Украинците тръгват от юни без визи за ЕС

ЕП даде зелена светлина за свободното им пътуване в Шенген
6 апр 2017 21:15,
72
Украинците тръгват от юни без визи за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Европейският парламент гласува с огромно мнозинство за отпадането на шенгенските визи за украинските граждани.

Очаква се безвизовото пътуване да започне от средата на юни, след като страните членки също одобрят промяната. Вотът за Украйна идва само 10 дни, след като безвизовият режим с ЕС влезе в сила за грузинците.

Съгласно новите разпоредби украинските граждани, които притежават биометрични паспорти, ще могат да влизат на територията на ЕС без виза за 90 дни в рамките на всеки 180 дни с цел туризъм, посещение на роднини или приятели, или за бизнес цели, но не и за работа. Отпадането на изискванията за визи ще важи за всички страни от ЕС с изключение на Ирландия и Обединеното Кралство, както и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

За да стигне до днешния вот, Украйна трябваше да изпълни 144 критерия, свързани със сигурността, документите за самоличност, охраната на границата, борбата с корупцията и други.

Процесът по свалянето на визите за Киев отне 9 години. Европейската комисия прие 6 доклада за напредъка, но бариерите паднаха, едва след като през март беше приет нов механизъм за спиране на безвизовите пътувания. Чрез него за ЕС ще бъде много по-лесно да върне ограничителния режим при силен наплив дори само към една своя членка при нередности или дори при видимо забавяне на реформите в страната.

Свободното пътуване беше одобрено с 521 гласа „за“, 75 „против“ и 36 „въздържали се“. Депутатите, които се изказаха против, изразиха опасения, че свободното пътуване ще засили имиграцията към Европа и ще обезкърви страната, оставяйки я без достатъчно работна сила, която да движи икономиката й. Други изразиха опасения, че Русия ще разчете безвизовия режим като враждебен акт срещу себе си и припомниха, че Москва анексира Крим малко след като Киев и ЕС подписаха търговско споразумение.

Европейските посланици ще обсъдят отпадането на украинските визи на 26 април, след което то ще бъде формално прието от министрите от ЕС и ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в официалния вестник на Съюза. Очаква се това да се случи около 11 юни.

Европейската комисия е предложила отпадането и на визите за гражданите на Косово и на Турция, но там няма напредък в изпълнение на критериите. Косово има неуредени проблеми по границата си с Черна гора, а Турция не изпълнява 7 изисквания, включително за биометричните паспорти и за закона за борба с тероризма, който позволява чрез него да се преследват политически опоненти. През последната година, откакто Брюксел предложи визите да паднат като част от сделката за спиране на нелегалната имиграция, Анкара не е изпълнила нито едно от оставащите й условия.

В момента ЕС има безвизов режим с 60 държави. През 2015 г. са издадени 15,4 милиона шенгенски визи, като най-много от тях - 3,5 милиона на притежатели на руски паспорти.

Само една държава в света не прилага визова реципрочност към европейските граждани. Това са Съединените щати, които изискват визи за гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватия и Кипър, въпреки че 5-те европейски страни са установили безвизов режим за граждани на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
16
 
! Отговори
шовинист преди 7 години
Гейропа се е навела на чифутобританците яко. Щом маха визите, значи МВФ яко се е шашнал. Наляха сума пари на пияните хахли и сега ги пращат в ес да прислужват, че и да пращат пари у дома си. Това е добра новина за руснаците. Скоро украинска армия няма да има, но ще има Полтавска, Одеска и Херсонска републики :)
18
5
 
6
 
! Отговори
украински инженер преди 7 години
Урааааааа. Идаааа. Водкаааа
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така де, сега като паднат визите маса украинци ще заминат, което ще обезкърви държавата още повече. То това си е лоша новина за украинците и добра новина за всички ЕС фирми, които търсят евтина ранотна ръка.
16
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Работодател от Германия:Най- накрая, крайно време беше за това, че тези българи и румънци взеха претенциозни да стават! Единия имал електрическа квалификационна група, другия бил инженер по атомна физика, третия майстор-стругар, четвъртия не знам си какъв! Бе мен това какво ме интересува- като им кажа да мият чинии, ще мият, като има кажа да чистят кенеfи, ще чистят! С украинците поне ще бъде по-лесно- много народ са, много желаещи за работа, вече за миячи на чинии - кастинг ще организирам!
15
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** Европейци, нас колко ни въртяха за тия визи, а Украинците даже не са отворили и 5 глави за членство в ЕС, а вече ще пътуват без визи. Ние 4 блока от АЕЦ-а затворихме, само и само да влзем в ЕС, а тия *** ще ги вземат на абордаж. *** народ сме ей, *** народ.
14
24
 
6
 
! Отговори
Поздравления преди 7 години
Поздравления за Украйна
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Евтина работна ръка ... да идват добре дошли в западна Европа..."Цък. 20-30 % безработица. На местните хора. Нали се сещаш, че ще подкарат продажните си правителства със сопите.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Великото преселение на народите 2.
11
43
 
20
 
! Отговори
европа преди 7 години
Смел народ са украинците,бореха се като истински мъже да се освободят от руско робство и да се присъединят към цивилизования свят.Иначе ги чакаше съюз със Таджикистан,Киргистан,Узбекистан и други подобни.
10
16
 
13
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 7 години
Следва пълна забрана за влизане на р00снаци в ЕС
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за Русия кога ще паднат визите? За един русофил питам.
8
9
 
19
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
ако знаят в ЕС какъя таралеж в гащите си слагат с тез хохли....то и за нас се отнася, да му мислят по морето лятото.
7
15
 
40
 
! Отговори
пак преди 7 години
Страна в която маршируват фашистки групи по улицата,забраняват се вестници, книги,води се гражданска война и сега без визи в ЕС!?поредната глупост на Брюксел.
6
8
 
19
 
! Отговори
да преди 7 години
До СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!Слава на сланината и хохлите!
5
34
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво! Още една държава освободена от заразата. Честито на Украйнския народ.
4
13
 
26
 
! Отговори
Али Кемал преди 7 години
Имах приятел беше измамник,казами един лаф за балаците.на света има два вида бълъци едните тиги тарсиш а другите сами идват,Украинците са от вторите
3
10
 
22
 
! Отговори
.... преди 7 години
Евтина работна ръка ... да идват добре дошли в западна Европа...
2
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
До турчинКогато се...научите,че изречението започва с...главна буква.
1
41
 
22
 
! Отговори
СЛАВА НА УКРАЙНА!!!! преди 7 години
ЕВРОПА ВИ ОЧАКВА И ОБИЧА!!ДОЛУ РУСКАТА ДИКТАТУРА НА ДУДЖЕТО ОТ АЗИЯ!!СКОРО , ЩЕ МУ ТУРЯТ И НА НЕГО НЕЩО ИЗБУХЛИВО ПОД ЗАД.НИ.КА!