Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия

САЩ предупредиха, че може да има нови наказателни действия
90
Москва обвини Вашингтон за "акта на агресия" в Сирия
Владимир Сафронков. Снимка: БТА

Русия, основният поддръжник на сирийския режим, обвини днес в ООН Съединените щати, че са погазили международното право с въздушните удари в Сирия след нападението с химическо оръжие, отнело живота на близо 80 души, съобщи Франс прес.

Още по темата
"САЩ атакуваха суверенната територия на Сирия. Ние смятаме това за недопустимо нарушение на международното право и акт на агресия", заяви представителят на Москва в ООН Владимир Сафронков на свиканото тази вечер спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на руския дипломат ударът на САЩ по Сирия е "опит да се отвлече вниманието от многочислените жертви на едностранните действия на Вашингтон и партньорите му в Ирак".

В отговор посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че Вашингтон е готов да продължи операцията в Сирия и предупреди, че САЩ няма да стоят със скръстени ръце, когато се използва химическо оръжие. Тя отбеляза, че американските военни са унищожили летището, от което е била извършена химическата атака в Идлиб. Хейли заяви също, че Русия и Иран носят отговорност за действията на сирийския президент. "Светът очаква от Русия да преразгледа съюза си с Башар Асад. И разчитаме, че Москва и Иран ще накарат своя съюзник да прекрати войната срещу народа си." 

Френският представител Франсоа Делатр определи като напълно законни американските въздушни удари в отговор на смъртоносната химическа атака. Той подчерта, че тези удари са от съществено значение за възпиране на режима на Асад, чиято очевидна цел е да изтреби всички онези, които са против него.

Британският посланик Матю Райкрофт заяви, че Лондон подкрепя ударите на САЩ, които са "абсолютно пропорционален отговор" на химическата атака и предупреждение към сирийския президент.

Райкрофт призова Русия да се откаже от подкрепата си за военнопрестъпника Асад. "Русия може да тръгне по друг път. Призовавам Руската федерация да се присъедини към останалите членове на Съвета за сигурност в призива им за справедливост. Същевременно ние подкрепяме трайно политическо уреждане на конфликта и създаване на представително и легитимно правителство."

Преди началото на заседанието, свикано по искане на Боливия, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова към сдържаност и подчерта, че няма друг път за решаване на конфликта освен политическия. 

 (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: ООНСАЩРусияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От цялата работа не можах да разбера кой член на НАТО е доставил суровините и машините за производство на химическо оръжие на ИДИЛ. Европейците или САЩ са го доставили. Щото ако ги бяха доставили руснаците, сирийците нямаше да бомбят завода за производство на химически боеприпаси.
41
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от коментиращите ходил ли е някога в Русия, Америка и Сирия. Имате ли идея там как е. Няма нищо общо с американските филми. Не се зомбирайте.Стига един зомби герой само, какви лк не още глупости ще сътвори. Как само му омвкна и стана равен гласа. Каква разлика от преди. Дали това не е признак, че лъжейки се срамува, не мислите ли.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
TOZ MACH SYM GO GLEDAL BELITE CHE BIEM
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BABA VANGA KAZA KOI CHE BIE MI SE GLASETE DA MRETE SOROSI AIDEEE
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
PUTIN REZNA JICATA S USA AMI SEGA MALEEEE STRAX MALEEE STRAX UDRI MUIO
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...малко е обвинението
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Оооооо, не бой се, и до тебе ще стигнем! Такива елементарници само такива и бомбандировки си заслужават!
35
3
 
18
 
! Отговори
викинга преди 7 години
Москва се пише с главно М !!!Ще се научите от къде ни идва хлябът,Като измрете от глад съвсем !!!Да ръсиш проститии в нета е много лесно-типично за Бай *** !!!Ей,долен народ сме българите,срам ме е вече ,дай Боже да останат и истински Българи,че се затрихме сами !!!
34
3
 
