото, което беше преди. Ясно е обаче, че това ще трябва да решат сирийците", обобщи върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Винаги сме казвали, че сирийците са тези, които трябва да решат кой да е техен президент, какво правителство да имат, и че няма смисъл да се решава въпроса за Асад в началото, тъй като това ще доведе до задънена улица", отбеляза германският външен министър Зигмар Габриел.

САЩ сега заемат по-реалистична позиция отпреди, като явно се отказват от призивите Башар Асад да се оттегли от власт, добави той.

Едно нещо обаче няма да стане - диктатор, извършил ужасяващи престъпления в района, да остане на поста си безнаказано, в името на съсредоточаването върху борбата срещу групировката "Ислямска държава". Това не може да бъде позицията на Европа, предупреди Габриел, пише БТА.

Трябва да има политически преход и онези, които го забравят, дълбоко се заблуждават, тъй като без политически процес никога няма да настъпи траен мир, включително пред терористичната заплаха в Сирия, подчерта френският външен министър.

В навечерието на международна конференция за хуманитарната помощ и възстановяването на Сирия в Брюксел 28-те призоваха всички страни да спазват договореното в казахстанската столица Астана примирие и приканват Русия, Турция и Иран да изпълнят поетите от тях ангажименти като гаранти на примирието, за да се осигури пълното му прилагане, се казва в приетите в Люксембург заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
27
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ГеоргиСирийците не бягат от районите държани от ЗАКОННОТО правителство,а от тия държани от опозицията-умерени,неумерени и ИД главорези,абсолютен факт!!В Контролираните от Асад райони съжителстват мирно всички религии,работят заведенията,слуша се западна музика,жените не са опаковани и т.н.!От другия край е точно обратното!Това ли искате псевдо-демократи,вкл. и за България?
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата заплаха за Сирия и Сирийския народ е гнездото на терор и лъжи"Израел".ЕС има ли мнение по този въпрос както и за войните за Велик"Израел"?
47
12
 
2
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 47 Те,За какво решаване говорим? Нещо като "румънците си избират Чаушеску"? Или както чехите си "избраха" през 1968? Или унгарците през 56? За културната революция в Китай да ти напомня. Там на Тянънмън също си избираха. Безброй са примерите за такива "решавания".
46
1
 
15
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Аз съм за Асад
45
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирия,най-големия враг на тероризма ,която стои на първата линия за спасение на човешката цивилизация и отстоява международния тероризъм от платени наемници днес строго осъди терористичната атака срещу Русия.
44
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dnes търкате ли коментари? Ссоросчета
43
2
 
18
 
! Отговори
Симо преди 7 години
Каква е тази демокрация? ЕС ще казва на народа на Сирия кой да го управлява. Сигурно и у нас е така, затова един все си подава оставката и после идва с малко, но достатъчно на власт.Европа била доволна от резултатите на последните избори. Сега като почнем да плащаме скъпо парно, ток и вода, а от тук всички стоки нагоре, да видим колко доволна ще е Европа.
42
13
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 45 еййй,Що да не може? Много е просто - щом бягат хора от домовете си, значи нещо с управлението куца. Едно време така бягахме от комунизма.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сатанистите на ЕС питал ли ги е Асад или Сирия,която стои зад него какво мислят по въпроса .
40
1
 
17
 
! Отговори
Те преди 7 години
Единствено народа на Сирия има право да решава.Малко ли беди докара ЕС на Сирия!?
39
3
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 44, факт,Що пък реши,че на шопа му е любима османската империя?
38
1
 
14
 
! Отговори
Еййй преди 7 години
Заради това си държание ЕС страда,не може да решаваш кой е диктатор и кой да е на властт в суверена страна!
37
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ShoppСветовната история не започва от любимата ти Османска империя!
36
2
 
13
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Е заради тая мантра:"Бъдещето на Сирия-без Асад" бъдещето на Европа е под въпрос!Покрай сирийските бежанци ни набутаха няколко милиона не.гра и всякакви тара.мбуки,а процесът продължава!Тия в Брюксел не разбират ли,че с бяла Европа се води война и то на унищожение?!Иначе в САЩ вече не се интересуват дали Асад ще падне,а вече подхождат прагматично-гледат да заграбят колкото се може повече от Сирия!
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам предвид древна цивилизация, Шопе-трамвай.
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абсолютно светска държава си беше Сирия. Два пъти съм била в Дамаск, по улиците забулено младо момиче не видях, от възрастните жени - да, но с забрадка, а не цялото лице. В Дамаск беше пълно с дискотеки, по улиците живот, търговия, усмихнати хора... Бащата на Асад и самият Асад държаха под контрол "Мюсюлмански братя", от които после се пръкна ИД. Жалко за хубавата държава, една от най-старите в света.
33
17
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И касапина Асад-чо и руските му касапски приятелчета ще вървят по дяв....
32
0
 
19
 
! Отговори
seira преди 7 години
КАКВА "ПОЗИЦИЯ" МОЖЕ ДА ИМА ЕС, АКО СИРИЙСКИЯ НАРОД СИ ИЗБЕРЕ АСАД ЗА ПРЕЗИДЕНТ?СЪДБАТА НА СИРИЯ Е В РЪЦЕТЕ НА СУВЕРЕНА - СИРИЙСКИЯ НАРОД!!!
31
20
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 7 години
Сирия била светска държава?Ко речи?Мюсулманска държава с диктатор мюсулманин който е на поста през целия си живот.където хората нямат права,а жените ги трепят с камъни на площадите?Това само един русофил с мозъчно сътресение от малак може да го измисли.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчоНе забравяй Иран, моля те.