Европарламентът поиска Русия да освободи Навални

Евродепутатите загрижени за ареста на 100 гейове в Чечения
6 апр 2017 19:44,
60
Европарламентът поиска Русия да освободи Навални
Алексей Навални. Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент поиска от Кремъл да освободи незабавно от затвора Алексей Навални. Известният руски дисидент и лидер на опозицията беше арестуван по време на масовите антикорупционни протести в Москва миналата седмица.

Повод за демонстрациите станаха разкритията на Навални за състоянието на руския премиер Димитрий Медведев.

Стотици демонстриращи бяха арестувани заедно с Навални на 26 март по време на най-масовите протести срещу управлението на Владимир Путин от 2012 г насам.

Евродепутатите настояват и за снемане на "политически мотивираните" обвинения срещу задържаните и за пускането им на свобода.

Още по темата

В резолюция, гласувана днес в Страсбург, евродепутатите изразяват съмнения, че съдебните институции в Русия са независими и безпристрастни и апелират към магистратите и полицията да изпълняват задълженията си без политическа намеса. Те призовават още руските органи да прекратят тормоза срещу журналисти, политически опоненти и защитници на правата на човека.

В последния момент от текста на декларацията отпадна точката за преследването на хомосексуалистите, тъй като парламентът ще посвети на темата отделен дебат в края на април.

Поводът е информация, че 100 хомосексуалисти са били задържани в Чечения след насилствени рейдове из цялата република и че трима от тях вече са починали от побой. Депутатите ще се занимаят с проблема, опирайки се на публикация в руския вестник "Новая газета", която се потвърждава и от някои неправителствени организации.

Евросоциалистите първи реагираха на новината с призив мъжете да бъдат незабавно освободени.

"Уверенията на говорителя на чеченското правителство, че "хомосексуалистите просто не съществуват в републиката", не ни успокояват", коментира заместник-председателката та социалистите в Европарламента Елена Валенсиано. Групата настоява за международно разследване по публикацията.

Социалистите имат подкрепата и на либералите от АЛДЕ. Говорейки от името на групата, литовският евродепутат Петрас Ауштревичус заяви, че "бруталната кампания срещу гейобществото в Чечения е пореден пример, че Русия само се прави, че съблюдава принципите за защита на човешките права".

Евродепутатите приеха още една резолюция, в която протестират срещу масовите арести в Беларус след мирните шествия там на 25 март. Силите за сигурност разпръснаха със сила и арестуваха стотици хора, в това число местни и чуждестранни журналисти, които отразяваха събитията. Демонстрациите бяха насочени срещу приемането на президентския указ за въвеждане на т.нар. данък „социален паразит“, предназначен да санкционира и да налага принудителен труд на безработни граждани.

Европейският парламент заплаши със санкции Александър Лукашенко, ако арестуваните не бъдат пуснати на свобода. Миналата година ЕС отмени ограниченията за пътуване на редица близки до Лукашенко в знак на добра воля.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Арестуваните, които не са гейове, тях кучета ги яли.
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС соро-соидно изродче, сборище на сектанти, наркомани, чалгари, гейове и третополови терористи
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС да приеме чеченските гейове в обятията си, да ги спасят от лапите на Путин. Хем Юнкер ще може да ги настани в дома си все пак всички сме християни.
10
17
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 7 години
Абсолютно правилно,в Русия отдавна излезнаха розобличаващи факти за гейските наклоности на вожда на пролетариата,по-точно ,бил е бисексуален.Има даже обвинения в това от жената с която е живял,а все още държат мумията в мавзолей. Въпреки ,че по Православните канони мястото не му е там.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европарламентът е задължен да осдигури спокойствие и сигурност за своите граждани, които отделят от парите си и издържат кохорти чиновници, лобисти и обикновени лицемери - всичките евро-и все в евро.
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС е залязваща и болна умираща старица, подържана на изкуствено дишане от афганистенските евро-роми. Русия е могъща империя, която може да узпепели евро-педерунhe.rje за 2 секунди и кой на кого дава нарежданиял Изкукалите феодални старчета във евро-педерунгелския парламент да си налягат парцалите че когато разберат откъде дух вятъра може да е твърде късно, че ни писне на дедовия от командири и началници.
7
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
,,Гейове в Чечения не съществуват "Мисля ,че чеченецът е прав,никой не сме да развива такава дейност Чечения,и затова са тези обвинения за изтребления на отпадачен материал.
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Но все пак само в Москва има Мавзолей на един Гей ,какво толкова недоволстват от Европата .
5
2
 
26
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Европарламентът поиска Русия да освободи Навални!АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Навални е пич, само да се пази, че те мразят хората там.
3
2
 
23
 
! Отговори
**** преди 7 години
ЕС да не си вре гагата,там където не и се събира пръста,да не се меси във вътрешните работи на чужда държава,нито някой и е искал мнението,нито закрилата,така,че по да си мълчат,никой няма да я чуе.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
artisti li sa,pevci li sa,hudojnici ili koafiori ,che da sa gejove?te sa si samo obiknoveni pede...i.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
европарламентът да си гледа гейропата.навални е престъпил закона и ще бъде съден.русия е суверенният нов световен лидер,а ес разпадаща се фашизоидна структура