Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?

Западен печат: Действията на Москва в Сирия може да са допринесли
4 апр 2017 10:23, Елка Василева
89
Кой от враговете на Русия е отговорен за касапницата?
Снимка: БТА

Русия има много неприятели, но действията й в Сирия можа да са допринесли за случилото се в Санкт Петербург, пише британският в. "Индипендънт" след вчерашната експлозия в метрото на втория по големина руски град.

Едва ли има съмнение, че станалото е терористичен акт. Групировката "Ислямска държава" със сигурност ще претендира за отговорността за атаката, както прави обикновено при всички подобни зверства.

За момента обаче остава неясно кой от многобройните врагове на Русия е отговорен за касапницата.

Много ислямисти от Кавказ са се включили в кървавата гражданска война в Сирия. Заплахата те да се върнат, за да извършват атаки в Русия, беше една от изтъкнатите от руския президент Путин причини за руската военна намеса в сирийския конфликт преди две години, припомня вестникът.

Още по темата

Русия е обвинявана и в тайни смъртоносни акции срещу ислямистите. Поредица убийства бяха извършени по сирийската граница, в Турция. Жертвите бяха мъже от съветската някога Централна Азия - чеченци, узбеки и таджики. Техните общности обвиниха Москва, че е организирала убийствата. ИД и сирийският съюзник на Ал Кайда "Джебхат ан Нусра" нееднократно са заявявали, че ще започнат джихад срещу Русия, но те вероятно не са единствените, които отправят подобни заплахи, допълва всекидневникът.

До момента никой не е поел отговорност за атаката и интернет изобилства от различни теории. Повечето анализатори предполагат, че най-вероятните извършители са ислямистки бунтовници, може би свързани с "Ислямска държава", отбелязва в "Гардиън".

От години Русия търпи терористични нападения от страна на ислямистки групи, базирани в Северен Кавказ, включително експлозиите в московското метро през 2010 г. След самоубийствения атентат на летище "Домодедово" през януари 2011 г. обаче атаките до голяма степен се ограничиха със самия Северен Кавказ.

Откакто през септември 2015 г. Русия се включи във войната в Сирия, няколко пропагандни източника на ИД са заявявали, че страната ще стане мишена. През октомври 2015 г. самолет от египетския курорт Шарм ел Шейх за Санкт Петербург катастрофира, най-вероятно в резултат на експлозия на взривно устройство на борда. Тогава отговорност пое ИД.

В предаване на руската държавна телевизия веднага след вчерашната атака писателят националист Александър Проханов свърза нападението с антиправителствените протести в Москва миналия уикенд. Той твърдеше, че събитията са били "съгласувани" с цел да се дестабилизира обстановката в Русия преди президентските избори догодина, намеквайки за мащабна антируска конспирация, посочва "Гардиън".

В статия за трагедията в Санкт Петербург в. "Ню Йорк таймс" цитира политически руски политически анализатор, според когото, ако някой съобщи, че атаката е свързана с руското участие в Сирия, това ще е деликатен сценарий за Путин, тъй като подкрепата за сирийската кампания в Русия ще отслабне. Твърде рано е да се свързва случилото се в Санкт Петербург с политиката на Путин в Сирия, допълни анализаторът.

Някои опоненти на Путин изразиха безпокойство, че Кремъл може да използва атаката в метрото на Санкт Петербург като претекст за обуздаване на зараждащо се движение, извело десетки хиляди хора по улиците седмица по-рано на протест срещу корупцията във висшите етажи, отбелязва в. "Вашингтон пост".

За първи път Санкт Петербург става мишена на атентат. Никога досега този прочут руски туристически център, някогашна имперска столица и роден град на Владимир Путин, не е преживявал подобна драма, пише френският в. "Монд". До тази сутрин никой не е поел отговорност за акта, но според близък до разследването източник е възможно той да е дело на камикадзе, допълва "Монд".

