Европарламентът поиска Русия да освободи Навални

Евродепутатите загрижени за ареста на 100 гейове в Чечения
6 апр 2017 19:44,
60
Европарламентът поиска Русия да освободи Навални
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент поиска от Кремъл да освободи незабавно от затвора Алексей Навални. Известният руски дисидент и лидер на опозицията беше арестуван по време на масовите антикорупционни протести в Москва миналата седмица.

Повод за демонстрациите станаха разкритията на Навални за състоянието на руския премиер Димитрий Медведев.

Стотици демонстриращи бяха арестувани заедно с Навални на 26 март по време на най-масовите протести срещу управлението на Владимир Путин от 2012 г насам.

Евродепутатите настояват и за снемане на "политически мотивираните" обвинения срещу задържаните и за пускането им на свобода.

Още по темата

В резолюция, гласувана днес в Страсбург, евродепутатите изразяват съмнения, че съдебните институции в Русия са независими и безпристрастни и апелират към магистратите и полицията да изпълняват задълженията си без политическа намеса. Те призовават още руските органи да прекратят тормоза срещу журналисти, политически опоненти и защитници на правата на човека.

В последния момент от текста на декларацията отпадна точката за преследването на хомосексуалистите, тъй като парламентът ще посвети на темата отделен дебат в края на април.

Поводът е информация, че 100 хомосексуалисти са били задържани в Чечения след насилствени рейдове из цялата република и че трима от тях вече са починали от побой. Депутатите ще се занимаят с проблема, опирайки се на публикация в руския вестник "Новая газета", която се потвърждава и от някои неправителствени организации.

Евросоциалистите първи реагираха на новината с призив мъжете да бъдат незабавно освободени.

"Уверенията на говорителя на чеченското правителство, че "хомосексуалистите просто не съществуват в републиката", не ни успокояват", коментира заместник-председателката та социалистите в Европарламента Елена Валенсиано. Групата настоява за международно разследване по публикацията.

Социалистите имат подкрепата и на либералите от АЛДЕ. Говорейки от името на групата, литовският евродепутат Петрас Ауштревичус заяви, че "бруталната кампания срещу гейобществото в Чечения е пореден пример, че Русия само се прави, че съблюдава принципите за защита на човешките права".

Евродепутатите приеха още една резолюция, в която протестират срещу масовите арести в Беларус след мирните шествия там на 25 март. Силите за сигурност разпръснаха със сила и арестуваха стотици хора, в това число местни и чуждестранни журналисти, които отразяваха събитията. Демонстрациите бяха насочени срещу приемането на президентския указ за въвеждане на т.нар. данък „социален паразит“, предназначен да санкционира и да налага принудителен труд на безработни граждани.

Европейският парламент заплаши със санкции Александър Лукашенко, ако арестуваните не бъдат пуснати на свобода. Миналата година ЕС отмени ограниченията за пътуване на редица близки до Лукашенко в знак на добра воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смърт на фашизма, на предателите и на петата колона!
32
2
 
10
 
! Отговори
БФС преди 7 години
А ,да им направят по една св**как искат ли? Ахахха Такива *** са ,че нямам думи.Правели протести заради състоянието на Медведев. Като ,че ли Меркел и Саркози ровят по кофите.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 50Сравняваме избирателното критикуване за "човешките права".Какво ще кажеш за движението "Черните животи имат значение" в САЩ? Има една статия на Дойче Веле "И в Германия не е лесно да си гей". Във Великобритания се замитат новините за сексуалните престъпления срещу деца. В Швеция - също. В Канада изнасилването на деца се наказва с пробация, условни или кратки присъди. Какво ще кажеш за това? В Германия - договорът на лесбийка-учителка не беше продължен, след като работодателят й разбра.
30
3
 
13
 
! Отговори
luckyman преди 7 години
А няма ли да поискат соро соидите и да го сложат и в Кремъл?! Да предаде на заколение русите в Украйна и Кавказ, барабар с другите православни там?! И да даде Южна Рисия на новоХазарския хаганат и ислямския халифат?! Да разпусне армията и да нареже ракетите?! Да забрани патриотичните партии и да отпусне юздите на хазаро-ционистките?! Да предаде на владение ресурсите на Сибир на масоните?! А може би да забрани и православието?!
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Сравняваме Русия с Катар, СА и ИДИЛ ли? Моля потвърди.
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Саудитска Арабия, Катар, ОАЕ гейове няма ли, че им пречи отношението към чеченските в Русия?
27
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е най-голямата структура с нсй-голямото военно взено. Може да нарежда на когото реши :) Особено на първобитни държавички
26
4
 
7
 
! Отговори
к преди 7 години
Кой този ес който нарежда на русия има 26 страни и там на нарежда
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДИЛ винаги поемат отговорност, те за това го правят. Странно е че още никой не е поел? Изглежда като работа на вътрешните преди изборите.
24
3
 
12
 
! Отговори
До Спейса преди 7 години
Ти ли ще се преборш с Руския президент? Той мо еда е нисък но самите японци му присъдиха 10 дан по айкидо!
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До SpaceXРусия не е България, за да й казват какво да прави.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха ха товзе едно Бг да иска да одобрят зоофилията в Холандия!
21
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСИЯ Е КОМУНИСТИЧЕСКА КЛОАКА УПРАВЛЯВАНА ОТ АБСОЛЮТЕН МАСОВ УБИЕЦ АНТИХРИСТ!!!С ТАКИВА КАТО ПЪТЕН НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ НЕ СЕ ПРОТЕСТИРА А СЕ ЛИКВИДИРА НА МЯСТО!
20
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма право да се меси във вътрешните работи на която и да е страна. Нека си оправят ***..расите в собствените си страни и да не пребиват човек за пушене на една цигара.
19
2
 
8
 
! Отговори
упс... преди 7 години
Този е с две действащи условни присъди, бе!(как става тази работа?)И въпреки това се разхожда на свобода!? (При действаща условна присъда, всяко нарушение на зокона моментално задейства условната присъда в ЕФЕКТИВНА, а той има две!!!)Путин прекалява с либерализма си!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже, боже, слез и си прибери евровересийте. То бива малоумие но евроатлантическото чупи всички рекорди за " гинес". Опитват се да заповядват на независима държава която даже не е в европейския съюз а сега си представете как заповядват, нареждат и подиграват със страните членки на е- съюза.
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Европарламента дали е загрижен за ранените от атентата в Санкт Петербург.
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, дали ще доживеем времето, когато еуропейците ще се ЗАГРИЖАТ за някого ДРУГИГО освен за престъпниците и ония с незвестните полове!??? еЙ, ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА КОГА ЩЕ СЕ ПОГРИЖИТЕ???? Боже, как ни се натресе такава еуропска напаст? Да се родиш след Христа и да станеш подражател на напълно изкривени представи за добро и зло......трябва явно сериозно да си мръдна по някаква причина??? Абе тия зад голямата локва си легализираха тревите, не мога да разбера еуропейците!!!
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Eвродупетатите няма как да не са загрижени за геййовете. Само да им напомня, че Русия не е България, за да й казват какво да прави.Що не настояват Ердоганя да освободи задържаните журналисти?
14
1
 
19
 
! Отговори
Леле преди 7 години
Само Русия обаче се меси във външните работи на другите държави! Да знаете! Това, че ЕС и САЩ притискат друга страна, като ѝ казват кой да бъде в затвора и кой извън, съвсем не е притискане и вмешателство! Бе как бе, много ясно че само руснаците може да са лоши! Филми не гледате ли?