Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"

Милиони млади хора се интересуват от политика и се борят за своята Европа
3 апр 2017 21:57,
192
Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"
Снимка: Архив, Reuters

Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

"Най-щастливите хора на света живеят в … Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в … Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в … Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие."

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди – около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ – едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100 000 жители, в САЩ – 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това – ето още няколко изречения от анализа:

ЕС започва да черпи нови сили

"Дълго време мнозина охулваха ЕС като "проект на елитите". И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства."

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си "за" или "против" членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация "Бертелсман", публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС – преди Брекзита същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки, в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС – с пет процента повече, отколкото преди три години и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем: "Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза, икономиката във всички страни-членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за "склерозиралата Европа", която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя "осъществяване на икономически реформи". А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ."

В анализа, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт", се разказва още за успеха на проевропейското движение "Пулсът на Европа", за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес-прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало".

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
7
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 7 години
Или ше се присъединим към Евроазийския съюз с Таджикистан,Киргистан,Абогиристан.Всички дето ревете тук сте руски *** продали държавата си за няколко копейки.Едно време по комунизма някой ако само кажеше три думи против партията и съветския съюз изчезваше в лагерите,а сега са ви оставяли да ревете и да обиждате държавата и закона,и партията избрана от народа.Ама това е демокрацията,това е толеронтност,плиткоумни създания като вас да имат право да съществуват.Това е разликата-свободата.
51
1
 
4
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 7 години
Младите работили за своята Европа. И в България е така- вижте как младите (но и не само те) тичкат да гласуват за Строителя- Слънце, който ще ги въведе направо в 22 век. Освен това младите въобще не мързелуват, учат яко ("вишьо") и се развиват. Безработицата сред младите е по- малко дори от 30 %, ама то това е според разни недотам надежни изследвания, иначе не се знае колко е. И де що има някой наистина знаещ, можеш и искаш младеж- то той въобще няма никакво намерение да емигрира.Те така...
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никога България няма да бъде конкурентоспособна на европейските пазари, за това са нужни стотици милиарди инвестици за да ги настигнем. А и те не искат, Германия живее от износ на техника, Франция от износ на сеслкостопански продукти, произвеждат си много повече отколкото им е необходимо, трябват им пазари а не конкуренция, затова с парите от ЕС се строят балетни зали по селата вместо да се развиват производства и технолигии. България е предвидена като пазар и депо за евтини черноработници.
49
4
 
3
 
! Отговори
муспи преди 7 години
Демокрацията донесе следния парадокс: Говори се за ЕС, за света и даже за такива аутсайдери като Гърция и не се споменава думата евреи?! А те са 98% в правителствата на ЕС и света, а в Бългаярия 100% (*** и турци също са евреи - *** макар и бяла раса винаги са живяли на пособия като евреите, само че жалки, а турците са сбирщина от семитски племена).
48
0
 
5
 
! Отговори
Чълмъ бей преди 7 години
А Ербоздуган и кьопеците ще гледат ес през минарето, е имат едно успокоение - Ердо е изтипосал някакво копие на ЕС знамето само че червено, има го в долната статия. Пак е нещо, хахахахаха
47
3
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 7 години
И как ще си стъпиш на краката бе ентусиаст.Ще започнеш да конкурираш икономиките на другите европейски държави,ще направиш лева резервна валурта в МВФ,ще почнеш да произвеждаш машини,електроуреди,айфони.Ще модернизираш армията смногото пари които има държавата и ще направиш равностойна на армията на 80 милионна Турция.Къде ще изнасяш стока ако си извън ЕС.Какво ще изнасяш,домати за Русия,че ти само газа няма да можеш да си платиш.Всички млади хора ще почнат да бягат ако се случи това.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
10 години България в ЕС - демографската криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
45
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на ЕС без война върна свободата и демокрацията в половин Европа , отнета след ВСВ от Русия !Уникални хора с уникални постижения (h)
44
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква равнопоставеност немците са представени от 30 депутата ти си представен от 3 депутата във европарламента и то не се знае доколко са калинки ? На кой е нужен тоя европарламент държавите членки трябва да са представени от върховните си главнокомандващи. Сега - засега има тирания, диктатура и нерaвнопоставеност Меркел и Юнкер са диктатори и лицемери а *** както винаги угодливо си закрива икономиката и реакторите за да му се вижда все по-хубаво в ЕС.
43
3
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
Защо плащаме заплати на Европейските чиновници? Те се омотаха като пилета в кълчища в *** си толерантност и глупашкия си "мултикултурализъм". Е, тогава защо им плащаме заплатите? Би трябвало те да ни плащат, защото се оказахме чисто и просто по-умни от тях. Ако, разбира се, целта им не е да унищожат Европа, а да я запазят. Макар вече да става все по-ясно, че, всъщност, точно това им е целта.
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как няма да идат Англия колко години изнасяше диамантите на Африка сега избягаха като мишки от бръшнян чувал, другите да се оправят както могат. Hай-добре да си бием камшика и да си стъпваме на краката не да чакаме на подаяния и да се разпадне накрая туй недоразумение като ни остави в необрано лозе и дългова спирала.
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя халифат на евро-гейската бюрокрация още ли не се е сринал.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в българия младите ги няма, а старите не им пука че ги убиват бавно и мъчително.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей те това се казва "Последно издихание" :D
38
2
 
6
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 7 години
Така е добре написано като пожелание .Истината е че Лидерите на Европа Липсват , с изключение на Путин и Меркел , сега се очертава и Радев (Орбан е *** ) . Идеята на Младите е да не се позволи на Исляма да превземе Европа ТОЧКА
37
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп, ако си прибере аскера, баба Меркел трябва да обяви дата за референдум за присъединяване към РФ.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм за ЕС но съм твърдо против текущата емигрантска политика...
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ще правят с Нато-то? Тръмп иска 300 милиарда за охрана. Откъде толкова пари, пък тези си пеят весели песнички.
34
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Милиони млади миризливи хора от Африка и Азия ще изградят новия гейсъюз, пълен със СТРАНДЖИ.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам нищо против ЕС, но без агресивното натрапване на извращения, дивърсити, LGBTQ, родител 1 и 2, Кончити, равнопоставеност на религиите и прочие.