Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"

Милиони млади хора се интересуват от политика и се борят за своята Европа
3 апр 2017 21:57,
192
Евросъюзът отново набира сили, преживява "ново начало"
Снимка: Архив, Reuters

Европа се събужда! Под това заглавие германският седмичник "Ди Цайт" публикува обширен анализ за случващото се в днешния ЕС, който стига до един неочакван извод: европейският проект отново набира сили, включително и благодарение на милионите млади хора, които все по-интензивно се интересуват от политиката и се борят за "своята Европа". Авторите не без гордост цитират данни от допитвания и от различни статистики:

"Най-щастливите хора на света живеят в … Европа. Градовете с най-високо качество на живот се намират в … Европа. Най-доброто здравеопазване на света е в … Европа. Европейски са и мнозинството фирми на борсата. Дори по олимпийски шампиони Европа пак е на първо място. Само едно нещо ѝ липсва на Европа напоследък: самочувствие."

В анализа, с поглед към САЩ, се сравняват и редица други показатели. Така например 32% от гражданите в ЕС имат доверие на своите парламенти, докато в САЩ този процент е едва 9. На 100 000 души в ЕС се падат около 120 излежаващи наказание в затворите, в САЩ са 700 на всеки сто хиляди – около шест пъти повече. Държавите от ЕС отделят 87 милиарда долара за помощи за развитие, САЩ – едва 31 милиарда. На територията на ЕС се извършват 0,9 убийства на 100 000 жители, в САЩ – 4,7.

Авторите цитират и други много интересни цифри, но преди това – ето още няколко изречения от анализа:

ЕС започва да черпи нови сили

"Дълго време мнозина охулваха ЕС като "проект на елитите". И колкото повече растеше гневът срещу елитите, толкова по-остри ставаха и нападките срещу ЕС. Тъкмо от това уравнение засмукаха своята енергия популистите. Сега обаче по всичко личи, че Евросъюзът започва да черпи нови сили отдолу, от недрата си. В много държави подкрепата за ЕС нараства."

В анализа са посочени и доказателства за това твърдение. Ако трябва да дадат гласа си "за" или "против" членството на своята страна в ЕС, днес 70% от гражданите на ЕС биха подкрепили това членство, показва изследване на авторитетната фондация "Бертелсман", публикувано наскоро. През март 2016 г., преди референдума във Великобритания, този процент беше 65.

Още по-окуражаващо звучи отговорът на друг въпрос в допитването. 66 на сто от гражданите на ЕС съобщават, че техни приятели и колеги се изказват положително за ЕС – преди Брекзита същото твърдяха едва 47 на сто. Според едно представително изследване на Сдружението на германските банки, в момента 61% от германците имат много високо мнение за ЕС – с пет процента повече, отколкото преди три години и с цели 10% повече, отколкото преди 9 години. Близо две трети от германците смятат, че еврото се е доказало като обща валута.

По-нататък в обширната статия четем: "Но има още нещо ново и неочаквано: политическото пробуждане върви ръка за ръка с един изненадващ икономически подем. След дългата криза, икономиката във всички страни-членки на ЕС отново бележи ръст. Настроението на предприемачите се разведрява, бюджетните дефицити спадат, безработицата намалява. През последните четири години в ЕС са разкрити близо 5 милиона нови работни места. При това все повече трудови договори се подписват не само в икономически преуспяващата Германия, но и във Франция, в Ирландия, в Испания, че дори в изтерзаната от кризи Гърция.

Да, последствията от кризите не са преодолени изцяло и навсякъде, но приказките за "склерозиралата Европа", която изобщо не можела да се мери със САЩ или с Китай, нямат нищо общо с действителността. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OИСР) през последните години страни като Испания, Гърция, Португалия, Ирландия и Полша са водещи по показателя "осъществяване на икономически реформи". А през миналата година икономиката на държавите от еврозоната растеше по-бързо от тази на САЩ."

В анализа, над който са работили 9 журналисти от "Ди Цайт", се разказва още за успеха на проевропейското движение "Пулсът на Европа", за политическата ангажираност на все повече млади европейци и за отличните бизнес-прогнози, с които експертите насърчават Евросъюза. С други думи, констатират авторите на публикацията, в момента Европа преживява "ново начало".

