Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23,
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
9
 
! Отговори
тя преди 7 години
ама сложете червен килим по който да ги посрещаме, дайте им коктейл ! Хотиел с 5 звезди , млади и красиви мацки и т. н. Тогава чак хората , ще ни похвалят, за което си мечтаем!
86
2
 
20
 
! Отговори
Ааааааа! преди 7 години
Тези граждани на Афганистан Пакистан Ирак Ливам претендират, че ние сме им роби по право и сме длъжни заради етноса и цвета на кожата да им чистим прислужваме храним. Това си е робство и те не се страхувта да накърнят нашето човешко достойнсто като ни ни заявяват открито че ние сме БЕЗПРАВНИ РОБИ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ КЪДЕ Е ДА ЗАЩИТИ ЛИЧНОТО. НИ ДОСТОЙНСТВО И ЧОВЕШКИТЕ НИ ПРАВА? ????
85
3
 
22
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Тия обвинения как ви звучат на фона на безпрепятственото преминаване през България!?Охраната на границата е гола вода ,а тия пак мрънкат!Ами ако я затворим както си трябва,какво ли ще е?Може би ще се обадят на Тръмп да ни бомбардира,щот не сме пускали та.ра.мбуките????
84
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези емигранти много лъжат бе! Ама нищо, това ще откаже част от другите мераклии.
83
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докладът на "Оксфам" не се занимава европейци защото ги счита за низша раса която не е носител на човешки права а, като такава е длъжна да осигурява блага и територия за по висшата раса населяваща Афганистан Пакистан Ирак Сириа и Ливан Практичевки това е робство Група човешки същества поради цвета на кожата са поставени в робство като нямат права а само задължението да осигуряват благоденствието на други такива единствено заради цвета на кожата им и етноса
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой хрантути станджата?
81
1
 
15
 
! Отговори
Добринка преди 7 години
Господин Борисов лично е настанил три семейства пакистанци в къщата си в Бояна а комунистите отмениха постанавлението за разселването им в България. Не ги е срам!
80
4
 
22
 
! Отговори
Имани преди 7 години
Целият цирк с бежанците в Европа е нужен само эа едно - эа ликвидиране на националната идентичност и самосъэнание!!! Всъщност това беше и ЦЕЛТА на съэдаването на Евросъюэа!!! Също така и унищожението на националните валути и въвеждането на еврото, което се управлява от единен емисионен център!!!
79
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво ви крадат, нали нямате нищо? Бягате от насилието на войната. Да ви бият? Нали бягате от война? Тарикати. Кое е незаконно? Колко от вас си показват документите и се представят с истинската си самоличност? Тази лукавост не се ли наказва от Аллах? Не го ли пише в Корана, който учи на морал? Ако при вас е позволено всичко, в цивилизацията няма закони на комплексирани мъже, а закони на ОБЩЕСТВОТО!Защитавайте страната си! Борете се за нея! Аллах ще ви пази! Защо сте тръгнали на Запад?
78
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Иван от България за посрещането си в .Афганистан Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан .Мнозинството от интервюираните идват България. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно. Докладът на "Оксфам" не се занимава европейци защото ги счита за низша раса която не е носител на човешки права
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като сме бедна страна, така ще говорят, а и никой не ги е канил. Те са в нарушение отвсякъде, а седнали да се жалват. Да съобщят на следващия транш да не минава от тук, да търсят по хуманни места за преминаване. И ние се оплакваме от тях, но кой ни чува.
76
2
 
17
 
! Отговори
АНТИМИГТАН преди 7 години
"Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода."Аз ли нещо не разбирам? Афганистанци, в България - това за НЕЗАКОННИ МИГРАНТИ и не спирам да се чудя защо не са зад решетките!
75
0
 
14
 
! Отговори
Енчо преди 7 години
Пакистанци, африканци....Хубаво бе, но да спазват закончетата ни, а те тръгнали справедливост по тяхната си религия да търсят.Нито сме ги опознали, нито пък те ни познават.Ще ги малтретират.....Всяка държава си има традиции....Не се ли уважават обичаите ще ядеш бой...Това се отнася и за нас емигрантите.
74
2
 
16
 
! Отговори
ами преди 7 години
Лъжат,защото искат в богатите страни,за да си лежат и получават помощи!!!!!!!
73
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия "мигранти" големи фантасти бе. Задминаха Ричард Морган и Братя Стругацки.Нобел за литература, или поне "Хюго"?
72
3
 
16
 
! Отговори
стефчо преди 7 години
и аз искам топла храна 3 пъти дневно и джобни пари за кеф. Защо трябва да работя ,да не съм по-балама от бежанец......хайде де дайте ми ...искам....??
71
3
 
13
 
! Отговори
Родолюбец преди 7 години
Така, така ... баба си не търсят тук!
70
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Мигрантите ги бият русофилите и лично Путин идва от време на време преоблечен като Динко. Ние евроамериканоатлантиците много обичаме и уважаваме мигрантите и ги посрещаме с отворени обятия в гостоприемните си домове.
69
0
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Picove...,eto vi edin ot siatovete na cicaka vi Sorosh...s ezednevno aktualizirana informacia s instrukcii kak da produlzat da navodniavat geyropata...Vsiaka strana e razglezdana pootdelno.S izbor na ezici-angl, frenski,arabski i pustun...:))w 2 e u TOCKA i n f oMahate probelite i se naslazdavate...
68
2
 
19
 
! Отговори
Абсурд преди 7 години
Като ни молят да не нарушаваме човешките им права,да помолят и"горкиъе имигранти"да не пресичат незаконно държавните ни граници.Ние сме си в правото да се опитваме да се защитим от нарушители.