Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23, Никола Димитров
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
25
 
! Отговори
да бе преди 1 година
Какви глупости разправят, само и само да ги съжалят.Всички знаем колко много лъжат мюсюлманите.
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 124
Това отнася ли се и за българските депутатите - "берачи"! С един аршин трябва!!!
126
3
 
22
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Стига с тия емигранти нас и досега ни третират по границите а тия даже ги и хрантутят е утре ще ви колят !!!!!
125
2
 
30
 
! Отговори
шовинист преди 1 година
оксфам е поредната британска отцепка на сатанистите. Наемат юристи, правят як пиар и после изнудват брюксел и национални правителства да им плащат, за да спрат да грачат. Разбира се, 88 % от твърденията им са опашата лъжа, нооо....ядрените запаси на саддам и те бяха блъф, както и химическите атаки в сирия и т.н. и т.н.
124
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Струва ми се ,че азиатската ***,доста е преувеличила ,,пускали ток,, ,чупили ръце,, било мръсно,, и т.н. Никой не казва ,че тези хора нямат виза за ЕС и не преминават границата през установените за това места. А от самото начало се говореше ,само за хора бягащи от войната в Сирия,не за половин Азия.
123
2
 
19
 
! Отговори
Me преди 1 година
Малко бой яли, голяма работа. Ако знаят политиците какво правят с бедния български народ, хич няма да се оплакват. Айй да ви се не видят лигльовците ...
122
0
 
28
 
! Отговори
горо преди 1 година
Една хубава новина !
121
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те са незаконно пребиваващи на наша територия, прескочили граничната бразда, значи са престъпници . Да се благодарят , че не са застреляни.
120
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха!!! Тея са се оляли в измислиците:пускали им ток...абе, малко им е бил боя!Било мръсно, ми от твоите братя е останала кочината...и да си спомнят по колко пъти на ден са яли в Афганистан и кога са пили минерална вода или такава от чешмата, щото там на 5 села има един кладенец, а хляб като нашия само са сънували...
119
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги мигранти, тук не ви е Германия, където можете да си правите безнаказано всичко, което си поискате. Тук ще ви бият, може и да ви..., ако не слушкате.
118
0
 
30
 
! Отговори
Krom преди 1 година
Белградски правозащитен ?!? център? Млади ... македонски юристи? И Афганистански "свидетели"? Смърди от километри. Отровна комбинация. Но. Все пак, драги "мигранти" от Пичистан, и всички други станове! Не идвайте в България. Тук бият. Стойте си в Пичистан и хич не ви трябва да идвате насам неканени.
117
0
 
26
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Идеално! Браво! Да си знаят. Всички икономически мигранти нарушават закона и се третират като престъпници. От това по хубаво- здраве. Виж ако ставаше дума за сирийци, щеше да е друго. Те не са мигранти а бежанци. И за мен са добре дошли в България.
116
0
 
24
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Хайде, дружно, всички и в един глас да ревеме с пълно гърло за "мигрантите"! Ох, милите те! Като истински толерантен народ е добре да забраним празнуването на Великден, за да не обидим "мигрантите"!
115
0
 
41
 
! Отговори
така е преди 1 година
Всички без сирийци няма причина да са тук-това са престъпници защото минаването на границата незаконно си е престъпление по закона.Няма място и пари да храним икономически мигранти-ние не храним българите както трябва,а тях ли да издържаме.Приеми ги днес и ще станат като терористите в Белгия и Франция-родени там от бивши мигранти .Не Меркел,мерси.
114
1
 
37
 
! Отговори
Бай ЖУЙ преди 1 година
Абе тия правозащитници май все по България, Сърбия, Хърватска и Унгария квичат! Но и дума не са обелили за това как гърците и турците третират емигранти ?! Вероятно там ги черпят с анасонлийка ?!
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За всички тия - чл. 279 от НК!
112
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички араби, които са в БГ искат да отидат на Запад.

за да могат да им дадат убежище на запад всички плюят България и ни изкарват по-черни от дявола.
Единствената цел на това е да получат убежище на запад като малтретирани в България.

Така че всички тези които ядат български хляб в приютите за имигранти ... утре ще ни плюят и ще ни изкарват по-черни от ислямистите
111
0
 
29
 
! Отговори
nuevitas преди 1 година
след като прочетох :
. . . младите македонски юристи . . . . и . . сложиха ни в клетка . . .биха ни и ни пускаха ток. . . рязко ми стана смешно. По-*** партенка не ми бяха поднасяли.Забравили са да пишат, че храним лъвовете си с малки деца от Афганистан
110
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да. Трябва да се разпространяват и приказки, че и други неща им се правят, за да не стъпват повече тук.
109
0
 
30
 
! Отговори
Брадвата преди 1 година
Тва пък как ше стане така да идеш да минаваш граница на Пакистан, примерно и да не те застрелят на браздата.. А те искат специално отношение, да благодарят, че няма мини и картечен огън