Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия

САЩ предупредиха, че може да има нови наказателни действия
90
Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия
Владимир Сафронков. Снимка: БТА

Русия, основният поддръжник на сирийския режим, обвини днес в ООН Съединените щати, че са погазили международното право с въздушните удари в Сирия след нападението с химическо оръжие, отнело живота на близо 80 души, съобщи Франс прес.

Още по темата
"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН Владимир Сафронков на свиканото тази вечер спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб. Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си." 

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Райкрофт призова Русия да се откаже от подкрепата си за военнопрестъпника Асад. "Русия може да тръгне по друг път. Призовавам Руската федерация да се присъедини към останалите членове на Съвета за сигурност в призива им за справедливост. Същевременно ние подкрепяме трайно политическо уреждане на конфликта и създаване на представително и легитимно правителство."

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: оонСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво беше да мъкнат тези установки С400 до Сирия,За какво бяха тези фрази-,,Затваряме небето над Сирия,, и накрая им заповядаха да се скрият щото Тръмп ще бомби ,и те като мишоци се скриха.После откакто те.....оправданията и заканите са Излишни.
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мислех ги за Ербапи Руските военни,след като две години ни разказваха за военните си постижение и воинския дух на армията.!,Затворили небето над Сирия,,-вестник Ведомости след като им свалиха самолета.А сега -обаждат им се по Телефона и им нареждат да се крият и те веднага се скриха.После ...познатите фрази-!,Осъждаме,, Ние Ще, Ще Ще Ще.Така не са прави другари само с думата,,Ще,,,
60
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каде са ,,космическите,,военни на Путин.Егати да ти се обадят по телефона и да ти Заповядат да се скриеш-и ти да се скриеш наистина,А след като те бомбят да се Изкаканижеш и да се смееш че не са те улучили с всичките ракети,А и да се направиш на Обидено Дете след като е наказвано,,Няма да си говоря повече с вааассс,,Егати Супер Силата Руска.
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ искат съвместно с отрочето си ИД да окупират Сирия или поне да я ликвидират като държава.
58
1
 
9
 
! Отговори
нико преди 7 години
Цитирайте германският представител , който заяви , че Германия ОТТЕГЛЯ подкрепата си , май вече са наясно какво точно е станало и как Тръмп сам се вкара в капана !
57
4
 
2
 
! Отговори
Вицове , пак... преди 7 години
"МОСКВА ОБВИНИЛА"......ха,ха,хаааааааааааааааа....А, не иска ли и тоалетна хартия за да й обършат ***....??!!!
56
6
 
2
 
! Отговори
свобода преди 7 години
Времето на руския убиец изтича,това е.Жалко за руснаците,какав срам,целия цивилизован свят да е срещу тебе,а ти да си съюзник с ислямски Иран където властва радикалния Ислям.Да живееш в бедност за да може с твоите данъци Путин да подкрепя мюсулмански диктатор,убиец на деца.Къде е руската църква,къде са истинските руснаци християни,не виждат ли че Русия се превръща в ислямски стан.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изкараха,че Асад е най-гадният от всичките дето се намесиха и се вместиха в играта,направо ги води за носа докато не ги изтреби всичките които са против и за него,въпрос на момент и какво му трекне па има на кого да рекне,само да рекне що му трекне,що не му трекне не го рекнъл,що не рекнъл не му трекнало на акъло,ако му трекне и бабаити ще обгази,газ навсякъде и туби разни.
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 64Тоя па, тоя па, ти сега ли се събуждаш!!?? Няма вече в света такова "право", което да отсъжда правилно! Явно "правото на силата" си остава такова докато свят светува, тоест, докато не си се затрием!!! Краварите НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ СА УВАЖАВАЛИ МЕЖДУНАРОДНОТО ПРАВО! И който "откопае" този ЕДИНСТВЕН случай, когато те са се подчинили на това право, сигурно ще получи Нобелова награда за най-важното "откритие"!
53
2
 
6
 
! Отговори
Trucker преди 7 години
До всички,които бълват *** по Русия,да знайте,че Путин. Отдавна има план,който за минути да унищожи ФАЩ,но не е това като на компютърна игра.(само си представете;Русия унищожи Америка,какво ще е международното мнение и отношение след това.)(Русия си върна остров Крим и целият свят я обвини във световен Агресор,за това не е толкова лесно да заличат ФАЩ от картата на света)А колкото до изказването на Гяуро-Мюсолманите,най великата страна на света е Християнинска!
52
5
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
межд арест за трьмп докато не е подпалил света с погрешна информациятова е неуравновесен човек които е непредвидим с психическото си сьстояние
51
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В какъв свят живеем!Шефа на ООН, за какво е?Россия казва - бялото е бяло, са ФАЩ - бялото е черно, и другите лицемери и те с тях, черно е, черно е!Тоя *** нали е за това, за какво е ООН, да каже кое е бялото и кое е черното! Да излезе и да каже, Асад направи това, Тръмп направи онова! Тоя е прав, другият е лъжец!
50
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
Крадецът вика дръжте крадеца.
49
11
 
7
 
! Отговори
дедо преди 7 години
маскфа когато говори за суверенна държава, моля да поясни дали Украйна е суверенна държава!Двуличници!
48
4
 
9
 
! Отговори
ЦОНЬО преди 7 години
БЪЛГАРИТЕ НИКОЙ НЕ ГИ БОМБАРДИРА ЩОТО ТЕ САМИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ
47
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москва както обикновенно може да върви с бодра крачка на майната ди, на никой не му пука особено пък на САЩ.
46
40
 
8
 
! Отговори
фдгфдгфдгф преди 7 години
Леле, чета форума и чак се просълзих. Те руснаците били много хубави хора, без капка агресия, само дето имат 108 федерации и владеят 1/6 от сушата на земята. Демек поробили са 108 народа, за по-тъпите от вас. Бива ли да сте толкова *** бе?
45
28
 
7
 
! Отговори
фдбжфдбгф преди 7 години
Хаха, Асад бил поканил руснаците. А сирийците някой пита ли ги дали да канят руснаците? Все едно Йорданка Фандъкова да покани 10 *** у вас. Замисли се малко. Работата на руснаците е "кой ми *** в гащите". Оттам са атакували с химически оръжия и са избили сума ти мирен народ, но това е ОК, а проблемът бил че им развалили разхатлъка... Американците са агресори, но руснаците не са по-различни от тях. Само кръгъл *** може да вярва в противното!
44
3
 
7
 
! Отговори
пророка Олег преди 7 години
Kakvo letishte sa unishtojili be ?? HahahNali gledah ruskata televizia sutrinta. Polosite sa celi, ima niakolko samoleta za remont v hangarite, koito sa postradali. Vsi4ko e ala bala PR na Trompeta, suglasuvan s Rusia. Samoletite izvun hangarite sa si celi. Pulen cirk
43
7
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички казаха кой е ''злосторника'' без никакво независимо разследване. САЩ нападнаха една суверенна държава и отново избиха невинно население. САЩ са фашисти. Кога света ще каже кой нападна Сирия, Ирак, Либия, Виетнам, Сърбия взривиха си кулите и се чудят как да си върнат космическия дълг, като забъркат нова световна война .