През последните месеци руските власти не говореха много за терористичната заплаха, въпреки, че силите на реда епизодично съобщаваха за разбити клетки, подготвяли акция. На 24 февруари групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападение срещу руска военна база, принадлежаща на националната гвардия, в мюсюлманската руска република Чечения, припомня в. "Фигаро".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1989 година ОБРАЗОВАНИЕТО и ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО бяха безплатни не защото се одържаха пари от заплатите а защото имаше работеща ИКОНОМИКА. Само от военното производство в БГ се вкарваха милиарди долари. Отделно от сектор Енергетика изнасяхме ток, въглища, антрацитни руди, меднодобивна промишленост, оловно цинкови руди, каолинови руди. България разполагаше със суровините си например стратегически залежи от волфрам, ниобий, злато, диаманти. Отделно от животновъдство което сега е в колапс
50
2
 
6
 
! Отговори
До СТЕФИ преди 7 години
ВЪншен дълг на БЪлгария до 1989-- 10 милиарда 160 хиляди долара. Външен дълг на България към края на 2016г --46 милиарда 120 хиляди долара! Кога сме били добре и кога сме зле? Истината я има в американските сайтове например на държавния департамент на САЩ. Население на БГ до 1989 почти 9 милиона , сега около 6,5 милиона.
49
4
 
6
 
! Отговори
Стефи преди 7 години
До Анонимен 47.И през 80 години в селския магазин имаше табела с надпис`ВЕРЕСИЯ УТРЕ`!Заплатата беше 95 лева.На море винаги се е ходило и преди и сега,Безплатното образование и здравеопазване,никога не е Безплатно,защото от заплатите на всички българи се одържаха пари за което!На тоя свят нищо НЕ Е БЕЗПЛАТНО!И криминалните деяния се прикриваха,защото БКП,се страхуваше да каже истината,да не падне от власт,както и трите фалита,така и подареното 24 тона злато на Русия.Загубата е 40 милиарда долар
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Терористичен акт могат да извършват само хора които са безкрайно заблудени, без много мозък и си мислят че правят геройство. Истината е че реалната облага от техният акт е за някой друг който ги е организирал и взима ПАРИ. Този някой остава в сянка да си харчи парите. А зад тези ПАРИ вече стоят нечии интереси на чужди държави! За съжаление по цял свят се намират такива хора готови да извършат терористичен акт за мнима слава. Трябва просвета за тях! За да разберат какво причиняват!
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 49А Черна Гора стана ли член на НАТО?
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Южна Осетия ще одобри поправки в Конституцията за да се присъедини към Русия. Ще бъде проведен референдум, на който гражданите на страната ще одобрят поправки в Конституцията и така ще дадат право на президента да се обърне към руското ръководство с инициатива за присъединяване на републиката към състава на Русия заяви държавният глава Леонид Тибилов.
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ама Черна Гора не е член на НАТО. И не е член на ЕС. И заплатите там са по високи отколкото в членаката на ЕС (на втора скорост) и НАТО България.
44
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46 Може и да са вземали в Югославия по-големи заплати,но беше с пъти по-скъпо от България,маса българи се възползваха от това и продаваха БГ кашкавал,сирене,колбаси и др. хранителни продукти в по граничните селища на Югославия.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 46 Само в Словения и някой градове на Хърватска,както и в Белград през 80те вземаха по 500$ заплата и то малко преди разпада й,при правителството на Анте Маркович ,който спря хиперинфлацията и върза динара за германската марка.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 48 Миналата седмица Сената на САЩ ратифицира договора за членство на Черна гора в НАТО.
41
3
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 7 години
много си умен. но провери преди около 80 -те години каква беше средната заплата : на Югославия 500$ а на България 60$ и какво искаш чудото да стане с такива като тебе
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и тук се появи хахола да е жив и здрав да ни разсмива
39
5
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 7 години
Как да няма приятели Русия, всичките й приятели са страни от петия свят като Сърбия, където заплата е по ниска и от наш'та
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е важн кой е извършителят и кой е "поел отговорността". Не е важно даже "в името на кого" се извършва атентат - днес може да е "в името на аллах, а утре "в името на христос", в други ден - "в името буда" и т.н... Важно е КОЙ подтиква тези, които "поемат отговоронст", извършвайки атентат "в името на нещо си"!И пак се стига до кардиналният въпрос #КОЙ е зад завесата? А ако се знае КОЙ, вече ще е ясен и главният въпрос (на Кеворкян) - ЗАЩО ?!
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Империята на Злото е сама и сама ще си остане, докато не се разпадне !
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То па едни приятели....
35
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отговорен е Путин.Започна си прдизборната кампания просто.
34
4
 
8
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Русия има само двама приятели.Армията и Флота.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че Русия няма приятели, както твърди самата тя !
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кузя е украинско производство. Наистина страшен дим. Идиотска работа."През цялото време се стопанисва от пиянни руснаци, затова пуши