ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад

Сирийците трябва да решат бъдещето на страната си
3 апр 2017 17:15, Анисия Иванова
126
ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад
Снимка: Reuters, архив

Външните министри на страните от Европейския съюз потвърдиха на днешната си среща в Люксембург позицията на ЕС, че сирийският президент Башар Асад не може да остане на власт след политическия преход, за който те призовават, предаде Франс прес.

В четвъртък САЩ признаха, че за тях оттеглянето на Асад вече не е приоритет и те търсят нова стратегия за уреждане на избухналия преди шест години конфликт в Сирия. Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли дори каза, че страната й по-скоро се фокусира върху желанието да работи с Турция и Русия за намиране на дългосрочно политическо решение в Сирия, отколкото върху съдбата на Асад.

"Запазваме досегашната си позиция, не смятам, че за Асад има бъдеще, макар че това трябва да реши сирийският народ", заяви холандският външен министър Берт Кундерс, пристигайки на заседанието в Люксембург.

В заключенията от месечната си среща министрите от 28-те страни в ЕС днес напомниха това, което заявиха и през октомври миналата година - че при сегашния режим траен мир в Сирия е невъзможен.

Необходим е истински политически преход. Франция и за миг не може да си представи, че в края на политическия процес, когато ще става въпрос за граденето на бъдеща Сирия, тази страна може да се управлява от Асад, отговорен за сегашното положение, за смъртта на над 300 000 души, за затворниците, измъчваните, за разрухата в страната, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

"След шест години и половина война изглежда абсолютно нереалистично да се мисли, че бъдеща Сирия ще представлява същото, което беше преди. Ясно е обаче, че това ще трябва да решат сирийците", обобщи върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Винаги сме казвали, че сирийците са тези, които трябва да решат кой да е техен президент, какво правителство да имат, и че няма смисъл да се решава въпроса за Асад в началото, тъй като това ще доведе до задънена улица", отбеляза германският външен министър Зигмар Габриел.

САЩ сега заемат по-реалистична позиция отпреди, като явно се отказват от призивите Башар Асад да се оттегли от власт, добави той.

Едно нещо обаче няма да стане - диктатор, извършил ужасяващи престъпления в района, да остане на поста си безнаказано, в името на съсредоточаването върху борбата срещу групировката "Ислямска държава". Това не може да бъде позицията на Европа, предупреди Габриел, пише БТА.

Трябва да има политически преход и онези, които го забравят, дълбоко се заблуждават, тъй като без политически процес никога няма да настъпи траен мир, включително пред терористичната заплаха в Сирия, подчерта френският външен министър.

В навечерието на международна конференция за хуманитарната помощ и възстановяването на Сирия в Брюксел 28-те призоваха всички страни да спазват договореното в казахстанската столица Астана примирие и приканват Русия, Турция и Иран да изпълнят поетите от тях ангажименти като гаранти на примирието, за да се осигури пълното му прилагане, се казва в приетите в Люксембург заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 32,Поне прочетете първото изречение на статията. Външните министри..... Не става въпрос за вътрешни за ЕС неща. После другото, тук си ги избираме абсолютно доброволно.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (24)Не съм съгласен, че е добре единствено за Русия. За Пиндостан видимо също е добре, след като Тръмпеско гръмогласно призовава и другите европейци да последват примера на Британия, което от своя страна силно разяри шефа на ЕК Жан-Клод, който в края на март се закани да поиска независимостта на Охайо и Тексас. Кучетата почнаха да се ръфат, а Путин си мълчи по въпроса.
27
0
 
17
 
! Отговори
България преди 7 години
Когато ЕС каже България без Доган, Борисов, Пеевски и цялата комунистическа крадлива шайка, тогава ще може да говори за Сирия.
26
0
 
11
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
някой вече обръща ли внимание на евродемократите, пазарлъка е , САщ, Русия, Турция. ....ЕС гледа по телевизията...
25
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 26,Що говориш глупости? Ние на времето как си гласувахме за бай Тошо? Щот много си го искахме ли?
24
12
 
1
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До 9,Този е очевидно руски ***. Вижте, че даже няма българската азбука на устройството си. Дотук добре, поредния политагитатор проповядващ "величието на братския съветски народ". Ок, него го разбирам. Не разбирам 22 та плюса и нито 1 минус. О неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин? Къде си Дяконе? Къде си Ботев? Къде си Алеко?
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС - не можем да оправим себе си, но даваме акъл на всички други.
22
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Гадорян,1. Още не са излезли. В процес на излизане са.2. На какво точно се кефиш. Няма нищо положително за България в това. Единствено е добре за Русия. Ти българин ли си или руснак? Най ми намирисваш на ***.
21
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами сами виждате Сирия с Асад до къде я докара.
20
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е ясно на коя Сирия, защото Запада и Турция я разделиха и направиха ИДИЛ за война срещу Асад.
19
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно декларация от плевнелиев. Който самият се смята за някъв фактор.
18
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сирия без Асад, ама Турция само с Ердоган, така ли само можело вие еврократуни смотани, лицемери нещастни.
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Международен военен Трибунал в Диарбекир Кюрдистан за всички ислямски военнопрестъпници.
16
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МИ ТО МАЙ ТОВА НЕ ЗАВИСИ ОТ ЕС?! къде се пъхат и те да се правят на мъже?
15
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бре! От кога гЕйС има юрисдикция над Сирия? Според мен руснаците и аятоласите ще решат какво да става там. Пък все си мисля, че за разлика от западните фурнаджийски лопати те няма да си изоставят съюзника, който беше нападнат и разръфан за да бъдат ударени косвено самите те.
14
3
 
20
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Как се кефя че ингилизите излязоха от ЕС хахаха
13
2
 
31
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Първо без асад няма сирия, значи еа казва светът без сирия, същото е като без сащ няма израел! Второ кой е ес че да дава акъл и поставя условия, аз пък казвам Европа няма шанс с ЕС!
12
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е да се види и проследи, че в момента "самотникът" на глобалната политическа карта всъщност се оказва самият ЕС. Политическите режими в света напаснаха интересно сходство, като се почне от Сирия, Русия, Китай, Турция, Иран, Филипините и тем подобни, и се стигне до естествен резултат във все още най-могъщата държава в света - САЩ, която се оказа достатъчно гъвкава и се намери някакъв правоприемник в лицето на Тръмп. В Европа обаче, особено в Западна, това не намира сериозен отзвук.
11
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нищо повече не говори за тоталната олигофрения на ЕС от това заглавие. Бъдещето на Сирия било без Асад, но народът трябвало да реши това. Ами ако народа на Сирия реши,че бъдещето на страната му е със Асад? Пак ли ще ги нападаме с войска или ще подкрепяме "демократичната опозиция"? И откъде на къде ЕС ще се меси в работите на Сирия. Това е явин неоколониализъм.
10
2
 
38
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Брюкселските лентяи не е лошо да си гледат европата в която вече ден не минава без да се лее кръв някъде и то благодарение на тях, а какво ще става в Сирия си проблем на хората там стига да не им се месят разни демократизатори.