13
 
! Отговори
1 заповед преди 7 години
I Аз съм Господ, Бог твой, да нямаш други богове освен Мен. Вие поставихте парите за висш бог над всичко, даже и над природата. В името на парите сте готови на всичко.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Миротворците", Йелоустоун дано и на него му писне от вас. Пак всички ще патим, *** Ше го преживеем, ама вас няма да ви има! Може и без Йелоустоун! А дано! Дали? Вие сте за съда в Хага, ама Бог от всичките му измерения, имена и висини няма да ви го прости! Вие махнахте предлога "не" от половината Божи заповеди и го сложите, където еи е изгодно.
32
2
 
2
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 35,Сега като се замисля, възможно е всичко това да е капан за идилците и сподвижниците им да не се крият, ами да излезнат от "дупките" си, повярвали, че са получили някакво преимущество, за да бъдат унищожени по-лесно!
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Войната започна да свършва и подпалвачите пак наливат гориво. Няма ги на преговорите, техните загубиха, Русия, Турция и Иран преговарят за мир, краварите искат да се наместят на масата, при вече свършена работа.
30
10
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 34,Като го осъзнаят- какво? Ще свалят Путин, може и да го убият и за нула време руснаците ще си оправят икономиката и инфраструктурата и всичко и ще заживеят в охолство и благополучие! Така де, ама руснаците не вярват в чудеса!
29
1
 
0
 
! Отговори
drago преди 7 години
V Irak Bus himi4eski gaz, vleze I kakvo, sega tozi tap4o vidial ne vidial sasto kato Bus. ***!!!
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да де, ама пистата си е непокътната! Та какво точно да унищили? Столова и хангари, но все още може да се излита и каца на летището им, демек нищо не са направили. САЩ само казват, че Асад е пуснал газта, но нямат доказателства. Не е проведено разследване, а само на думи. Странна работа. Някакви снимки се показаха, а знаем, че има хора престъпно добри във фотошопа. А безмозъчните в същото време нападха армията на Сирия. Още по-странно! Истината е някъде там, но къде точно...
27
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каквото и ще да си мърмормори наследника на Чурукин в ООН, нещата за РФ от ден на ден стават все по чурук и по чурук. Живота на русначеството при управлението на президента Тръмп заприличва на ад. Това е причината все повече руснаци да издигат искания "Обама върни се", при теб си живеехме по добре. Русначеството не се сеща че основният му проблем нито е Обама нито е Тръмп нито е Хилари Клинтън, основният проблем на русначеството е плешивия цар Путин. Докато не осъзнаят това ще мизерстват.
26
4
 
18
 
! Отговори
до 25 от славянин преди 7 години
Тези, които трябва да бъдат изгонени от ООН са вашите доказани атлантически военнопрестъпници - те запалиха толкова войни и разрушиха толкова неудобни за тях държави, че не в ООН, а на планетата нямат място!
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според баба ви, според дяда ви...просто се молете да се разберат големите държави, да няма много жертви.А Трета война няма да има, кой каквото ще да приказва.
24
3
 
18
 
! Отговори
славянин преди 7 години
''Диктаторът'', ''военнопрестъпникът'' - абе тези дежурни клишета дрънчащи от устите на атлантиците на са ли вече прекалено кухи и изтъркани, за да им се връзва някой!? Интересно къде са им доказателствата, че точно Асад е използвал химическо оръжие срещу мирно население!? Истинските и отдавна доказани атлантически военнопрестъпници хулят лъжливо набеденият за такъв, нещо напълно типично, но вече и напълно изтъркано от употреба оръжие на атлантиците!
23
1
 
2
 
! Отговори
аре преди 7 години
До Анонимен 20 - дообре Бабо, що да праиме? ние 'се си палиме свешчи и у светло си легаме, оти нема ток! а за газ.о много не ни е ясно, оти не доажда до назе! иначе сме с россия, как си и заръчала! са си имаме и генерал, авиатор за президент, по-си е друго, знаеш, че никогаш нема да измениме на московците! аре!