Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23,
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами заобикаляйте. Какъв ви е проблема.
66
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който иска да дойде в България-може, но през КПП.Там си показва паспорта, минава гранична проверка и може и да го пуснат да влезе.Крайно време е границата да се пази истински!Стрелба на месо по нарушителите на държавната граница и няма да се оплакват.
65
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето "мигранти" идват от далечни страни,където не се водят войни.В страните си преживяват с по-малко от 2$ на ден.В същото време,те предприемат далечни преходи,в неизвестността,отлично екипирани,с маркови дрехи,със gsm-и,с GPS-системи, с хиляди долари и с канали за придвижване през съответните страни...и вие наричате това "мигранти"?На тази "случайна" и "хаотична" организация,би могла да завиди всяка една армия,с логистичната подкрепа на държавата!!!Това не е ли целенасочена агресия???
64
3
 
20
 
! Отговори
Манолски преди 7 години
Вън като не искате да бъдете бити, окрадени и изгонени......... връщайте се при вашите братя по "оръжие" в анадола
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нас е весело! Не ти е нужен SIMS 3/4! Това сме ние в болшинството! :))))))))))))))
62
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега за да не се обръща внимание на това , че поскъпва всичко, ще започнат да ни заливат с каква ли не излишна информация.Щото тиквата знае как сдаде властта последният път, заради вдигането на едни цени.
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като земе да ги духне вятъра иначе не се сещат *** за пари тия кабеларки ламтят нали *** само за празниците еи аман от вас ние си плащаме по два пъти веднъж на данък и веднъж пакет браво
60
0
 
12
 
! Отговори
До dfs 66 преди 7 години
За да може дасе регистрират на запад с нови националности.Ка то направят атентат познай кой ше го отнесе ? Страната която го е регистрила и дала нов паспорт . Затова .
59
2
 
28
 
! Отговори
Горд Българин преди 7 години
Малко им е на мигрантите. Само дето не трябва да бият, а да стрелят на месо. Така се пази граница. Нарушителите на държавната граница по смисъла на НК са престъпници и трябва да им се търси отговорност. Едно време граничарите стреляха на месо по такива нарушители, но сега вече няма граничари, няма ограда, и най вече няма държава. Всичко е вече пълна пародия.
58
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С други думи статията ни казва"не бийте и не конфискувайте парите с неясен произход на нелегалните преминаващи потенциални джихадисти"Двадесет и седем години мъки ,унижения и изнудване за да се стигне до тук да ни карат да подкрепяме и допускаме терористи! Рано или късно балканите и България ще я обвинят че е допуснала исляма в Европа .
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямат работа и без това тука а тия кабелни само за празниците ли работят като хората да попитам оотиспринт
56
6
 
9
 
! Отговори
dfs преди 7 години
Немога да разбера, след като Европа приема бежанци законно, защо бежанците минават нелегално границите ?
55
2
 
14
 
! Отговори
е преди 7 години
При тоя скъп ток, кой ще го хаби да им го пуска в клетката... Нали после целия народ после ще го плаща на Енергото?
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако беше преди само 20 години, роднините на тези мигранти щяха да се жалват, че чеветата им са разстреляни от граничари на границата ни.Така че, от лошото по лошо има.Все пак никой не ги е канил в България.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58Чудесно, значи ние българите сме си чисти мюсюлмани поне 90% от нас си! Нима "комунистите" са по-малко отмъстителни! Мутрите??Ей къса е паметта българска - плитка е и мъдростта ни! Велик народ сме обаче!
52
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Напишете заглавието, всички престъпници преминали БГ границата незаконно се жалват.
51
3
 
33
 
! Отговори
ПРИШЪЛЦИТЕ? преди 7 години
Никой не ги е канил.Според закона те са престъпници, незаконно са нахлули в България.Границата трябва да се пази с ОРЪЖИЕ, както беше някога.Тогава нямаше нашественици, защото имаше ДЪРЖАВА!!!Сега има само територия, с население на първо място в света по смъртност.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да обичаш на инат! :))))))))))))))))))))
49
2
 
21
 
! Отговори
morelini преди 7 години
Наслада за очите са тези доклади...Ние едва се справяме сами не ни трябват допълнителни проблеми.Развитите държави имат миграция от времето на студената война...имат опит и ресурси.Плюс това...убежище в най бедната страна от Е.С....те самите не искат да остават тук,само трамплин за Западна Европа.
48
3
 
17
 
! Отговори
shopa преди 7 години
НА КОЙТО МУ ХАРЕСВА ДА НЕ ИДВА