Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!

Доклад на "Оксфам" ни сочи с Унгария и Хърватия за нехуманно отношение
7 апр 2017 12:23,
173
Мигрантите се жалят: В България бият брутално и крадат!
Снимка: Архив, Булфото

Мигрантите по Балканския маршрут са подложени на насилие, бруталност, грабеж и незаконосъобразно третиране от полицията и граничните служители. Това твърди доклад на известната неправителствена организация "Оксфам", публикуван в сряда.

Той се основава на 140 интервюта на мигранти и бежанци, направени през януари и февруари 2017 г. от "Оксфам", Белградският център за правата на човека и от Асоциацията на младите македонски юристи.

В тях са записани свидетелства за издевателства срещу търсещите закрила и за отказ за допускането им до процедурите за убежище в България, Унгария и Хърватия, а също така и в Сърбия и Македония. Европейската комисия съобщи, че изследва документа и ще вземе отношение по него.
 
"Сложиха ни в клетка и три дни не ни даваха храна. Биха ни и дори ни пуснаха ток", е цитиран да казва Исак от Афганистан за посрещането си в България.

Мнозинството от интервюираните идват от Афганистан, но са записани и разказите на граждани на Пакистан, Ирак, Иран, Сирия, Египет и Ливан. Почти всички от тях са били върнати от властите през границата, която са пресекли. Някои неколкократно.
 
Докладът на "Оксфам" не се занимава с доброволците по границата, а проследява случаи на малтретиране от страна на държавни служители. За България се цитира случай, при който полицаи са взели не само ценностите на имигрантите – телефони, дрехи и пари, но дори им събули обувките преди да ги върнат обратно в Турция. Посочва се инцидент в Унгария, при който се твърди, че имигрантите били съблечени голи и накарани да седят в снега, докато полицаите ги поливали със студена вода. В Хърватия пък ги били с палки.
 
При друг случай на група имигранти, стигнали в Сърбия, било казано, че ги водят в приемен център, а вместо това ги откарали в гора на българска територия и ги оставили там през нощта през зимата. Когато ги открили, двама вече били в безсъзнание от измръзване.

Според доклада през 2016 г. има 77 случая на колективно изгонване на 1411 мигранти от Сърбия към България. Колективната екстрадиция е недопустима по международното право, според което всеки индивид има право на индивидуално изслушване за основателността му да получи закрила.
 
Шестима афганистанци, пристигнали у нас през пролетта на 2016 г., се оплакват от условията в центъра в Харманли, където стаите били мръсни, а на обитателите му се давал само хляб и вода. Според тях условията наподобявали затвор, но те се съгласили да останат 6 месеца, тъй като били заплашени в противен случай да бъдат депортирани.

През февруари те се прехвърлили в Сърбия. Там полицията ги натоварила на микробус и през нощта ги закарали в гората, свалили ги и им казали "Вървете в България". У нас ги разпределили отново към Харманли и те избягали повторно в Сърбия. Там отново ги хванали и върнали в България. При третия им опит да влязат в Сърбия афганистанците най-накрая били отведени в приемен център там, където продължават да са и до момента, пише в доклада на "Оксфам".
 
Разказана е историята на 29-годишния пакистанец Захид, който бил арестуван за 24 часа, защото излязъл от приемния център, за да си купи храна. Мъжът казва, че времето, прекарано у нас, било трудно, макар да бил официално регистриран като кандидат за убежище.

След като избягал от България, той се опитвал 7 пъти да влезе в Унгария и всеки път бил насилствено връщан обратно в Сърбия. Друг пакистанец, Фарук, не се оплаква от условията, при които българският му трафикант го държал в дома си, докато го прехвърли в Сърбия. Фахим от Афганистан разказва, че българските полицаи му счупили ръката и го депортирали в Турция. Там му отказали медицинска помощ, защото нямал документи и той трябвало да се самолекува.
 
"Оксфам", както и другите две организации, записали имигрантите, се обръщат към правителствата на Сърбия, Македония, Хърватия, Унгария и България да спрат нарушенията на човешките права и настояват Европейската комисия да гарантира изпълнението на международните задължения към бежанците и мигрантите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаят ли държавните чиновници колко мигранти има в страната и какви са?Защо непрекъснато лъжат,че добре си пазим разградения граничен двор,а от там всекидневно минават десетки мигранти,скрити в камиони,бусове,коли и т.н.Кога ще влизат директно в затвора трафикантите и кога ще бъде завършена оградата.Унгарците строят втора ограда,а ние не можем да довършим 20-30 км.Умишлено ли се прави това?
46
2
 
26
 
! Отговори
Идиот преди 7 години
Така и не видях никаде да става въпрос за имигранти (Сирийци)! Всъщност леко са се разминали къто за престъпници.....
45
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Малко им е на тия гни*ди! Нека да знаят, че тук нищо хубаво не ги чака и въобще да не припарват към нас. *****али не ни трябват повече! Даже според мен още може да ги тормозят!
44
2
 
