Камикадзе от Централна Азия се е взривил в метрото в Санкт Петербург

Жертвите от терористичния акт са вече 14
Обновена: 4 апр 2017 09:41 | 4 апр 2017 09:07, Елка Василева
122

Снимка: Reuters

По предварителна информация взривното устройство в метрото в Санкт Петербург е било активирано от терорист-самоубиец, съобщи ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи.

"Съдейки по характера на телесните повреди, е действал камикадзе. Взривното устройство е било прикрепено към тялото му или се е намирало в раница, или той го е държал в ръце, но на нивото на корема. За това свидетелства и фактът, че всички, които са били наблизо, имат наранявания точно в коремната област", каза източникът.

Още по темата

На мястото на взрива са открити много части от тленните останки на загиналите, не само на предполагаемия терорист.

"Неговата личност е предварително установена. Той е от Централна Азия и е имал връзки със сирийските бунтовници", съобщиха от правоохранителните органи.

Терористичният акт е бил извършен най-вероятно от роден в Киргизстан гражданин на Русия. Това съобщи от своя страна Интерфакс, като се позова на спецслужбите на Киргизстан.

Говорител на киргизстанските служби за сигурност заяви пред Франс прес, че предполагаемият извършител на самоубийствения атентат е роденият през 1995 г. киргизстанец Акбаржон Джалилов. Той е бил родом от южния киргизстански град Ош и вероятно е получил руско гражданство.

Съгласно първите заключения терористът-самоубиец е стоял близо до вратите, към средата на вагона. "В центъра на вагона е намерена неговата ръка с кабели, които са изпратени за експертиза", каза източникът на ТАСС.

Източникът добави, че взривното устройство, активирано в метрото в Санкт Петербург, е било аналогично на онова, обезвредено на метростанцията "Площад востания". По думите му мощността на самоделното взривно устройство е била 200-300 г тротилов еквивалент. Бомбата е била пълна с поразяващи елементи – сачми и гайки.

Няма българи сред загиналите в атаката в руското метро, потвърди за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR управляващият генералното консулство на България в Санкт Петербург Светлозар Панов.

"Това, което ние знаем от Министерството на извънредните ситуации, е, че има потвърдени 14 загинали души. Двама са в много тежко състояние. Заради следствените действия имената ще бъдат обявени официално до края на деня или утре сутрин", съобщи Панов.

"Засилени са мерките за сигурност в града, има определено успокоение от вчера на обстановката. Училищата и университетите работят при засилен режим на контрол, но не са преустановили своята работа", каза консулът.

Санкт Петербург е в тридневен траур в памет на загиналите.

Според източник на вестник "Комерсант" руските спецслужби са знаели за подготовката на терористичния акт в Санкт Петербург, но информацията им не е била пълна. Тя е била дадена от руснак, сътрудничил с "Ислямска държава" и задържан след връщането си от Сирия. Този човек заемал по-ниска степен в йерархията на бунтовниците, затова е познавал някои от участниците в изпратената в Русия диверсионна група. Той поддържал връзка с тях само по телефона. Спецслужбите обаче не разкрили цялата мрежа – опитните емисари на "Ислямска държава" прибягвали до мобилните телефони рядко, като всичките им разговори се ограничавали до кратки фрази, в които нямало имена, време и място на срещите.

След взрива в метрото телефонните номера са били блокирани и вторият потенциален извършител, останал без връзка, вероятно се е отказал да извърши планираното и просто оставил чантата. Засега това са само предварителни информации, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
3
 
! Отговори
Кой какъв е ? преди 7 години
Миналата година излезе доклад за генетичната картина на руснаците, поръчана от Руската Академия на Науката - има го и на български.Скандинавци са, това се доказа, макар да се прикриваше толкова години, затова спряха да говорят за Славянски братя и заговориха за Православни братя.
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Атентати в Русия винаги е имало,последните бяха преди седмици в Чечня.През 2014 два във Волгоград
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се забранят Новини на руски в България вкл: тв , радио и вестници
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като гледам интервюто с Путин колко е спокоен , все едно няма нишо , айде сега не ни баламосвайте с FAKE NEWS
58
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото посееш, това ще пожънешСега им се връща за убийсттвата на майки с деца в Сирия...
57
1
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 7 години
Още науката не е открила чрез кръвен тест да определи към кой народ принадлежи човек.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам какви ги мислите, но същото може да се случи и във всяка една друга държава в Европа, примерно в България. Някой от "най-мирната религия", отива в Сирия или Ирак, получава съответното обучение, връща се в България и може да стане както в Санкт Петербург. После някакви други *** ще пишат за нас - той си е техен.
55
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бъркат Руското Робство с Османското , едното все оше съществува и то в 21 век.
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как така като започнаха протестите в Русия и хоп атентат! Чудни работи
53
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руски Републики , да ви е Честито Руското нашествие
52
3
 
6
 
! Отговори
1 преди 7 години
Този терорист коя ли религия е изповядвал ?
51
1
 
9
 
! Отговори
до 46 преди 7 години
Еми то Киргистан си е свободен,само че се пита ,какво правят 5млн. емигранти/не руски граждани/ от държавите от Централна Азия , търсещи препитание в Русия,след като я мразят ,да си стоят в Киргистан,Таджикистан,Узбекистан
50
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците имат друг Ген , направи си ДНК-Експертиза за Ген и тогава да говорим ами никоий няма да го направи от страх
49
13
 
4
 
! Отговори
Не сме братя преди 7 години
Руснаците са скандинавци, алкохолици, тормозят всички.Не сме братя.Путин поръча взривовете - сам избива своите.Не сме братя с такива!
48
4
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Който не е рус и синеок го съветвам да си стяга багажа от там.
47
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
То понеже на Запад изобщо няма терористични атентати ... Сега евроатлантическите псих.опати се разквичаха от удоволствие.Изчакайте малко ! ...Да направим залог къде ще е следващия подобен атентат. Аз казвам, че отвъд Берлинската стена .. отново.
46
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските Републики ще им го върнат тъпкано за Руското Робство , така им се пада
45
5
 
14
 
! Отговори
М преди 7 години
Скърбим заедно с братята руси. Поклон пред паметта на невинните жертви!
44
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боярищник - това е масов убиец в Русия, но никой не го спира.
43
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да чете руски новини да си заминава в Русия , айде марш там