ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад

Сирийците трябва да решат бъдещето на страната си
3 апр 2017 17:15, Анисия Иванова
126
ЕС категоричен: Бъдещето на Сирия – без Асад
Снимка: Reuters, архив

Външните министри на страните от Европейския съюз потвърдиха на днешната си среща в Люксембург позицията на ЕС, че сирийският президент Башар Асад не може да остане на власт след политическия преход, за който те призовават, предаде Франс прес.

В четвъртък САЩ признаха, че за тях оттеглянето на Асад вече не е приоритет и те търсят нова стратегия за уреждане на избухналия преди шест години конфликт в Сирия. Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли дори каза, че страната й по-скоро се фокусира върху желанието да работи с Турция и Русия за намиране на дългосрочно политическо решение в Сирия, отколкото върху съдбата на Асад.

"Запазваме досегашната си позиция, не смятам, че за Асад има бъдеще, макар че това трябва да реши сирийският народ", заяви холандският външен министър Берт Кундерс, пристигайки на заседанието в Люксембург.

В заключенията от месечната си среща министрите от 28-те страни в ЕС днес напомниха това, което заявиха и през октомври миналата година - че при сегашния режим траен мир в Сирия е невъзможен.

Необходим е истински политически преход. Франция и за миг не може да си представи, че в края на политическия процес, когато ще става въпрос за граденето на бъдеща Сирия, тази страна може да се управлява от Асад, отговорен за сегашното положение, за смъртта на над 300 000 души, за затворниците, измъчваните, за разрухата в страната, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро.

"След шест години и половина война изглежда абсолютно нереалистично да се мисли, че бъдеща Сирия ще представлява същото, което беше преди. Ясно е обаче, че това ще трябва да решат сирийците", обобщи върховният представител на ЕС за външаната политика и сигурността Федерика Могерини.

"Винаги сме казвали, че сирийците са тези, които трябва да решат кой да е техен президент, какво правителство да имат, и че няма смисъл да се решава въпроса за Асад в началото, тъй като това ще доведе до задънена улица", отбеляза германският външен министър Зигмар Габриел.

САЩ сега заемат по-реалистична позиция отпреди, като явно се отказват от призивите Башар Асад да се оттегли от власт, добави той.

Едно нещо обаче няма да стане - диктатор, извършил ужасяващи престъпления в района, да остане на поста си безнаказано, в името на съсредоточаването върху борбата срещу групировката "Ислямска държава". Това не може да бъде позицията на Европа, предупреди Габриел, пише БТА.

Трябва да има политически преход и онези, които го забравят, дълбоко се заблуждават, тъй като без политически процес никога няма да настъпи траен мир, включително пред терористичната заплаха в Сирия, подчерта френският външен министър.

В навечерието на международна конференция за хуманитарната помощ и възстановяването на Сирия в Брюксел 28-те призоваха всички страни да спазват договореното в казахстанската столица Астана примирие и приканват Русия, Турция и Иран да изпълнят поетите от тях ангажименти като гаранти на примирието, за да се осигури пълното му прилагане, се казва в приетите в Люксембург заключения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 7 години
Щом САЩ казват -- значи е закон. Да, ама не. Тия от ЕС да се събудят, а не да чакат команди от чичо Джон.
88
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма думата, защото загуби войната. Победителите орешават. Победителите са Русия и Сирия, които изгониха европейските ислямисти.
87
0
 
0
 
! Отговори
SS преди 7 години
Разбирай ако не стане нашето (мнението на ЕС) ще подпомагаме с всички сили всякакъв вид терорист, та дори и да е възможно в Сирия да се установи порядък.
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре че са пионките на ФАЩ от ЕС, че да казват кой може и кой не може да управлява. Не знам иначе как щях да се оправя с тази морална дилема.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми, добре. Ама ЕС изобщо никой не го брига за мнението му. Особено в последните месеци. Особено па за Сирия. Смешковци :))))
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад още по-категоричен:ЕС,какво беше това?
83
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Shopp 97Абе, ти да не си бил на Марс през 2011 година, когато глутницата на нагло-санксонците се нахвърлиха върху нещастната Сирия????????????? И добре, че се притекоха руснаците през септември 2015!!!! Тогава ония с църните чаршафи бяха на 20 километра от Дамаск и всички тия, дето се вайкат сега даваха срок за превземането му една седмица!!! Умник!
82
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те на това се вика евро-пски ценности и димУкрация!Тия в ролята на какъв го играят, че ще казват на една страна кой да я управлява?!
81
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещо не разбрах, тия пък какво си джафкат? Нещо някой да ги пита? Или пък нещо да зависи от тях? Да разрушават ги бива, видяхме го! Айде сега да си траят, докато големите чичковци оправят бардака след тях! "Призовават Русия, Иран и Турция".....ха-ха-ха.....Господи, не виждат ли колко са смешни!!!! Я по-добре престанете да продавате оръжия на терористите, а кой ще управлява Сирия НЕ Е ВАША РАБОТА!!!!
80
0
 
14
 
! Отговори
славянин преди 7 години
Атлантическите *** трябва веднъж завинаги да приемат, че не те ще решават кой да управлява дадена държава, това го решава народът на държавата, а не те!
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти какво искаш бе Бойко да командва ЕС ли хахахаха *** . Кой си ти на картата че искаш да командващ някой? Ти тука едни полицай и политици не можеш да командваш.
78
1
 
14
 
! Отговори
ДО 94 преди 7 години
Не се казва бензиноколонка краварю Русия е енергиен гигант не е като Турция да произвежда изгнили домати и да седи пред вратите на ЕС като изпъдено куче види се вие турците ако имахте петрол щяхте пак да си сееете тютюн.
77
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шопе, викаш руснаците ритнаха кошера на арабите, а американците нямат нищо общо. И като баш демократизатори се втурнаха да спасяват арабския свят от злия демон Путин.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Асад наследи престола с подкрепата и благословията на сирийските граждани, още помним тържестата по случай назначаването му за президент. Cега заради няколко недоволни студенти наркомани дето нещо написаха по стените Евролиберазите налагат диктатура и фашизъм над Сирия.
75
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сириец тетакова животно бема, както инема югославянин, и двете страни се пръкват след 1-та световна от остатъците на победените империи, напркатика Сирия и бивша Югославия са огледални страни, едната с християнско мнозинство разделено на две и значително мисолманско малцинство, Сирия пък обратното мисолманско мнозинство разделено на две основни общонсти и значително християнско малцинство, итова което се случва в Сирия рано или късно щеше да се случи
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия от ЕС командват и Боко тиквата и му диктуват как да си сформира кабинета дори направо му заповядват еврокомисарите ни да са жени и Боко тиквата праща жените като един слуга на Брюкселските си господари.
73
0
 
13
 
! Отговори
Лилит3 преди 7 години
Дори Асад да е най-големият диктататор, подобна позиция, неподкрепена с доказателства, ипредставена само от една гледна точка, е недопустима!Не вярвам в тази " новина".
72
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти да видиш. ...!!!!Ами ако сирийците пак си изберат Асад за президент, ко прайм бе другари брюкселски зелки. Или тогава ще изкарате целия сирийски народ за враг на евро.гейската ви ***. 448
71
2
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 7 години
Пълни глупости ги пишеш ти самия... повтаряй си но докато не обясниш откъде са се вели сирийците си оставаш един лъжец. И не намесвай турците с римляните, турците нямат нищо общо с Рим.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Путин им отговорил.Не сте познали Бъдеще на Сирия със Асад.