В Будапеща хиляди подкрепиха университет, финансиран от Сорос

Висшето училище е създадено и финансирано от Джордж Сорос
3 апр 2017 09:52, Елка Василева
28
В Будапеща хиляди подкрепиха университет, финансиран от Сорос
Снимка: Reuters

Хиляди унгарци и чуждестранни студенти, преподаватели и граждани се събраха в неделя в Будапеща, за да изразят подкрепа за Централноевропейски университет (ЦЕУ) и да поискат правителството да оттегли законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария, предаде Ройтерс.

ЦЕУ е основан през 1991 г. и финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос, напомня Асошиейтед прес.

Протестното шествие премина от университета "Корвинус" до Централноевропейския университет, след което тръгна към парламента. Протестиращите казват, че законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Парламентът ще обсъжда законопроекта тази седмица.

Премиерът Виктор Орбан, който е силно критичен към либералните граждански организации, финансирани от Сорос, заяви в петък, че ЦЕУ е нарушил изискванията за издаване на дипломи. ЦЕУ отхвърли тези обвинения и заяви, че действал законосъобразно.

Орбан смята Сорос за идеологически противник, чийто идеал за отворено общество е в разрез с усилията му да превърне Унгария в "нелиберална държава", посочва АП.

Година преди парламентарните избори през 2018 г. Орбан вдига залозите в битката срещу гражданските организации, финансирани от Сорос, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът, внесен в парламента от правителството, определя редица нови изисквания за дейността на чуждестранните университети и това може да принуди ЦЕУ да се изтегли от Унгария. Едно от изискванията е чуждите университети да имат кампуси и в Будапеща, и в страната на произход. ЦЕУ, който има дейност само в Будапеща, е единственото международно висше учебно заведение, което няма клонове другаде. Университетът заяви, че законопроектът е заплаха за академичната свобода.

Унгарски учени и преподавателски организации, както и над 500 видни световни учени, включително 17 лауреати на Нобелова награда, изразиха подкрепа за ЦЕУ и го нарекоха влиятелен център на мисловността в Унгария.

Държавният департамент на САЩ заяви в петък, че ЦЕУ е първокласна академична институция, която осигурява високо качество на образованието и възпитава критично мислене и призова унгарското правителство да се въздържа от законодателни действия, които биха изложили на опасност дейността на ЦЕУ или неговата независимост.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
ас преди 7 години
ей някой наля мнооого пара обаче
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В България също има много хора,политолози,социолози,журналисти университетски преподаватели,които вземат огромни суми от Сорос за да манипулират общественото мнение.Именно НПО тата на Сорос докараха милиони камилари и козари ислямисти и африканци в Европа.Идеите му за смесване на расите са добре познати.
17
1
 
6
 
! Отговори
Кофа лой от Ахелой преди 7 години
Мисли ти, нали си много умен и красив. Как да накараш хората да повярват че черното е бяло. В миналото се срещаха баллъци които ви се връзваха на жидските номерца, ама сега както пее Издислав - all the fools sailed away.....Ще останеш без надница днес, мислителю, заради некачествената ти и неуспешна пропаганда.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви диктатори те гонят в "демократичния, натовски, съвършен, безупречен и райски" ЕС бе, ааллллааааанкооооллллууууууу? Нали там всичко е идеално и по улиците тече мед и масло. Кви диктатори бълнуваш, кви пет форинта, пардон за теб са шекели.
15
2
 
8
 
! Отговори
Кофа лой от Ахелой преди 7 години
Щото това което извършва Соросс се нарича Просветление и Ренесанс. Ама на Сатаната.
14
2
 
8
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Много важно, а тия които подкрепят закона са милиони унгарци...
13
2
 
10
 
! Отговори
Продажен ром преди 7 години
Напишете по колко плаща на час за участие в протеста дъртия рептил. Ако си струва да отида и аз да изкарам некой форинт и после да го изхарча с някоя маджарка. Аз съм умен и красив. Купуването и продаването на гласове е престъпление, но щом го прави нашето "правилният" юдей - тогава вече е филантропия, разбрш ли ;-)
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като ги гледам на картинката - стотици са, ама чак пък хиляди.Че той Сорос богат, богат, ама и той гледа да плати по-малко.
11
1
 
1
 
! Отговори
г 2 преди 7 години
Имам предвид Орбан .
10
1
 
3
 
! Отговори
г преди 7 години
Яко пипа Сорос,а Бойко само се снима с него ,но никога няма да закрие НБУ.Не му стиска.......
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
очаквайте следваща стъпка цветна революция , мъчат се да разпалят на всякъде конфликти където не ги искат , цветните революции започват с думата демокрация която в на днешно време означава едър окупаторски капитализъм , и който не е с тях го изкарват че е диктатор и прочие
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днесоросоидите с поредната фалшива новина. Никой не ви иска бок.луци!
7
8
 
8
 
! Отговори
Уха преди 7 години
До Анонимен 6: "на бас че са биле не по вече от 1 000 / 1 500 човека а пишат хиляди , а другите 6 милиона дето са против не се пише за тях"Аз контрапротест не видях - не ми стана ясно ти как преброи, че другите, които били против са 6 млн.Орбан го е страх да не му избягат прогресивните унгарци, но вместо да им създаде условия да останат, той им поставя пречки по пътя им към щастието. Опитът ни от времето на соца показва, че този подход не работи.
6
9
 
3
 
! Отговори
Щит преди 7 години
Явно различните от неговата гледни точки са трън в очите на Орбан.
5
17
 
2
 
! Отговори
Аз не съм комунист.. преди 7 години
Орбан като не иска "сopocoиди" защо го е страх, че дипломите им се признават в САЩ?Ако в Унгария положението беше много добре, хората нямаше да искат всячески да я напуснат. Същото се отнася и за България. Истината е, че "светлото бъдеще" на комунистите се превърна в мрачно настояще.
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на бас че са биле не по вече от 1 000 / 1 500 човека а пишат хиляди , а другите 6 милиона дето са против не се пише за тях
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ски наистима се цензурира а в статията се говори за Джорд Сорос и привържениците му са СоroSoиди ак стига ве
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха думата *** се цензурирала ахахахайайаха лелеле
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мммм идеална тема за коментари много се кефя да чета такива сяКат почнат едните били *** другите комунисти смех ама е забавно се чете