19
 
! Отговори
Суека преди 7 години
Какви права имат пък тия бре ... не говорим за белите сирийци и нормалните емигранти бягащи от войната и тези мнозинството тъмни кафяви субекти без средно образование , без хигиена , пренасящи болести и рани по телата си , част оттях маскирани като емигранти а всъщност част от терористични клетки обучени от ЦРУ ! Който започна убийствата и бомбите в Близкият Изток той да си ги прибира (САЩ,Англия,Франция и т.н.) !
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фсфсдфсдфс 49Имаше и лагери - Ловеч, Скравена! Там летуваше българската интелигенция! Патриотите Газдов и Горанов се грижеха от "сърце" за здравето им и душевния мир! Ех какви ВЕЛИКИ времена бяха!
42
4
 
20
 
! Отговори
Proximus преди 7 години
Чета и почти ме хваща гордост от нашите граничари.
41
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
каквото посеете това ще пожънете, за сега жънете само омраза от ромите и мигранатите а като изгрее слънцето ще има количество бъдете сигурни, АЛЛАХ не забравя.
40
1
 
21
 
! Отговори
фсфсдфсдфс преди 7 години
Значи едно време, като имаше армия и казарма, на гранична застава даваха 6 месеца санаториум ако случайно и без да искаш застреляш нарушител на държавната граница. Ако как да кажа политически коректно... Пиле не можеше да префръкне...Та един вид има решение на ситуацията, ама трябват някой политик с топки, а такива няма...
39
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мигрант,преминал незаконно българската граница и без документи,който не се е предал на властите е престъпник и трябва да отговаря за това пред закона,а не да се жалват.Мигрантите не са бежанци и крайно време е институциите да покажат,че имаме държава,а не съвкупност от разнопосочни интереси.
38
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми на КПП-тата не бият,що не минават от там!?
37
0
 
34
 
! Отговори
риебн'я934018 преди 7 години
Като бягаш от война и искаш убежище си има ред Минаваш през КПП-то , показваш си документите , а не влизаш през разни тайни пътечки .Ако аз утре реша да вляза в някое Западно посолство или Караварското , дали ще стигна до сградата въобще ???????
36
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНИ ЗАКОНА. АКО НЕ МИНАВАТ ПРЕЗ КПП ДА СЕ СТРЕЛЯ И ДА НЕ ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА ДА ПРЕМИНАТ. ТАКА ДА СИ ЧАКАТ РЕДА И ЩЕ СЕ ЗНАЕ КОИ КОИЕ. ТЕЗИ СИ ГОРЯТ ПАСПОРТИТЕ И ВИКАТ ИДВАТ ОТ СИРИЯ А СА Я ПАКИСТАНЦИ Я АФГАНИСТАНЦИ.
35
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ама Динко от кво мислите че стана милионер, а ?"От грабежи над бежанци вероятно също, но вероятно и от едни държави, които имат сметка да финансират разни паравоенни съюзи с патриотични имена у нас.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Благодарим за безплатната антиреклама!
33
0
 
35
 
! Отговори
Бежанец от провинция преди 7 години
То и бабите и дядовците ни по селата от години се жалват от същото, ама няма кой да им обърне внимание и никой не излиза с доклад за това.Ама такива ни бяха последните правителства, както се очертава да бъде и следващото - нехаят за обикновените хора. Само за римляните и прииждащите див'аци се грижат.
32
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1Аз като ром потвърждавам това което казват мигранатите!!! Това се пише на целия български народ,заради гладни граничари. представете си в случай на война къде ще бягате??? Това все някой ден се връща!!!
31
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
някой някого да е канил? то и ние така си живеем.
30
2
 
31
 
! Отговори
... преди 7 години
Щом още се опитват да дойдат малко са ги били. Трябва повечко, пък и да стрелят няма да е зле. Да вземем да застреляме 40-50 от тия дето нощно време минават границата през дерета и чукари. Само престъпниците има от какво да се крият. Ако са честни на КПП с документите в ръка да си изчакат реда. Тия дето минават когато си искат и режат мрежи очевидно не са легално тук и първо трябва да им се набие в главата да не идват обратно после да ги "разпитат" какво искат и тогава да ги връщаме на Турция.
29
1
 
31
 
! Отговори
ICo преди 7 години
Значи е напълно ок Тръмп и Путин да им изсипват ракети на главите, да ги душат с газ и колят, а медиите го отбелязват само, като нещо нормално. Но когато на границата ядат палки, то обикновения българин става най-големия звяр и престъпник на света???? Защо общественото негативно внимание не се насочи към всяка една изстреляна ракета и всяка една паднала бомба върху тези хора?!?
28
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веднъж да има нещо положително произлязло от всички отрицателни неща в България.