Протести в Еквадор заради резултатите от президентските избори

Хиляди излязоха по призива на опозиционния кандидат Гилермо Ласо
3 апр 2017 10:23, Елка Василева
5
Протести в Еквадор заради резултатите от президентските избори
Снимка: Reuters

Хиляди привърженици на опозиционния кандидат за президент на Еквадор Гилермо Ласо откликнаха на призива му и излязоха на улиците на столицата Кито и други градове, за да протестират срещу резултатите от произведения вчера втори тур на президентските избори.

С викове "Измама!" те събориха металните заграждения и почти успяха да стигнат до входа на сградата на централната избирателна комисия в Кито, преди да бъдат отблъснати от полицията. Стълкновения имаше и пред сградата на комисията в Гуаякил.

Още по темата

Привържениците на кандидата на левите управляващи Ленин Морено празнуваха изборната му победа и обвиниха опонентите си, че се опитват да отрекат резултата от балотажа.

При преброени близо 96 от гласовете Морено печели с 51,11 на сто, а Ласо получава 48,89 процента. Той заяви, че е жертва на изборни измами, че според някои екзитполове той има преднина от 6 процентни пункта и че ще оспорва резултатите във всичките 24 еквадорски провинции.

По-рано избирателната комисия обяви, че изборите е спечелил Ленин Морено. Той е кандидат на управляваща коалиция Съюз ПАИС и бе избран да се бори за президентския пост от сегашния президент Рафаел Кореа. На първия кръг Морено получи 39,36 на сто и съвсем малко не му достигна да получи 40 на сто при десетпроцентова преднина, за да спечели веднага. Съперникът му Ласо на първия тур бе подкрепен от 28,9 процента от гласувалите.

Президентските избори в Еквадор се следят внимателно по света, защото могат да се отразят на съдбата на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, тъй като Ласо се зарече, че ще го изгони от еквадорското посолство в Лондон, ако спечели балотажа. Асандж се укрива в еквадорското посолство в Лондон от юни 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЗапознатЗапознат си на кукуво лято.... Фамилията им не я разгонват управляващите им, а чужди интереси, които искат да ги подчинят.
3
2
 
1
 
! Отговори
Запознат преди 7 години
До Анонимен-2;Еквадор е следващата гладна Куба и Венецуела. И тоя Ленин ще им разгони фамилията
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На първи тур да си с 30% по-малко гласове и да претендираш че си спечелил и да призоваваш към безредици - само ЦРУ *** го може тва...
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ си пусна копоите. Чакаме мистериозни снайперисти да почнат да стрелят по "мирните протестиращи" и ситуацията да отиде в ***...