(Дойче веле)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
1
 
! Отговори
Dedo преди 7 години
Коя Европа набира сили? Тая на две скорости ле? Дето източна европа ще стане гетото на западна..... *** нали идват избори и Шмеркел тряа печели елетрорат. Аре стига сте дрънкали глупости. Западняците отново ще си вържат гащите, а източноевропейците кучетата ги яли. Това ли е обединената европа. Събират се Оланд и Шмеркел, решават нещо, после правят среща на всички останали и казват тъй ще бъде, ако не следвате квото кажем си оставате отзад където впрочем винаги са ни виждали.
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е като демокрацията - може да не е идеалното, но за по-добър вариант за развитие на континента не се сещам!
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС не е червен кръст. То е идея за мир и взаимопомощ. От там на таттък всяка държава си има управление и народ да мисли и работи. Ние трябва сами да излезем от комунистическата каша и построим работеща държава и морални хора.
89
1
 
10
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 7 години
Нема "Рай" на Земята. Само слабоyмните разсъждават в черно-бело. ЕС може да не е идеален, може да не е съвършен, но е по-доброто от САЩ, Турция, Русия, Китай. ЕС е единственото спасение на европейските икономики в наложената ни глобална конкуренция. Бъдещето на ЕС е преминаване към Федерация. А бъдещето на Русия е в ЕС, ако междувременно не стане суровинен придатък на Китай.
88
1
 
17
 
! Отговори
BGR преди 7 години
Хубава новина. С всичките им недостатъци ЕС е една красива и много успешна идея за която всички трябва да се борим. За България няма друга алтернатива, мястото ни е в обединена Европа както са казали строителите на модерна България преди повече от 100 години - Левски и Ботев.
87
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
сега започвам да разбирам какво е да си живял през комунизма с тези лозунги за наивници... на ЕС само това им остана , за да забави неизбежното.. те ако си кажат кво им е реалното положение и перспективи, до утре всички ще поискат да напуснат съюза....освен нас ,разбира се хах
86
3
 
9
 
! Отговори
one преди 7 години
много добра статияда Европа не е раят- за хейтъритено е по-доброто място за живеене
85
4
 
15
 
! Отговори
Проевропеец преди 7 години
Европа си е Европа! Който неще Европа да вьри при рашките или с ингилизите в Шириланка!
84
6
 
18
 
! Отговори
луд на танк преди 7 години
Милиони млади българи се "борят" за България... като бягат от Родината. България не е София. Провинцията прилича на земя преминала през военни действия. Сърбия води няколко войни и пак са горе-долу на нашия хал, а на нас, българите, враг не ни трябва. Новоизлюпените олигарси и техните подопечни грантаджии, които тролят в нета "как цветущо живеят сега българите", не могат да прикрият истината на жалката картинка, в която се превърна сиганизираща се и турцизираща се България... ФАКТ !
83
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цели девет журналисти от Ди Цайт се събрали за да преработят серия от статии излезли също през април, обаче в 1945 г. Същите думи, същия приповдигнат и патос, същата лъжлива пропаганда пред лицето на неминуемия крах. "Пробуждане", "млади хора интересуващи се от политика". Така са говорели в Германия през 1945 г. Само месец преди Германия безусловно да капитулира. Защитавана от млади хора - юноши и деца, изпратени като пушечно месо с по един фауст патрон. Сега сме 2017 г. но ситуацията е същата!
82
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха-ха, умрелият кон е СССР. Колко пъти да казваме, че всички се бутат в Европа, а не в Рашъ.
81
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Умрял кон не рита!
80
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки, който не иска да живее в ЕС може да отиде в Русия. Въприсът е колко време ще издържи. Депардийо след като изтрезня моментално избяга и се спря чак в Белгия.
79
1
 
19
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Аз съм доста доволен от Европа и САЩ. За Русия не мога да кажа нищо, защото не ме пускат да видя как е. Без приглашение не дават виза. Не че съм се залетял натам се. :)
78
4
 
12
 
! Отговори
до 162 хахаха преди 7 години
Европа е била най-доброто място за живеене и преди да бъде създаден ЕС.Факт !......................Не съм сигурна, мисля че има и други хубави места в света. Но България и преди и сега си е било лошо място за живеене . Факт. Макар и в Европа. А дали сме Европа?! А дали е в ?!
77
8
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Европа е била най-доброто място за живеене и преди да бъде създаден ЕС.Факт !
76
1
 
5
 
! Отговори
до Трак преди 7 години
Продължаваш да ми оправяш настроението. Със сигурност нито си свободен нито богат още по-малко интелигентен което е очеизвадно...много ти личи
75
8
 
7
 
! Отговори
Новото начало преди 7 години
На мен ми прилича по-скоро на началото на края
74
0
 
6
 
! Отговори
до Трак преди 7 години
Почваш да ми оправяш настроението рано сутрин. Успяваш успешно да размееш всички тук:)
73
8
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Да събудиш мъртвец ? ...Трудна работа !Виж агонията може да бъде продължавана с години. Медийната машина на Новия световен ред си върши добре работата и промива успешно мозъците на младите, внушавайки им нов живот на един умиращ проект.Още една разлика между Новия световен ред и социализма - вторият си отиде без продължителна агония и набързо.Докато по всичко личи, че НСР ще бъде реанимиран до последно, възкресявайки мъртвородените му рожби като Европейския съюз ...За наша сметка.