Брюксел към евросемейството: Спрете да биете по Брюксел!

Социалисти и зелени зоват ЕНП да изключи Виктор Орбан
4 апр 2017 21:36,
114
Брюксел към евросемейството: Спрете да биете по Брюксел!
Виктор Орбан. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия призова днес да се спрат атаките срещу Брюксел от страна на страните членки.

"Няма такова нещо като институции срещу столици. Институциите са създадени от страните членки. Разделянето им не е нито полезно, нито е истинско", заяви говорител на Европейската комисия.

Той припомни призивите на шефа на Комисията Жан-Клод Юнкер пред конгреса на ЕНП миналата седмица, че "убедените европейци трябва да престанат да използват Брюксел като оръжие за вътрешна употреба" и че "истинският патриотизъм не включва противопоставянето едни на други в ЕС".

Повод за коментарите на Брюксел е националното допитване "Да спрем Брюксел", което правителството на Виктор Орбан стартира в петък.

То включва 6 въпроса, свързани с националните и европейските компетенции по отношение на миграцията, социална политика, данъчното облагане и енергийните цени. От унгарците се иска да вземат страната на Будапеща или на Брюксел по това кой да има право да взема решенията по тях. Според изхода от допитването унгарското правителство смята да подготви съответните закони.

Допитването се разпространява по пощата и е придружено от писмо от Орбан, в което той призовава унгарците да застанат на страната на националната независимост и да попълнят въпросника, така че да подкрепят "битката на правителството с погрешните предложения от страна на Брюксел". Унгарците трябва да отговорят на въпросите до 20 май.

Националното допитване идва на фона на зачестили критики към правителството на Орбан по повод поправки за миграцията, които предвиждат всички имигранти, включително непълнолетните, да бъдат задържани в закрити лагери край границата, който беше приет наскоро. Както и към подготвяните промени в закона за висшето образование, които ще доведат до закриването на Централноевропейския университет в Будапеща.

"Идеята, че Брюксел казва едно, а столиците – друго, не бива да се случва. Това е политически въпрос, не юридически", каза говорител на Еврокомисията.

Той обаче не можа да отговори кога Брюксел ще разгледа последните действия на Орбан, като се ограничи единствено с коментар, че сега се анализира дали миграционният закон съответства на европейското право. За началото на анализа на закона срещу Централноевропейския университет трябвало да се изчака той да бъде приет от унгарския парламент. По отношение на допитването "Да спрем Брюксел" говорителят заяви, че е работа на националните власти какви инициативи предприемат по отношение на гражданите си.

Юнкер и Орбан членуват в едно и също политическо семейство – ЕНП.

Европейският парламент не е така миролюбив и ще дебатира положението в Унгария след Великден. Още отсега обаче социалистите и зелените призоваха ЕНП да изключи партията на Виктор Орбан - Фидес от редиците си. Според тях тактиката да го държат вътре и така да му влияят не работи.

Според съпредседателката на зелените Ска Келер въпросите на допитването са тенденциозно редактирани така, че настройват срещу Брюксел. Зелените искат Еврокомисията да започне срещу Унгария процедура за върховенството на закона, каквато се води срещу Полша и която може да приключи с отнемане на правото на участие в гласуването на европейските решения.

"ЕНП трябва да си изяснят какво защитават - основните права и демокрацията или просто политическите си приятели", заяви Келер.

Социалистите са най-вече възмутени от евентуалното затваряне на университета в Будапеща.

"Безобразие е, че Фидес и Орбан са все още са членове на семейството на ЕНП. Чудя се какво още трябва да се случи в Унгария, преди някой в ​​групата на ЕНП да се събуди и да намери смелост да каже нещо за тревожната ситуация в Унгария", заяви шефът на социалистите в Европарламента Джани Питела.

Досега ЕНП не е коментирала призивите за изключването на Орбан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: УнгарияВиктор ОрбанЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари