Тръмп и Северна Корея – рисковете се увеличават

Китай не желае съседът му да се превърне в провалена държава
4 апр 2017 16:07, Елка Василева
30
Тръмп и Северна Корея – рисковете се увеличават
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Севернокорейската ядрена програма от десетилетия е източник на дълбоко безпокойство в международен план - и не без основание. Въпросът не е в това, че режимът бил непредсказуем и ирационален, каквато е налаганата популярна представа. Тъкмо напротив, той е доказал привързаността си към постепенно развитие на оръжейни програми и е пресметнал нещата така, че да използва това развитие, за да си гарантира оцеляването и да извлича ползи, например под формата на хуманитарна помощ.

Прекомерните заплахи, оръжейни изпитания и други провокации от негова страна заслужават да се вземат под внимание, ако не заради моментите, в които се появяват, или заради естеството им, то заради тяхната повторяемост.

След неуспеха на споразумението "хуманитарна помощ срещу премахване на ядрените оръжия", а впоследствие и на шестстранните преговори по въпроса, международната общност се противопостави на програмата и не можа да стигне до смислени решения за нея, пише в редакционна статия вестник "Гардиън".

В това време Северна Корея напредва към постигането на целта да се сдобие с ракета с голям обсег с ядрена бойна глава, която да може да достигне САЩ. Екипът на Обама, чието "стратегическо търпение" не беше политика, а по-скоро признание, че не разполага с никаква политика по въпроса, предупреди новото американско правителство, че Пхенян е приоритет номер едно за националната сигурност. Нормално е всеки нов подход да бъде приветстван.

Но Тръмп не е нормален президент. Начинът, по който Белият дом би подходил към ядрената програма на Пхенян, все повече се превръща в по-голяма причина за безпокойство, отколкото самата програма.

Изявлението на Тръмп, че ще действа сам, ако Китай не помогне за справяне с проблема, е силно притеснително, особено с оглед на думите на държавния секретар Рекс Тилърсън, че военните опции все още са на масата. Съюзниците са сериозно обезпокоени.

Едва ли може да се преувеличи опасността от нанасяне на превантивен удар. Доста малко вероятно е САЩ да са в състояние едновременно да установят и унищожат всички обекти на ядрената програма и използваните за нея материали - особено предвид това, че Северна Корея вече разполага с капацитет за изстрелване от мобилни установки.

Не бива да се смята, че режимът ще рухне или ще направи отстъпки просто ей така, ако лидерът му изчезне от картинката. Висшите членове на севернокорейското ръководство може да решат, че както и да се развият нещата, перспективите за тях при всички положения ще са нерадостни. Гъсто населени райони на Южна Корея - включително Сеул - и Япония, и двете съюзнички на САЩ, са на един хвърлей място. Дори конвенционални оръжия са в състояние да опустошат тези страни.

Мигът на изказването на Тръмп, броени дни преди срещата му с неговия китайски колега Си Цзинпин в Мар-а-Лаго тази седмица, говори за това, че то трябва да бъде разчетено основно като опит за натиск върху Китай. Прегледът на американските опции за Северна Корея, изготвен от съветниците му по национална сигурност преди срещата с китайския президент, клони по-скоро към санкции и убеждаване на Пекин да направи повече по въпроса. Сред другите възможности е засилването на противоракетната отбрана на Япония и Южна Корея, което и без това е щекотлива тема за Китай.

Отношенията на Пекин със съюзника му Пхенян винаги са били обтегнати и се обтягат все повече. Но Китай няма как да постави на колене Северна Корея и макар да е в състояние да причини краха й, той все пак не желае неговият съсед да се превърне в провалена държава.

Алтернативите за гражданска война във въоръжена с ядрено оръжие страна - която би предизвикала бежански наплив през границата - или за обединение на Корея, което би довело до поява на американско военно присъствие по границите на Китай, не изглеждат особено привлекателни.

Непредсказуемостта на Тръмп може и да е завладяла умовете в Пекин. Но ако той си въобразява, че Си изведнъж ще смени курса - особено при положение че САЩ също отправят остри послания по отношение на търговията и обстановката в Южно- и Източнокитайско море - е добре да си помисли отново.

Китай може и да склони да направи живота на Северна Корея труден, ако Тръмп отхлаби позицията на други фронтове. Но нито една от големите цели няма да може да бъде постигната лесно.

Американският президент може да има други мерки предвид: да постави под натиск китайските компании, които имат делови отношения с Пхенян; да продължи използването на кибер и електронни ресурси за спъване на ядрената програма; а може би дори преговори. Като кандидат за президент той беше заявил, че би седнал на по хамбургер с Ким Чен Ун. Най-добрата възможност за замразяване - но за жалост не и за край - на севернокорейската ядрена програма е чрез преговори, колкото и непривлекателна да е тя.

Но съветниците на Тръмп в момента омаловажават тази възможност. Суетността и унизителният му неуспех (може би за добро) да замени закона на Обама за достъпни здравни грижи (Обамакеър) със сигурност повишава риска от това той да търси някаква категорична "победа", която да го направи да изглежда силен. Както изглежда, неговото виждане за изкуството на сделката е да принуждаваш другите да отстъпят.

Всичко това отмества вниманието от смислените действия, които в идеалния случай би следвало да се предприемат заедно с другите страни, и може да доведе до безразсъдни, дори разрушителни действия. Анализаторите отбелязват, че Ким Чен Ун показва същата склонност като баща си към стратегически ескалации на напрежението, но предупреждават, че не е ясно дали знае как след това да стигне и до деескалация. Опасенията са, че е възможно същото да бъде казано и за Доналд Тръмп.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е хайде хайде авторът на статията още малко ще изкара,че Северна Корея ще бие САЩ.В директна конфронтация между САЩ и С.К. вторите няма да изкарат и месец.Китай няма да рискува атомна война със САЩ защото знае ,че това ще е краят на "поднебесната империя".Сащ имат повече атомни оръжия отколкото Китай самолети.Един смислен вариант е да се играе "ва банк" с директна военна намеса но Тръмп е богат човек а богаташите не обичат така.Той е умен и ще изиграе дебелото човече по друг начин.Аз знам как.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TRAMP SE PRAVI NA LOPNAT U GLAVATA S TIGAN IMASH PO VAJNI RABOTI KOI SHE KONFISKUVA HAZAROZIONISTKIAT FED, BANK OF AMERIKA, CITI BANK ,JP MORGAN I DRUGI HAZAROZIONISTKI BANKI IZPOLZVANI ZA MEJDUNARODEN FINANSOV TERORIZAM AI SEGA SLUGITE NA ZION BARZO DA IZTRIAT KOMENTARA
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
амриканската армия се състои от геъове и триполови.юкорейската няма да си мръдне пръста приядрена заплаха.с . корея е отроче на пекин.ако на краварите им стиска да отнесат китайско руско индийска тояга заради радиация в азия да зповядат.и без това краят на кравария дойде
16
4
 
5
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Приятелче. Аз съм карал T 34. Не си бил и плануван.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То на червените *** ,които никога нямат факти стигат само до празни приказки :) До сега видяхме само как запада бие наред всеки изтрещял диктатор. Не видяхме нещо да става пустиня :) Няма и да видим. Ти май не си виждал от близо Американската армия ?:) Друго щеше да пееш за некъв проскубан гладен шишко.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 С.Корея съществува заради игрите на Китай и САЩ ,иначе Южнокорейската армия,която при война може да мобилизира 2/два/пъти повече войници от Севера ,а технологично армията на юга е десетилетия пред Пхенян.С.Корея няма никакви нови образци руско оръжие.
13
3
 
3
 
! Отговори
до 18 преди 7 години
Трудно се спори с детиняци родени след 2000 година. Имаш още жълто около устата, не се прави на всезнайковец.
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 15 Чакаме да видим, как шишко ще превърне нещо в пустиня :) Ти май още спиш в комунистическите лозунги. Япония ще ги затрие за отрицателно време. За САЩ даже няма да говоря всеки знае военния и арсенал и умения.С какво ШИШКО ще се противопостави на 3 от най силните армии? С ракети ,които още тества? Или с 5 самолета? Или ще ги замерва с ориз от помощите ? ***.
11
5
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 7 години
Китайският флот: Разкарайте се ***.
10
3
 
6
 
! Отговори
до 7 Тинтири Минтири преди 7 години
Това не е обикновенна антикомунистическа ***, това са членове на гей отрядите на десната софииска ***....стия.
9
8
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Да не си спал на течение ?. Този шишко само за броени минути може да превърне в пустини Южна Корея, Япония и т.н.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е точно противоположна на разпространеното мнение за нетърпеливоста на САЩ към С.Корея. Без С.Корея и Тайван,Американските войски няма да имат причина да са в Далечния изток,да припомним,че само американския флот в Ю.Корея и Япония е по-голям от Тихоокянския на Русия.Корейските ядрени ракети могат да бъдат прихванати от ПВОто на Ю.Корея камо ли от Американското ПВО,ако въобще посмеят да ударят САЩ.С.Корея е доста уязвима от ракети и самолети ,но никой нея напада.Защо ли?
7
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сеул е толкова силно въоръжен и технично напреднал ,че до дни може да изчезне Шишкото със смешната прическа и психически отклонения.За Япония даже няма да коментирам тя е доказана империя .
6
1
 
12
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Тъкмо се зачудих откога *** от Гардиън започнаха да признават некадърността на Обонгото, а то се оказа, че целта било да се оплюе пак Тръмп.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Невероятно е как някой още си мисли. че червената идея може да работи... до сега практиката е деоказала, че винаги има едни които са по-равни от другите, а тези които не са толкова равни биват мачкани в името на една илюзия.
4
7
 
9
 
! Отговори
С преди 7 години
СЕУЛ МОЖЕ ДА БЪДЕ СРИНАТ ДО ДНИ .
3
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Тинтири МинтириТака е, нормалните хора се множат за разлика от червените шушумиги които си отиват демографски.
2
12
 
9
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 7 години
Ей много антикомунистичека *** се изсипа тука, бре :)
1
10
 
9
 
! Отговори
demograph преди 7 години
Снишаването пред диктаторите винаги довежда до яхването ви от диктаторите. Примери - Иран, Асад, Путин. Обама се сниши до там, че сега горните трима да яхат Запада. Че и да го ***...Режимът в Северна Корея ще се срути както СССР само с елиминирането на лудия Ир. Китай трябва да го отстрани за да съхрани статуквото.