Камикадзе от Централна Азия се е взривил в метрото в Санкт Петербург

Жертвите от терористичния акт са вече 14
Обновена: 4 апр 2017 09:41 | 4 апр 2017 09:07, Елка Василева
122

Снимка: Reuters

По предварителна информация взривното устройство в метрото в Санкт Петербург е било активирано от терорист-самоубиец, съобщи ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи.

"Съдейки по характера на телесните повреди, е действал камикадзе. Взривното устройство е било прикрепено към тялото му или се е намирало в раница, или той го е държал в ръце, но на нивото на корема. За това свидетелства и фактът, че всички, които са били наблизо, имат наранявания точно в коремната област", каза източникът.

Още по темата

На мястото на взрива са открити много части от тленните останки на загиналите, не само на предполагаемия терорист.

"Неговата личност е предварително установена. Той е от Централна Азия и е имал връзки със сирийските бунтовници", съобщиха от правоохранителните органи.

Терористичният акт е бил извършен най-вероятно от роден в Киргизстан гражданин на Русия. Това съобщи от своя страна Интерфакс, като се позова на спецслужбите на Киргизстан.

Говорител на киргизстанските служби за сигурност заяви пред Франс прес, че предполагаемият извършител на самоубийствения атентат е роденият през 1995 г. киргизстанец Акбаржон Джалилов. Той е бил родом от южния киргизстански град Ош и вероятно е получил руско гражданство.

Съгласно първите заключения терористът-самоубиец е стоял близо до вратите, към средата на вагона. "В центъра на вагона е намерена неговата ръка с кабели, които са изпратени за експертиза", каза източникът на ТАСС.

Източникът добави, че взривното устройство, активирано в метрото в Санкт Петербург, е било аналогично на онова, обезвредено на метростанцията "Площад востания". По думите му мощността на самоделното взривно устройство е била 200-300 г тротилов еквивалент. Бомбата е била пълна с поразяващи елементи – сачми и гайки.

Няма българи сред загиналите в атаката в руското метро, потвърди за "България сутрин" по Bulgaria ON AIR управляващият генералното консулство на България в Санкт Петербург Светлозар Панов.

"Това, което ние знаем от Министерството на извънредните ситуации, е, че има потвърдени 14 загинали души. Двама са в много тежко състояние. Заради следствените действия имената ще бъдат обявени официално до края на деня или утре сутрин", съобщи Панов.

"Засилени са мерките за сигурност в града, има определено успокоение от вчера на обстановката. Училищата и университетите работят при засилен режим на контрол, но не са преустановили своята работа", каза консулът.

Санкт Петербург е в тридневен траур в памет на загиналите.

Според източник на вестник "Комерсант" руските спецслужби са знаели за подготовката на терористичния акт в Санкт Петербург, но информацията им не е била пълна. Тя е била дадена от руснак, сътрудничил с "Ислямска държава" и задържан след връщането си от Сирия. Този човек заемал по-ниска степен в йерархията на бунтовниците, затова е познавал някои от участниците в изпратената в Русия диверсионна група. Той поддържал връзка с тях само по телефона. Спецслужбите обаче не разкрили цялата мрежа – опитните емисари на "Ислямска държава" прибягвали до мобилните телефони рядко, като всичките им разговори се ограничавали до кратки фрази, в които нямало имена, време и място на срещите.

След взрива в метрото телефонните номера са били блокирани и вторият потенциален извършител, останал без връзка, вероятно се е отказал да извърши планираното и просто оставил чантата. Засега това са само предварителни информации, пише изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
3
 
! Отговори
до 112 от 110 преди 7 години
Разбира се , че е така,просто ,казвам обратното да се сетят,какво беше при любимеца на Запада пияндето Елцин,който ,ако беше останал още на власт Русия да се е разпаднала и държавиците на нейно място щяха да бъдат управлявани от олигарси и ислямисти подчинени на Запада.Лидера на Чеченците Джохар Дудаев беше приет в Белия дом от Дж.Буш .
101
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня ,където изби хора в бар в Истанбул ,на Нова Година ,не беше ли от Киргистан?Явно това племе черни киргизи ,не заслужава ,да има държава.
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено е ,че Путин е виновен ,преди да дойде на власт, Русия беше много спокойно място за живеене ,особено в Чечения.
99
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига петнихте японската дума за тези диваци.
98
3
 
0
 
! Отговори
аааа преди 7 години
"Камикадзе", от централна "Азия" Абе вие луди ли сте, вече думите не значат ли това което значат. Изкарахте го японец едва ли не. Верно е малко дръпнат в очите, но си е мюсулманин, Тези страни са били будистки преди да ги завладее исляма. думата "Камикадзе" принадлежи на будистка Япония и нямате прево да я използвате гадове либерасти.
97
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
иван костов е виновен
96
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накакъв глуппак тука се радва че кара Тойота Авензис и че пие уиски. Същия тоя креттенн си мисли че е добре и че това е някакъв добър стандарт. Всъщност това е стандартът на средния московчанин, но руснаците за разлика от нашия галошш не считат това за върха на сладоледа. За тях това е средно достижение. А нашия путььо си мисли че е хванал бога за рога. Тъпакко, я погледни автомобилния трафик в Москва от някоя уеб камера и кажи на аудиторията колко лади и колко тойото виждаш, шмуугльо.
95
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Пютен да му пюткаш на лангата.
94
5
 
3
 
! Отговори
КГБ: НЕ БЯХМЕ НИЕ! преди 7 години
КОЛКО УДОБНО ЗА ПЮТЕН!!! БОМБАТА ГРЪМНА И БЕШЕ ОТКЛОНЕНО ВНИМАНИЕТО ОТ ПЮТЕН!!!НЕМЦОВ БЕШЕ УБИТ И БЕШЕ ОТКЛОНЕНО ВНИМАНИЕТО ОТ ПЮТЕН!!!!---------ВСЕ НЕЩО СТАВА КОГАТО ПЮТЕН ГО ПОДГОНЯТ ВСЕ ДА СЕ СПАСИ ТАЯ МИШКА
93
1
 
1
 
! Отговори
До Василев 73 преди 7 години
Като чета писаниците ти, дори не мога да си представя що за човек си! Трябва да си в пъти по- лош от образите, които си надраскал.Е, що за чудо ще си ти?... За момент ми се прииска да те зърна на живо какво представляваш
92
1
 
1
 
! Отговори
до: 88 преди 7 години
Президента на Мозамбик е виновен , колко си зле в главата
91
2
 
0
 
! Отговори
кротко с коментари преди 7 години
Надо очень осторожно.. ОБично те которие делают подобние ждут наглие медииние манипулации.ползуют отработеная методика за зомби обсебване на жертви и монтаж на устройства с цел медийна истерия..тот которой взорван обично не виноват..
90
8
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До БобиТози който трябва да поеме отговорността си стои в Кремъл и си пие чая.
89
4
 
4
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
''На война - като на война'' Вчера в Алепо, днес в С. Петербург, утре и в други градове.
88
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 7 години
ее у сека статия отдоле 1/1 цитати от фишките за мигрантите и "хохлите" . даже не си играят да превеждат за сланина и копрец, направо копипаста. да си купите свещи с мангизите от хонорарите, мишки.
87
2
 
1
 
! Отговори
Еснафско ковьорче преди 7 години
До Далеч от РусияНаправо лика прилика с героя на Чудомир. Само че тогава не е имало Уиз Ер, например, рая на преуспелите маси, а само трамвая за Княжево! Ха! И никакво съчувстве, за нищо и никой, еснафлъка напред!
86
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 7 години
До Далеч от РусияКато ти е толкова добър живота насън що се будиш да четеш тия изпаднали сайтове?
85
12
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 7 години
До АнонименБог да прости загиналите мирни руснаци в взривения самолет и метрото. Питам - кой носи отговорност за смъртта на тези хора? Кой бомбардира Алепо? Ще се извини ли Путин на близките на загиналите и ранените? Ще подаде ли оставка?
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Акбаржон Джалилов"..хасан лайнилов,халил дрисливов,ахмед ***..нгалов-и така до безкрай!Европейците продължават да натискат да ги приемаме,те продължават да ги избиват-Е НЯМА ТАКОВА НЕЩО В ИСТОРИЯТА!!Да си поканиш врага,да го храниш(без да работи),а изро..ди.те продължават да избиват обикновенните хора,които ги хранят!!НЯМА ТАКАВА ГЛУПОСТ! (АКО Е ГЛУПОСТ!?!?!?)
83
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едни други се избиват там , после Руски Републики били